11 March 2009

"CIT FAC" ...PROFESORII?

CIT FAC PROFESORII?

Musafirii luau cina in jurul mesei discutind in mod placut despre viata in general. Un tip care lucra la CEO s-a hotarit sa ne explice insa problemele care exista in domeniul educatiei. Argumentul lui era…”Ce o sa invete un copil de la cineva care n-a stiut sa decida prea bine nici pentru el in viata…si a decis ca optiunea cea mai buna pentru el este sa se faca profesor…?Cei care sint in stare de ceva in viata aleg alte profesii”, zise el falos…”ceilalti…se fac invatatori si profesori!” mai continua el plin de importanta. Si ca sa puna si mai multa forta in cele ce spuse se intoarse catre o doamna dintre cei invitati si spuse…
-”Tu esti profesoara Bonnie, nu-i asa?...Fi sincera…cit faci pe luna?”

Bonnie care avea reputatia de a fi si sincera si de a vorbi si cu multa franchete totdeauna, raspunse:

-Vreti sa stiti cit fac?...(apoi se oprii pentru o secunda si incepu din nou…)
-Ok…va spun cit fac…ii fac pe copii sa lucreze mai greu decit si-au imaginat ca pot . Si cind iau un C+ se simt ca si cind Congresul le-a dat o medalie de onoare. Ii fac pe copii sa stea 5 ore atenti fara sa asculte la Ipod Game Cube sau filme rentate.
-Vreti sa va mai spun ce fac? Intreba ea dupa o pauza si dupa ce ne privii pe toti pe rind, pe fiecare dintre ceo ce stateam in jurul mesei?
-Fac copii sa se minuneze, ii fac sa puna intrebari, sa-si ceara scuze si sa o faca din inima, ii determin sa aiba respect si responsabilitate de toate actiunile lor. Ii invat sa scrie…si apoi ii fac sa scrie…Keyboardul nu este totul…si ii fac sa citeasca…si iara sa citeasca, si iara sa citeasca.

-Ii fac sa-mi arate toate exercitiile care le-au rezolvat la matematica…si sa-si foloseasca mintea pe care le-a dat-o Dumnezeu si nu calculatorul. Pe elevii din alte tari ii fac sa invete tot ce trebuie sa stie in Engleza in timp ce ii ajut sa-si pastreze identitatea lor culturala unica.

-Din sala de clasa fac un loc unde toti copii sa se simta bine. Imi ridic elevii in picioare si ii pun sa-si puna mina peste inima si sa recite Juramintul in fata steagului …a unei singure natiuni sub privirea unui singur Dumnezeu, pentruca locuim in Statele Unite ale Americii.

-Ii fac pe elevi sa intelega ca daca isi folosesc darurile care le-au fost date, si daca muncesc din greu si daca-si urmeaza inima, pot sa aiba succes in viata.”

Bonnie s-a mai oprit o clipa din vorbit si apoi a urmat din nou…
-“Apoi…oamenii incerca sa ma judece dupa “cit fac”…cind eu stiu ca banii nu sint totul. Eu pot sa-mi tin capul sus si sa nu le dau importanta pentruca stiu cit de ignoranti sint…Vreti sa stiti “cit fac?”

-Eu fac “ O DIFERENTA” pe lumea asta. Dar dumneata Domnul CEO…cit sau ce anume faci?”

Domnului cu pricina i-au cazut ochii in gura si se uita piezis printre dinti…

Daca aveti in familie sau prieteni de profesie profesori si invatatori, dati-le respectul cuvenit…pentruca viitorul unei natiuni este tinara generatie. N-o neglijati si nu subestimati pe cei ce se ocupa de copii vostrii. Aveti respect de munca si daruirea lor.

8 comments:

Anonymous said...

Multumesc frumos pentru gindurile bune si aprecierile pozitive facute la adresa muncii dascalilor. Am lucrat la scoala ca invatatoare 26 de ani in Romania. Acum traiesc in TX si nu mai merg la scoala decit ca sa mai invat eu cite ceva, dar imi amintesc cu placere vremea cind ii invatam pe cei mai mici sa scrie si sa citeasca, sa iubeasca frumosul, adevarul si pe Domnul!
Emilia

Anonymous said...

Rodica, tu stii parerea mea. Au fost odata ca niciodata profesori de acest fel. Au ramas putini dintr-acestia. Sint. Dar nu destui sa faca o diferenta. Pe cei care sint asa, ii felicit ca n-au cazut in capcana NEA.

Anonymous said...

A fi profesor este o meserie deosebita. Nu am avut profesori rai, dar mereu i-am vazut ca oameni ce defecte si caliatati...
N-am reusit sa ma atasez de nicunul. Am avut trei colege si prietene ale caror mame mi-au fost profesoare pe parcursul scolii si numai mama uneia singure mi-a placut si am apreciat-o cea a carei fata a ramas prietena mea mai mult timp, sa zicem toata viata.

Rodica Botan said...

Emilia, am o sora care este profesoara si stiu cit se straduieste sa faca o diferenta. Si stiu ca societatea in care traim parca a innebunit...si nu e interesata in educatia copiilor.
Multumesc de vizita.

Rodica Botan said...

Ai dreptate Cristina. Unul dintre motivele pentru care nu mai sint multi profesori buni este pentruca atmosfera este infestata si neprielnica. Administratia scolilor este 100% liberala si se straduiesc sa elimine orice profesori care nu sint liberali...

Rodica Botan said...

cherie...a fi dascal este o slujba deosebita. Din nefericire sint si din cei care isi cauta un scaun confortabil si nu le pasa de ceea ce fac.
Eu am avut citiva profesori buni...pe vremea mea profesorii erau respectati si majoritatea se straduiau sa-si merite respectul. Am avut insa si din ceilalti...si tu ai perfecta dreptate...oameni care n-au lasat nimic in urma...nici macar o impresie buna in inima unui copil...

Anonymous said...

http://www.tangle.com/deidox
Video - Deidox | Lindsay - Love,Sacrifice,Service,Hope,Teacher,
Student,New,York,Bronx,Deidox,
Lindsay,teaching A young teacher discovers how her past experiences have prepared her for the students of MS2
For all Christian teachers to see the job like a ministry ,not any more like a hard and silly job!
Virginia
·

Rodica Botan said...

vIRGINIA MULTUMESC...L-AM PUS PE BLOG. fAIN FILMULET!!!