14 January 2009

UNDE-S CONDUCATORII?


Va aduceti aminte de Lee Iacocca, omul care a salvat Chrysler Corporation de la o moarte sigura? El are 82 de ani si a scris o noua carte…"Unde-s conducatorii?".
Lee Iacocca spune:

"Oare sint singurul in tara asta care e satul pina peste cap de ce se intimpla? Ce s-a intimplat cu indignarea noastra? Ar trebui sa strigam ca si cind am fi la locul unei crime. Avem o banda de natingi care sint la cirma si ne duc tara de ripa, avem gangsteri de corporatie care ne fura orbeste, si nu sintem in stare sa curatam terenul de pe urma unui uragan, darmite sa construim o masina hibrid…Dar in loc sa fim cu capsa pusa, toata lumea da din cap cind politicienii ne sfatuiesc sa ne continuam cursul…

Sa ne continuam cursul? Va tineti de glume proaste? Asta este America, nu este Titanicul…Va dau un sfat sanatos…"dati pe tembelii astia afara".
Poate credeti ca sint senil, ca m-am ticnit…si poate chiar s-a intimplat si asta. Dar cineva trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca. Abia mai recunosc tara asta ca fiind inca America.

Cei mai faimosi conducatori nu sint inventatorii…ci tipii aia legati de miini. In timp ce jucam tontoroiul in Iraq, Middle East arde si nimeni nu stie ce sa faca. Iar presa se ocupa de pom-poms in loc sa puna intrebari serioase. Asta nu este promisiunea acelei Americi pentru care au trecut oceanul parintii mei si ai vostrii ! Mie mi-a ajuns…dar voua? Si am sa merg un pas mai departe.

Daca pina acuma nu te-ai infuriat , nu esti nici macar patriot. Asta este o batalie pentru care sint gata si vreau sa ma bat. Cei mai mari C in Criza ( Iacocca elaboreaza ca ar fi noua probleme in conducere, si criza este prima dintre ele).

Conducatorii se cresc, nu se nasc conducatori. Calitatea asta se formeaza in timp de criza. Este foarte usor sa stai cu picioarele sus pe birou si sa faci teorii. Sau sa trimiti pe copii altora la razboi, cind tu nu ai vazut un front de razboi, niciodata. Dar e cu totul altceva sa fi conducator cind totul in jur se slatina si cade.

Septembrie 11, 2001, a fost ziua cind am avut nevoie de un conducator mai mult ca oricind in istorie. Am avut nevoie de o mina care sa nu tremure si care sa ne scoata din scrum…o incurcatura si o dezorientare fara precedent. Asa ca uite unde sintem…
Sintem bagati pina la git intr-un razboi singeros fara sa avem un plan sa il cucerim si fara sa avem in plan sa iesim din el.

Avem cel mai mare dificit din istoria tarii asteia.
Pierdem puterea de a confectiona in avantajul Asiei, in timp ce companiile noastre care erau atit de puternice sint macelarite de costurile impuse de asigurarile medicale.
Pretul la gaz se ridica cu viteza unei rachete si nimeni din cei ce sint la putere sa o opreasca nu are o polita a energiei sa faca sens.

Sa nu mai vorbesc despre granite…care sint ca si niste…strecuratori…

Clasa de mijloc este stoarsa din toate partile.
Astea sint vremuri cind toate striga dupa o conducere potenta. Dar cind te uiti in jur, iti vine sa intrebi…"unde-s conducatorii?"

Unde sint curiosii si creativii oameni de comunicare? Unde sint oamenii de caracter, curaj, convingere, omnipotenta si discernamint? Sper ca mi-am facut gindul inteles…
Dati-mi un nume al unui conducator care a gindit ceva mai briliant in privinta securitatii tarii lui decit sa ne descalte la aeropoarte si sa ne ia sticluta de sampon? Am cheltuit bilioane de dolari punind in functie o birocratie noua, uriasa si tot ce stim sa facem este sa reactionam la lucruri care deja s-au intimplat.

Dati-mi numele unui singur conducator care s-a evindentiat in timpul crizei facute de uraganul Katrina…Congresul inca nu a sacrificat o singura zi sa evalueze raspunsul care s-a dat in timpul crizei create de furtuna sau sa ceara explicatii pentru deciziile facute in orele cruciale de dupa uragan. Toata lumea se ascunde cu degetele incrucisate…bate in lemn…ca n-o sa se mai intimple aceeasi situatie. De-a dreptul nebunie. Uragane vor mai fi. Trebuie sa te descurci in situatii. Trebuie sa ai un plan…si sa te gindesti bine ce o sa faci data viitoare.

Dati-mi numele unui conducator din industrie care gindeste in mod creativ la felul cum vom restaura puterea de a confectiona din nou lucruri in tara asta. Cine ar fi crezut ca "Cei Trei Mari", o sa fie o referinta la companiiile auto din Japonia? Cum am lasat sa se intimple asa ceva, dar mai ales…ce-o sa facem acuma in privinta asta?

