25 March 2009

O CESCUTA DE CEAI...


Ceaiul, elixirul sănătăţii


Alb, verde, negru si oolong, din toate timpurile ceaiul a fost “elixirul care creează lăcasul de nestrămutat al nemuririi”, după cum spun scrierile vechi ale chinezilor:

Ceaiul alb - este pregătit din muguri sau frunze tinere pe care se disting mici perisori albi. I se mai spune si ceaiul longevităţii si este rezervat pentru momente speciale.

Ceaiul verde - este, pe lângă apă, cea mai consumată băutură din lume. Ceaiurile verzi au cea mai delicată aromă dintre toate ceaiurile si seconsideră că au mai multe beneficii si aplicaţii terapeutice decât cele negre. Ceaiul verde a fost apreciat din timpuri străvechi ca un puternic medicament. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor - este folosit în Asia de mii de ani atât ca băutură, cât si ca medicament natural, prevenind si tratând foarte multe afecţiuni.

Proprietăţi:
• taninul împiedică formarea tumorilor si întăreste sistemul imunitar;
• conţine fluorină, indispensabilă pentru sănătatea dinţilor si, băut zilnic, reduce riscul apariţiei cariilor cu 50 la sută;
• un consum de 4-5 cesti de ceai verde pe zi previne si combate cancerul de piele, reduce nivelul colesterolului, blocând radicalii liberi sau reducând riscul pentru anumite tipuri de cancer cu 60 la sută;
• substanţele active din compoziţia ceaiului verde ajută la scăderea în greutate si la tratarea unor afecţiuni ale prostatei;
• are efect diuretic, este un excelent laxativ, fiind recomandat si în constipaţia cronică;
• ceaiurile verzi calmează durerile de stomac, facilitează digestia si potolesc setea.

Ceaiul oolong –supranumit „ceaiul chinezilor bogaţi”, este parfumat si foarte apreciat în Europa de Vest. Ceaiul negru – cel mai comun în ţările occidentale. Cu un conţinut mai ridicat de cafeină decât ceaiurile verzi, ceaiul negru conţine totusi mai puţină cafeină decât cafeaua si protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.

De asemenea, ceaiul negru este util la curăţarea canalului digestiv deoarece este emulsificator pentru grăsimi, ajutând totodată la reglarea greutăţii corporale.

Ce tratăm cu ceai

Atât ceaiul verde, cât si cel negru au acţiune diuretică, necesară, în special, persoanelor care suferă de rinichi. Sunt antiadipoase, laxative si stimulente respiratorii. Sunt indicate persoanelor hipotensive, fiind excelente stimulatoare cardiace.

Ceaiurile conţin antioxidanţi care protejează organismul împotriva radicalilor liberi, vitamine, dintre care cea mai importantă este vitamina C, si săruri minerale. Un consum zilnic de două-trei cesti de ceai asigură un aport considerabil de vitamine precum: B1, B2, B6 si acid folic.

De asemenea, frunzele arborelui Theea Sinesis conţin tanin, aminoacizi, glucide si uleiuri volatile. O cană de ceai negru băută zilnic previne si vindecă ateroscleroza. Statisticile au demonstrat că în Japonia, unde populaţia consumă în mod tradiţional o mare cantitate de ceai verde, se evidenţiază un nivel scăzut al îmbolnăvirilor de cancer. Pe lângă ajutorul preţios în prevenirea cancerului, ceaiul verde împiedică, de asemenea, cresterea colesterolului.

Astfel, ceaiul verde coboară nivelul colesterolului LDL (“rău”) din sânge, cel care se depune în principal pe pereţii vaselor de sânge si ridică nivelul colesterolului HDL (“bun”). Astfel, controlează hipertensiunea arterială si contribuie la scăderea nivelului glicemiei prin faptul că încetineste descompunerea în intestin a hidraţilor de carbon complecsi.

Ceaiul verde conţine substanţe cu efect antioxidant (vitamina C, vitamina E, beta-carotina si seleniul) ce acţionează revigorează organismul. Ceaiul verde este un adjuvant în tratamentul maladiei Parkinson, acţionează în menţinerea echilibrului de fluide din organism, îmbunătăţeste funcţia imunitară a celulelor epidermei. El previne si ameliorează artrita prin efectul său de combatere a acidităţii din întregul corp, fiind totodată un calmant natural. Pentru o curăţare temeinică a rinichilor, se vor bea de-a lungul zilei 1,5-2 litri de ceai verde.§împotriva virusilor, grăbeste recuperarea după răceli si gripe, previne apariţia reacţiilor alergice, întârzie îmbătrânirea si Consumul de ceai verde reduce riscul de atac cerebral, îmbunătăţeste structura osoasă si ajută la controlarea greutăţii corporale.

Ceaiul verde întârzie îmbătrânirea prematură a tenului, reduce formarea tartrului dentar si stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor si taninurilor conţinute. Extern, recomandat pentru leziunile pielii Utilizarea externă a ceaiului verde este recomandată în diverse inflamaţii si leziuni ale pielii - împotriva ciupercilor se infuzează două linguri de frunze de ceai verde cu o lingură de frunze de salvie la un litru de apă. Se aplică pentru 10 minute pe locurile afectate de ciupercă un servet umed înmuiat în această infuzie sau se introduc direct mâinile si picioarele în lichidul cald, fără a îndepărta frunzele. Apoi pielea se sterge bine si, eventual, se pudrează usor.

Pentru calmarea arsurilor cauzate de expunerea la soare, se pot folosi comprese reci cu ceai verde si ceai de museţel.

No comments: