08 January 2009

CUM EXPLIC ACTIUNILE ISRAELULUI IN GAZA?

By Aron Moss.
tradus Rodica Botan

Intrebare: Sint singurul evreu din birou, asa ca trebuie sa tin piept la o multime de intrebari privitoare la actiunile Israelului in Gaza. Nu-mi dau seama cine m-a recomandat pe mine ca vorbitorul Israelului, si nu sint echipat cu raspunsuri. Poti sa ma ajuti?
Raspuns: In timpuri ca astea, fiecare dintre noi devine un ambasador al Israelului. Chiar daca nu agreezi cu tot ce face Israelul, orice persoana decenta trebuie sa accepte dreptul Israelului de a se apara. Putem lasa problemele militare si politice pentru experti, dar trebuie sa fim clari in problemele morale care au fost ridicate de acest razboi. Hai sa ne uitam la citeva din intrebarile cele mai frecvente.
……………………...
Intrebare: Cum poate Israel sa justifice crimele civile in intentia lor de a zdrobii pe Hamas?
Rasuns: Moartea celor inocenti este o tragedie inevitabila in timpul razboiului. Inimile noastre sint alaturi de cei care sint prinsi in mijlocul bataliei. Partea trista este ca cetatenii palestinieni sint luati ostateci de Hamas. Astfel asa cum este clar ca Hamas este vinovatul moral pentru tot ce s-a intimplat la Gilad Shalit,sau cu ostatecul Israelit pe care l-au prins ei, tot asa sint culpabili si de soarta Palestinienilor inocenti in mijlocul carora se ascund. Un civil care este omorit pentruca a fost folosit de teroristi ca un scut uman este si el victima terorismului, nu al armatei Israelite, care nu are nici o intentie sa loveasca puncte civile.
………………………...
Intrebare: Nu este raspunsul Israelului un pic disproportionat?
Raspuns: Daca scopul Israelului ar fi fost sa se razbune, atunci intrebarea despre "proportie" s-ar aplica aici. Dar Israel duce un razboi defensiv. In razboi nu-ti masori participarea fata de inamic cu ce ti-au facut in trecut, ci mai degraba cu ce trebuie facut sa sa ii opresti sa te mai atace. Israel trebuie sa distruga capabilitatea Hamasului de a arunca rachete distrugatoare in orasele Israelite. Actiunile Israelite sint proportionale cu amenintarile prezente si viitoare nu cu distrugerile facute in trecut.
……………………
Intrebare: Intelege oare Israelul ca ei creaza si mai mult terorism? Ura si furia asupra Israelului ca rezultat al bombardarii din Gaza o sa determine si mai multi oameni sa se alature Hamasului.
Raspuns: Simtamintele de fraustrare si minie, teama si razbunare nu transforma pe nimeni in terorist. Doar o cultura a mortii si o educatie a urii o poate face. Israel n-are nevoie sa faca nimic ca sa creeze teroristi. - Extremistii Islamici fac aasta- dar Israel trebuie sa actioneze si sa distruga pe cei care ii ameninta cetatenii.
…………………
Intrebare: Hamas are o aripa militara, dar face si mult bine. Ei sint responsabili si de programe sociale, proiecte educationale, si munca umanitara in Gaza. Distrugind pe Hamas, Israel distruge de asemenea tot ceea ce fac ei bun. Oare nu demonizam noi un grup care nu este chiar asa de rau?
Raspuns: Un criminal de serie se intimpla sa devina voluntar pentru spitalul local, doneaza bani la orfelinate si are grija de bunica lui bolnava, dar este totusi un criminal, si el si primejdia pe care o reprezinta el trebuie tratate ca atare. Pericolul pe care il prezinta el intrece cu mult aprecierea pentru orice fapta buna pe care ar face-o.
………………..
Intrebare: Folosind violenta, cum este Israelul mai bun decit dusmanii lui teroristi?
Raspuns: Este ridicol sa spui ca o femeie care se lupta cu cel care a atacat-o nu este mai buna decit cel care o ataca. Israel nu ar atinge pe Hamas daca Hamas s-ar oprii sa trimita rachete si sinucigasi cu bombe in Israel. Israel vrea sa traiasca in pace cu vecinii lui; Hamas si aliatii lui vor sa distruga Israelul, nu conteaza ce ar face Israelul. Este o lume de diferenta intre teroristii Hamasului si soldatii Israelului. Teroristii Hamasului imbratiseaza violenta ca un stil de viata; tinta lor este sa semene razboi si moarte. Pentru soldatul Israelian razboiul a fost o necesitate, si o datorie morala, pentruca cetatenii Israelului sint atacati si vieti inocente sint amenintate. Teroristii Hamasului cauta sa mareasca la maxim pagubele civile; soldatul Israelit face tot ce poate sa minimalizeze pagubele cetatenilor palestinieni. Teroristii Hamasului se tem de timpurile de pace, pentruca in aceste timpuri ei nu au nici un scop. Soldatii israeliti viseaza la un timp cind pacea va stapinii peste ei. Apoi fortele de aparare israelite se vor bucura cind "nici o natiune nu va mai ridica sabia impotriva altei natiuni, si nimeni nu va mai practica razboiul".
……………………...

By Aron Moss <http://www.chabad.org/search/keyword.asp?kid=8051>
<http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/804034/jewish/How-Do-I-Explain-Israels-Actions.htm#comment> <http://www.chabad.org/tools/subscribe/default.asp?SubID=25&AID=804034> 37 Comments Posted <http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/804034/jewish/How-Do-I-Explain-Israels-Actions.htm#comments> http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/804034/jewish/How-Do-I-Explain-Israels-Actions.htm

2 comments:

Anonymous said...

Nici nu se putea mai bune raspunsuri .Dumnezeu sa se indure de Israel .Sa vina ziua cind il vor recunoste pe Mesia si El va fi desfatarea lor .Dar pina atunci sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului cit si a intregii lumii.

Rodica Botan said...

Stiu atit ca cine ii va binecuvinta pe evrei...vor fi la rindul lor binecuvintati...Dumnezeu i-a ales sa fie poporul Lui...Tot ce doresc este sa se intoarca si ei si sa-L recunoasca...si vom scapa odata pentru totdeauna de economie...si razboaie si instabilitate...