Dati-mi mie numele unui conducator din guvern care poate articula un plan ca sa ne platim datoriile , sau sa rezolvam criza economica, sau sa rezolvam problema ingrijirii medicale? Tacerea se adinceste. Dar astea sint crizele care maninca incet tara asta si care mulg clasa de mijloc pina la ultima picatura.

Am o veste pentru banda asta din Congres. Nu v-am ales sa stati pe fund si sa nu faceti nimic doar sa stati tacuti in timp ce democratia este luata ostateca si grandoarea ce am avut-o odata este inlocuita cu mediocritatea. Ce anume sperie pe toata lumea? Ca vreun cap patrat de la News o sa-I dea vreo porecla? Fiti seriosi…De ce nu demonstrati ca aveti sira spinarii pina una alta?

V-a ajuns? Hei…nu incerc sa fiu eu pe post de bocitor…eu vreau sa aprind o lumina. Vorbesc pentruca inca am o speranta…inca mai cred in America. In decursul vietii mele am avut privilegiul sa traiesc prin unele dintre cele mai grandioase momente ale acestei tari.Am avut prilejul sa trec si prin cele mai groaznice crize: Marea Depresie, Cel de al Doilea Razboi Mondial, Razboiul din Coreea, Asasinarea lui Kennedy, criza de gas din 1970 si multe alte crize recente care au culminat cu 9/11.

Daca am invata ceva…este urmatorul lucru: "Nu ajungi nicaieri daca stai pe margine asteptind sa vina cineva sa intre in actiune. Daca e vorba de constructia uneimasini mai bune, sau sa iti faci un viitor mai bun pentru copii, toti avem un rol de jucat. Asta-I gindul pe care vreau sa fie inspiratia cartii mele. As vrea sa fie o "chemare la actiune", pentru oameni care, ca si mine, cred in America. Nu este prea tirziu, dar…incepe sa se apropie de a fi tirziu…. Asa ca hai sa ne apucam de treaba. Hai sa le spunem acestor conducatori ca ni s-a ajuns cu ei."

7 comments:

Anonymous said...

superbe poze .
Felicitari!!!

Rodica Botan said...

Multumesc!!!

Anonymous said...

Desi sint de acord ca nu mai avem conducatori adevarati, totusi el se foloseste de niste tactici unde spune doar jumatate de adevar si sa dea impresia ca tot ce spune este adevarat.

Dar pina la urma nu conteaza, si asa nu-l asculta nimeni, nu?

Rodica Botan said...

E ora 12 noaptea si tu ma faci sa rid de una singura...ai dreptate; si asa nu-l baga nimeni in seama. Totusi mi s-a parut ca...macar cu jumate de gura ar vrea sa spuna si el ceva, desi ma tem ca si el este un liberal mai mititel...saracu...

Anonymous said...

Citeva mici observatii:

- tembelii din guvern trebuie dati afara.
-America nu mai este ce a fost, de acord
- Conducatorii se cresc, da, dar nu in scolile publice de astazi unde plafonarea e la....plafon
- E de preferat dar nu necesara experienta experienta pe front in timp de razboi. Citi presedinti de la Lincoln incoace au avut astfel de experienta??
- La 9/11 am avut conducator! The best one! Ca de atunci incoace nu i-a pasat de ratings, ci a purtat un razboi contra terorismului pentru care e urit in toata lumea (oare de ce?)si a tinut tara safe de atunci incoace.
- Planul este de a iesi din razboi. Sint 18 puncte supuse razboiului din Iraq (pentru a cistiga) si 15 sint indeplinite. Sintem mai aproape de finalul razboiului decit vor media sa arate...
- Clase de mijloc nu este strinsa din toate partile. Comparat cu cea din 1930s-1040s, clasa mijlocie are putere de cumparare mult mai mare: cite masini sint in garajul oamenilor, avem celulare, televizoare aproape in fiecare camera, barci cu motor, motociclete Harley...etc. Cine s-a gindit pe vremea aceea la astfel de bunastare?
- Un conducator din timpul lui katrina? Bush! A trimis zeci de autobuze ca oamenii sa se suie in ele si sa plece, dar nu....de ce ar face ei asa ceva? Pina la urma conducatorii ar fi trebuit sa fie primarul si guvernorul statului, Bush nu ar fi trebuit sa faca nimic! Si tot el e rau ca a facut CEVA?

Si trebuie sa ma opresc, ca incep sa am ticuri nervoase de cite ori vad astfel de vorbe propagate....

Rodica Botan said...

Oh, Boy...you girl...daca te decizi to run for anything...eu votez cu tine.

Este adevarat. Presedintele Bush a facut tot ce se putea sa faca, si media l-a blamat la fiecare pas de toate lucrurile...Criza asta economica o sa ne dea tuturor o noua perspectiva...sintem o natiune de imbuibati...ai dreptate.

Siu conteaza...as fi curioasa sa-ti vad si ticurile...pe blogul asta esti primita oricind, oricum, cu ticuri cu tot...
:)

Anonymous said...

Thanks... the eye twitch nu ma lasa sa mai scriu de cite ori vad standardul dublu...oricum, de mine nu scapi asa usor.....mua-ha-ha-ha