27 March 2009

MUIETI IS POZMEGII?

Astazi am citit pe blogul fratelui Branzei articolul de mai jos. In drum spre casa, fiind vineri, deci ultima zi de lucru a saptaminii, fiind si primavara si asa de multe flori sint inflorite, soarele fiind dulce ca n-a apucat inca sa ne innebuneasca cu caldura lui…am avut o ora de condus de… placere. Mi-am amintit ce citisem despre lene si m-am tot gindit ca am sa caut in dictionar sa vad ce spun altii ca inseamna lenea. Uite cum este englezeste…

synonyms lazy , indolent , slothful mean not easily aroused to activity. lazy suggests a disinclination to work or to take trouble . indolent suggests a love of ease and a dislike of movement or activity . slothful implies a temperamental inability to act promptly or speedily when action or speed is called for .

Un sinonim ar fi indolent…care sugereaza dragostea pentru usor si lipsa placerii data de miscare sau activitate …

Ei, nu mai caut eu romaneste ca daca spun numai ca este sinonim cu puturos, intelegem toti despre ce e vorba.

M-am gindit insa ca aceleasi lucruri care le facem, citeodata le categorisim ca ‘munca” si altadata ca “placere”. Astazi de pilda am condus de placere. Acelasi lucru il fac de atitea ori de corvoada, de sila, de nevoie. Cind nu vreau sa merg la munca pot spune ca mi-e lene. Daca ceea ce fac insa imi produce placere, nu mai consider ca e munca si pentru placeri avem totdeauna timp si energie, nu?

Nepotii mei petrec ceasuri intregi cu nasu in computer. Ia sa ii pui sa faca o treaba acolo…Cind tatal lor ii cheama de pe drum sa se uite dupa ceva informatie pe internet…oh…ce tragedie mare. Si li-e lene sa se uite …dar daca ar fi pe internet de voie…ar fi “cool”. Si desi lenea pare a fi un lucru fizic, ca reprezinta lipsa miscarii…mie mi se pare ca e mai mult mintal. Te hotarasti sa-ti placa ceva? Capeti si energia sa il faci. Iti spui in minte ca esti plictisit, ca nu vrei, ca nu-ti place? Corpul se moleseste la comanda.

Cind am venit in America a trebuit sa fac multe trebi care nu mi-au placut . Mi-am zis eu la un moment dat ca daca comunistii au reusit sa spele creierul (brainwash) cuiva sa faca ce vor ei…si eu pot sa-mi spal creierul sa-mi placa sa fac cite o treaba (care nu-mi placea). Oh, de cite ori am avut discutii eu cu mine…bineinteles pe tacute…nu va faceti griji…inca n-am luat-o pe ulei. Ca sa am un pic de independenta, uneori cind lucram in grup, alegeam sa fac ce era mai greu sau ce nu-i placea nimanui. Ma fortam sa invat, sa excelez in acel ceva si cum nimeni nu se inghesuia pe bucatica mea, asta imi dadea un pic de spatiu de respirat.

Sint convinsa ca lenea vine atunci cind nu ne mai place sa facem ceva…asa ca in mintea mea cred ca daca reusim sa avem placere de treaba care o facem…scapam si de lene. Oricum n-as vrea sa ma duca satul la spinzuratoare ca nu vreau sa-mi moi pozmegii!!! Biblia spune insa sa fim harnici, sa ne ducem la furnica si sa invatam de la ea. Daca Dumnezeu ar fi vrut sa avem o stare permanenta de contemplare, ne-ar fi facut niste muscate in ghivecele din bucatarie. Banuiesc ca si cel care a ingropat talantul primit…tot de lene l-a ingropat…ca nu e alta explicatie…El zice…”am crezut ca…”Omul s-ar fi putut interesa la ceilalti slujitori, dar i-a fost lene sa si intrebe.

Interesant articolul de mai jos…Dupa cum spun acesti cercetatori se pare ca lenesii o duc si “mult” si “bine”…dar va asigur ca n-au nici habar de treaba asta… ca le e lene sa gindeasca sau sa citeasca…si atunci…la ce folos?
………………………………….
Iata articolul:

Lenea lungeste viata!

