14 January 2009

PRACTICI...ALDAMASUL?

Doi bătrâni, un moşneag şi o babă, luară hotărârea să se lase de băutură, că prea tare caliciseră din pricina asta. Îşi lăsară însă voie să bea aldămaş, când ar cumpăra sau ar vinde ceva, căci doar târg fără aldămaş unde s-a mai pomenit?

Hotărârea o ţinură bătrânii o săptămână, două, dar tare le ardea gura după rachiu.

Atunci baba prinse o găină şi zise către moşneag: "Ştii ce? M-am gândit să-ţi vând ţie găina mea". "Bine te-ai gândit" - răspunse moşneagul. Făcură târg şi băură aldămaş.

În cealaltă zi, bătrânul prinse cocoşul şi-l vându babei şi iar băură aldămaş.

Şi tot aşa merseră târgurile între ei, până când, nemaiavând bani de aldămaş, începură a face târgurile cu cârciumarul, până când îşi băură şi hainele de pe ei şi ajunseră în drum.
…………………….
Mai este nevoie  de clarificare?

4 comments:

Anonymous said...

URMARILE BETIEI
O POVESTIRE ADEVARATA GASITA INTRE ACTELE MAMEI MELE
Virginia
Intr-un oras din America s-a tinut o mare conferinta impotriva alcoolului.
La inceputul conferintei s-a ridicat un batran cu fata sfrijita si cu privirea pierduta. Si a spus:Vreau sa va povestesc drama vietii mele.Poate ca va va ajuta sa scapati de aceasta patima:Betia.Am fost si eu tanar si sanatos,aveam serviciu ,am cunoscut o fata am iubit-o si ne-am casatorit.Nimeni nu era fericit ca mine.Dumnezeu ne-a daruit un baietel si nu stiam decat casa si serviciul.Aveam la servici un coleg foarte betiv,care mereu ma invita cu el sa ne incalzim la un pahar de bautura.Un timp l-am respins si a inceput sa rada de mine ca nu-s barbat,ca nu stiu decat casa si serviciul si tot staruind de mine am cedat si m-am dus cu el la bautura si am venit acasa beat.Cind m-a vazut sotia beat a inceput sa planga iar eu am injurat-o si i-am spus ca-s barbat.Dumnezeu ne-a dat si o fetita dar eu mereu veneam beat acasa.Nu ne ajungeau banii si am inceput sa vand lucruri din casa pentru bautura .Intr-o seara de iarna am iesit dela serviciu era frig,viscol si zapada .Mi se parea ca puterile intunericului au iesit din adanc si am intrat cu colegul meu sa ne incalzim la un pahar de bautura.Nu stiu cit am baut,dar am venit acasa beat.Sotia mea cu cei doi copii era in casa ,in frig.Am tipat la sotia mea sa-mi dea mancare.Ea a inceput sa planga si era bolnava si palida si mi-a zis :Vasile nu am nimic de mancare ,de trei zile nu am mancat! Uita- te la mine si la copii cum am ajuns din cauza ta. Dar eu ca o fiara m-am repezit la ea si am aruncat-o afara in zapada.Ea ma ruga :Vasile nu ma arunca afara ca e tare frig!Dar eu infierbantat de bautura nu am ascultat,am luat si fetita care avea doi ani si era tare plapanda si am aruncat-o si pe ea afara .M-am repezit si la baiat care avea noua ani.El s-a prins cu mainile de patut si plangea zicand:Taticule fie-ti mila de noi si nu ne da afara .Dar eu vazind ca nu- pot desprinde de patut,am luat un cutit si i-am taiat degetele si l-am aruncat afara .Am incuiat usa si m-am lasat pe pat .Dimineata cind m-am trezit m-am uitat dupa sotie si copii si nu erau in casa.Am vazut singe pe jos si degetele dela mana dreapta ale baiatului si mi-am dat seama si am iesit afara si sotia mea zacea cu fetita in brate pe jumatate acoperite de zapada .Am inceput sa plang ,sa urlu ,vroiam sa ma omor,sa ma tai .Strigam pe scumpa mea sotie ,strigam baiatul dar nu mai era nimeni.Scumpa mea sotie si fetita dormeau somnul mortii.M-am dus si m-am predat autoritatilor.Si am stat douazeci de ani in inchisoare,am iesit din inchisoare si umblu dintr-un oras in altul si nu mai am pace.Strig mereu pe sotia mea dar nu e! Strig fetita caruia nu ii voi mai auzi ginguritul.unde sint? Strig si pe baietel si nu raspunde nimeni!Unde sinteti ?Sotia mea care era asa de frumoasa si buna..As vrea sa-i mai vad odata ,sa le cad in genunchi si sa le cer iertare. Unde sint ? Unde-i baiatul meu care are mana dreapta fara degete?Unde este ? Sa-mi cer iertare!
Si batranul s-a prabusit pe scaun…
Din multime se ridica un barbat tanar si spune:
N-am baut niciodata si nu am sa pun bautura pe limba,pentruca bautura m-a lipsit de mama si de sora mea si de tata pe care nu l-am mai vazut pana acum !Si a ridicat mana dreapta in sus zicand :Te iert tata!S-au imbratisat si au plans .Toata lumea plangea Si a fost o mare trezire .Cei mai multi au fagaduit ca nu vor bea niciodata.Iar batranul Vasile a spus la toti :As dori ca aceasta drama a vietii mele sa va faca pe toti sa urati aceasta patima,care a distrus si distruge multe familii si aduce multa amaraciune durere, lacrimi si moarte ..

