01 March 2009

AMERICA, ECONOMIA SI MUZICA "BLUES"

Aseara m-am uitat putin la stiri. Imi place Mike Huckabee pe Fox News. Imi place perspectiva lui. Printre altele l-a avut ca invitat pe Charles Colson fost ajutor in administratia Presedintelui Nixon. Cind Presedintele Nixon a fost destituit din pozitia lui, Charles a sfirsit si el in inchisoare.

Charles Colson este insa unul dintre cei mai directi oameni pe care i-am auzit vreodata. Si-a asumat totala responsabilitate pentru toate greselile facute, si-a servit pedeapsa; si in inchisoare a folosit timpul sa mediteze si sa faca o schimbare de 180 de grade in viata lui personala si…a iesit de acolo un alt om. Una din cartile foarte populare care le-a scris imediat dupa ce s-a eliberat este “Born again” (Nascut din nou).

Intrebat daca are pareri de rau pentru trecut, a raspuns ca da, are; spunea ca este foarte greu sa confrunti un presedinte si sa ii spui ca greseste. Si zicea el, daca ar fi sa ii dea un sfat noului Presedinte Obama, opinia lui ar fi sa creeze o asa atmosfera in jurul lui, incit cei care ii dau sfaturi sa poata sa ii spuna in fata daca ceva nu li se pare a fi bun, daca au indoieli, daca cred ei ca el greseste.

El spunea ca atunci cind cineva ia pozitia de presedinte, isi pierde prietenii obiectivi…si toata lumea in jur se straduieste sa-i implineasca dorintele, sa-i intre in voie si nimeni nu-l confrunta atunci cind este gresit. Mai spunea el ca acelasi sfat i l-a dat si fostului presedinte Bush; si anume sa tina in jurul lui oameni care sa aiba curajul sa ii spuna ce gindesc si sa-l confrunte daca este nevoie.

Era Colson ingrijorat de un alt lucru... Cind el a iesit din inchisoare si cind viata lui a fost schimbata complect, a reusit sa organizeze un program care se ocupa de cei din inchisori, de familiile lor si la iesirea acestora din inchisoare acest program ii ajuta pe cei eliberati sa se incadreze din nou in societate. Programul a fost atit de eficient incit a fost copiat si folosit in alte 113 tari din lume.

Spunea ca ingrijorarea lui este ca, noua administratie pusi pe schimbari asa cum ii stim, vrea sa schimbe aceasta organizatie si chiar orice alta organizatie religioasa…nu desfiinteaza organizatiile in sine dar elementul de religie vor sa fie scos afara.

Mai spunea ca, “Second chance program” acel program fortificat de Bush, care ii integreaza in societate pe cei proapeti eliberati din inchisori, este in radarul lui Obama care vrea sa-l schimbe pe motiv ca are un caracter religios. Spunea Colson, ca fara Dumnezeu, nu se pot face schimbarile necesare in viata si comportamentul unui om; ca crestinismul este singura religie care ofera posibilitatea nasterii din nou…si ce altceva decit nastere din nou au nevoie acesti oameni ? Iar fara acest component, religia, aceste organizatii nu vor fi decit inca o cheltuiala in plus...si nimic mai mult.

Sint 2.3 milioane de oameni in inchisorile Americii. Multi dintre ei intra acolo pentru infractiuni mici dar pe cind iasa de acolo sint instruiti si deja sint oameni periculosi; pentruca in inchisoare fara aceste programe de reabilitare, majoritatea au timp si suficienti “profesori” care sa-i invete arta de a fi buni criminali.

Spunea Colson ca parerea lui este ca aceasta criza economica este rezultatul deciziilor imorale ale guvernului, cind au scos pe Dumnezeu afara din societate, cind guvernul si-a permis orice, cind viata morala a Americii a intrat in criza.

Ultima carte a lui Colson este “Faith”…am sa caut sa o cumpar. Tot ce scrie acest om este aur curat.

Huckabee mai spunea ca cei din congres servesc pentru prea mult timp si ajung astfel total inconstienti de realitatea traita de cei care au votat pentru ei…si parerea lui este ca si ei sa serveasca nu mai mult de doi termeni, ca si presedintele…

Apoi am ascultat niste “blues”. Se pare ca genul asta de muzica a aparut in America intr-o alta perioada de tulburari sociale si economice…dupa Emanciparea de la 1863, am citit…pe cind negrii traiau momente de tranzitie de la sclavie la “share cropping” (li se platea in natura…o parte din ceea ce culegeau, cred).

M-am tot gindit ca istoria ia parca un reverse. Se pare ca muzica “blues” este in curs de a deveni muzica perioadei in care traim. Economia simte un domino efect. Eventual o sa avem cu totii the “blues”…mai ales daca vom ajunge la cules…bumbac sau mai stiu eu ce?

Scriind cele de mai sus mi-am amintit de poporul evreu si de crizele prin care trecea oridecite ori se departau de Dumnezeu…Poporul evreu a cintat de multe ori “the blues”…

Am un cumnat care tocmai isi ia masteratul in muzica…am sa-l intreb daca nu se apuca sa compuna ceva muzica de inima albastra…o sa fie mare cerinta cit de curind…

4 comments:

Anonymous said...

Cit de adevarat. Chiar am postat un citat de al lui Colson. Ce har de la Dumnezeu a simtit el in viata lui....

Rodica Botan said...

SI CIND TE GINDESTI CA HARUL E DE GRATIS...SI CA ORICINE POATE SA-L IA,NUMAI SA VREA...?!

Anonymous said...

Vreau sa remarc un aspect atins tangential in articolul tau: cat de important si cat de necesar este pentru fiecare dintre noi ( de la presedintele SUA pana la ultimul anonim locuitor al planetei ) sa aiba pe cineva care sa-i spuna adevarul precum "sarea in bucate" ... si cat de greu de atins este acest deziderat !!!

Rodica Botan said...

LeeDee...si tot atit de usor este sa ascultam ca si Eva de alt glas. Stii...prea o invinuim pe saraca Eva de asa de multe ori. Pacatul ei a fost mai mic decit a multora dintre noi...desi plata a fost atit de mare...

Tendinta e sa credem ca toate incep de la procesul de gindire; scriind insa raspunsul asta pentru tine am realizat ca de fapt dincolo de procesul de ginsire este ascultarea...la cine sau ce ascultam...si de acolo ne poate venii pieirea si de acolo putem sa pierdem fiecare din noi Gradina Edenului ce ni-i s-a dat...

Si eventual vom asculta la ceva glas, dar al cui?

Domnul ne cheama de atitea ori dar nu ascultam...e asa de usor sa ascultam alte glasuri. Iar oamenii in functii inalte nu-si dau seama ca si ei au trebuinta sa asculte de un glas al autoritatii, al adevarului...

Toti avem nevoie de adevar...de sarea in bucate...de lumina...