Persoanele care nu prea se inghesuie sa munceasca si care au oroare de exercitiile fizice banuiau de multa vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de stiinta: lenea prelungeste viata.

Doi cercetatori germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr.Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte “Bucuria Lenii”. Cum s-o lasi mai moale si sa traiesti mai mult… in care explica pe larg faptul ca toti oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza care este consumata, determina precis speranta de viata a fiecarei persoane.

Cei doi mai spun ca activitatile care sunt mari consumatoare de energie, precum "trasul de fiare" intr-o sala de forta, accelereaza imbatranirea si fac organismul mai susceptibil la imbolnavire.

"Un stil de viata mai relaxat este important pentru sanatate. Daca ai o viata stresanta si faci exercitii fizice in exces, organismul produce hormoni care determina instalarea hipertensiunii", afirma Axt-Gadermann.

Ea a adaugat ca una dintre diferentele-cheie intre oamenii mai lenesi si cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai multi "radicali liberi" - molecule instabile de oxigen despre care se crede ca ar accelera imbatranirea.

Mai mult, "lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sanatos pentru ca celulele specializate in apararea organismului sunt mai puternice in conditii de relaxare decat in situatii de stres". Iar in timpul relaxarii si metabolismul este mai lent, producandu-se maiputini radicali liberi. Atat Axt-Gadermann, 34 de ani, cat si tatal sau, in varsta de 65 de ani, au fost alergatori de cursa lunga, ceea ce le permite sa sustina ca vorbesc in cunostinta de cauza.

Totodata, ei afirma ca rasul este o alternativa mai sanatoasa decat alergarea sau exercitiile fizice. In carte, cei doi cercetatori mai spun ca lenea este foarte buna si pentru creier. Asta pentru ca exercitiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatama neuronii si provoaca pierderi de memorie sisenilitate prematura.

2 comments:

cherie said...

Pilda cu talantii este una din cele mai apreciate pilde (de mine)
Consider talantii cele cu care ne inzestreaza Dumnezeu la nastere, frumusete, inteligenta, locul de nastere (este foarte important daca te nasti in america sau in zanzibar), parinti (una este sa te nasti bogat si una este sa nu stii cine te-a facut), etc. cei mai inzestrati in mod natural trebuie sa realizeze mai mult in viata (asta cere Dumnezeu), cei mai putin inzestrati nu au dreptul sa renunte la lupta, trebuie sa se zbata, daca nu, Dumnezeu le ia si ceea ce au. Nu o fi drept, dar asta este realitatea! Sunt unii inzestrati cu de toate la nastere si daca nu valorifica ceea ce au primit, vai de ei! Si multi care se nasc cu nimic, si cat de multe reusesc ! Dumnezeu le iarta multe si ii pretuieste!

Rodica Botan said...

Stii, ar trebui sa intelegem ca Dumnezeu ne cunoaste mai bine...stie exact ce ne trebuie. Il vezi pe cite un antrenor care ii chinuie pe bietii atleti, ai zice ca le vrea raul. Pe unii care au unii muschi mai slabi ii pune sa exerseze intr-un fel, pe altii intr-altfel. Asa si noi. De la constructie avem unele lucruri si ne lipsesc altele.

In Biblie scrie ca e mai usor pentru o camila sa treaca prin urechile acului decit pentru un bogat sa ajunga in imparatia cerului. Unii spun ca nu e vorba de urechile acului ci de una din Portile Ierusalimului care era joasa si unde camila trebuia sa treaca prin ea in genunchi...poarta care se numea urechile acului. Indiferent de felul cum explicam, stim de pilda ca copii de bani gata sint cei mai aroganti si mai lipsiti de caracter...si ca numai in genunghi, adica umiliti, cei bogati pot sa ajunga oameni cu atribute dumnezeiesti.
Pe cind asa cum zici si tu, cei care n-au muncesc alearga, se straduiesc si fac ceva cu ceea ce au.
Unii isi iau rasplata aici...altii in cer. Dumnezeu nu este nedrept...El stie insa mai mult ca noi si actioneaza conform Adevarului pe care il cunoaste El, nu dupa parerile noastre bazate pe interpretari si concluzii de-ale noastre...