Anonymous said...

Dragii mei,
Pentruca sint multe ocazii de bautura bauturi alcoolice, dati-mi voie sa depun si eu o marturie personala traita in familia mea cu dorinta sa nu luati cu usurinta acest subiect .Ma cutremur cind citesc cochetarii cu acest pacat !!Mama mea care aplecat la Domnul acum doi ani la varsta de 92 de ani.
a vut un tata- bunicul meu- foarte betiv care s-a pocait ,si din ziua aceea nu a mai baut nicodata bauturi alcolice .Desii aveau pruni saditi sub muntii Fagaras in catunul Vistisoara nu au facut nicodata rachiu -cum i se spune la tuica dupa ce s-au pocait .Prunele le-au uscat in cuptorul de paine dupa ce scotea paine si faceau compot din ele. Bunicul meu innainte sa se pocaiasca era asa de betiv ca se duceau copii sa il aduca din sat cu carul cu bivoli caci pe parcursul a 5 km distanta era gasit de multe ori trantit pe drum si chiar inghetat de frig .Cand a intrat Evanghelia in casa bunicilor mei ,a intrat si izbavirea de acest pacat pe langa altele.Ooamenii din sat au vazut marturia acestei izbaviri si multi s-au pocait .Bunicul a murit de cancer la ficat mult mai tarziu tot din cauza bauturii din tinerete. Mama mea a trait aceste tragedii si in casa noastra nu a fost bautura alcolica.Dar chiar asa fiind un unchi ,deci fratele cel mai mic al mamei a baut mult si a sfarsit spanzurandu-se .Mama mea l-a gasit mort .A fost din nou o mare tragedie in casa noastra! Si desii era inginer ,om cu carte si a mers de multe ori constient la dezalcolizare in Bucuresti(odata afost dus chiar de sotul meu) totusi aceasta patima i-a luat mintile si totodata si viata .Avea 40 de ani si nu era casatorit .Chiar parintii mei au avut un fiu ,fratele meu Cornel care a fost un betiv inveterat si a murit de inima acum trei ani la 56 de ani pentruca nu a luat medicamente de tensiune stiind ca bea si nu se putea lasa A avut un timp pana a intrat in coma sa se pocaiasca. Cind avenit salvarea era inca constient. El dadea Biblii gratis aici in America la toti prietenii de bautura si ma ruga pe mine sa le cumpar pe banii lui dela biserica unde se vindeau si avea de multe ori discutii cu acesti prieteni in care apara Adevarul dar se imbata la loc. La inmormantarea lui ,sotia lui care este ortodoxa ,ne-a rugat sa se vesteasca evanghelia si asa s-a facut si incaodata prietenii lui au auzit Adevarul cutremurati de urmarile betiei. Deci ce concluzie trag In primul rind vinul si mustul ca si curvia iau mintile asa cum spune Cuvantul,al doilea decizia parintilor de a nu se folosi nicio bautura alcolica nu te protejeaza ci numai decizia ta te face responsabil de directia care o iei ,al treilea s-a dovedit stintific ca cei care beau transmit in gene aceasta patima dupa bautura la multe generatii dupa ei ,la urmasii lor si numai Domnul Isus da izbavirea si de acest pacat ca si de celelate de altfel.Am postat msi sus aceasta istorioara auzita de la mama mea care s-a infipt adanc in inima mea in copilarie si acum din intimplare am regasit-o si am scris-o din nou cuvant cu cuvant de pe o foaie gasita intre actele mamei mele.Poate unii o stiti dar merita citita!
Virginia Brasov

disa said...

Am citit de curand o carte despre alcoolism, si totul e cat se poate de real in acea carte.
E foarte greu pentru cel cu aceasta patima sa se lase, si eu zic ca e nevoie de o vointa de fier.

Rodica Botan said...

Desi nu sint direct afectata de acest blestem...cunosc destule persoane care sint. Doamne ai mila de ei...