28 January 2009

DESPRE EXIGENTA...OBOSEALA...SI SFATUL UNUI PRIETEN...

Romana
anto
1. Exigent ≠ indulgent, tolerant, liberal, îngăduitor
dex98
2. EXIG'ENT, -Ă, exigenţi, -te, adj. Care pretinde multă grijă, strictete, corectitudine de la alţii (si de la sine însusi) în privinţa îndeplinirii unei datorii; pretentios. - Din. fr. exigeant, lat. exigens, -ntis.
dor
3. exig'ent adj. m., pl. exig'enţi; f. sg. exig'entă, pl. exig'ente
nodex
4. EXIG'EN//T ~tă (~ţi, ~te) 1) (despre persoane si despre manifestările lor) Care se caracterizează prin lipsă de indulgenţă; aspru; dur; sever. 2) Care manifestă grijă sporită si corectitudine în îndeplinirea anumitor obligaţii
sino
5. EXIG'ENT adj. 1. pretenţios, riguros, sever, (rar) pretensiv. (Un profesor ~.) 2. v. constiincios

Fratele Wunbrand se pare ca a suferit mult cu picioarele .Nu cunosc amanunte . Mi-a placut ce a spus o data si anume : sa nu judecam pe nimeni ca se vaita de picioare pana nu am umblat cu bocancii lui. Mi s-a parut tare adevarat lucrul acesta. Nu poti sti de ce cineva nu poate face un lucru si te apuci sa-l critici fara a sti cat ai face tu in situatia si cu puterile si conjunctura in care se afla acesta…In Biblie suntem indemnati sa nu judecam…asa ca daca altii o fac treaba lor nu avem de ce sa fim severi cu noi exagerat atunci cand nu putem ceva. Sa fi exigent atunci cand poti dar din comoditate nu o faci dar atunci cand esti rupt de oboseala nu ar trebui sa te judeci asa aspru ci sa te asezi si sa te odihnesti .

Am cautat cateva “medicamente” de la “Doctorul nostru” de familie si iata ce am gasit pentru oboseala:

Isaia 40:28-31 "Nu stii? N'ai auzit? Dumnezeul cel vesnic, Domnul a facut marginile pamantului. El nu oboseste, nici nu osteneste; priceperea Lui nu poate fi patrunsa. El da tarie celui obosit, si mareste puterea celui ce cade in lesin. Flacaii obosesc si ostenesc, chiar tinerii se clatina; dar cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla, si nu ostenesc."

2Co 12:9-10 Si El mi-a zis: ,,Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita.`` Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentruca puterea lui Hristos sa ramana in mine. De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari, pentru Hristos; caci cand sunt slab, atunci sunt tare.


Isaia 41:10 …nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.

1Cron.28:20 David a zis fiului sau Solomon: ,,Intareste-te, imbarbateaza-te, si lucreaza; nu te teme, si nu te spaimanta. Caci Domnul Dumnezeu, Dumnezeul meu, va fi cu tine. El nu te va lasa, nici nu te va parasi, pana se va ispravi toata lucrarea pentru slujba Casei Domnului.
1Cron.29:18 Doamne, Dumnezeul parintilor nostri Avraam, Isaac si Israel! Tine totdeauna in inima poporului Tau aceste porniri si aceste ganduri, si intareste-i inima in Tine.
2Co 4:16 De aceea, noi nu cadem de oboseala. Ci chiar daca omul nostru de afara se trece, totusi omul nostru din launtru se innoieste din zi in zi.
2 Cor.5:1-10 "Stim, in adevar, ca, daca se desface casa pamanteasca a cortului nostru trupesc, avem o cladire in cer dela Dumnezeu, o casa, care nu este facuta de mana ci este vecinica. Si gemem in cortul acesta, plini de dorinta sa ne imbracam peste el cu locasul nostru ceresc, negresit daca atunci cand vom fi imbracati nu vom fi gasiti desbracati de el. Chiar in cortul acesta deci, gemem apasati; nu ca dorim sa fim desbracati de trupul acesta, ci sa fim imbracati cu trupul celalt peste acesta, pentruca ce este muritor in noi, sa fie inghitit de viata. Si Cel ce ne-a facut pentru aceasta, este Dumnezeu, care ne-a dat arvuna Duhului. Asa dar, noi intotdeauna suntem plini de incredere; caci stim ca, daca suntem acasa in trup, pribegim departe de Domnul, - pentru ca umblam prin credinta, nu prin vedere. - Da, suntem plini de incredere, si ne place mult mai mult sa parasim trupul acesta, ca sa fim acasa la Domnul. De aceea ne si silim sa-I fim placuti, fie ca ramanem acasa fie ca suntem departe de casa. Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul, pe care-l va fi facut cand traia in trup.

2Corinteni 4. 8. Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi;9. prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi.
Luca 12:4. Va spun voua, prietenii Mei: Sa nu va temeti de cei ce ucid trupul, si dupa aceea nu mai pot face nimic. 5. Am sa va arat de cine sa va temeti. Temeti-va de Acela care, dupa ce a ucis, are puterea sa arunce in gheena; da, va spun, de El sa va temeti. 6. Nu se vand oare cinci vrabii cu doi bani? Totus, niciuna din ele nu este uitata inaintea lui Dumnezeu. 7. Si chiar perii din cap, toti va sunt numarati. Deci sa nu va temeti: voi sunteti mai de pret decat multe vrabii.

No comments: