14 January 2009

O POVESTE CU MULT ADEVAR...

URMARILE BETIEI

O POVESTIRE ADEVARATA GASITA INTRE ACTELE MAMEI MELE
Virginia Brasov

Intr-un oras din America s-a tinut o mare conferinta impotriva alcoolului.La inceputul conferintei s-a ridicat un batran cu fata sfrijita si cu privirea pierduta. Si a spus: "vreau sa va povestesc drama vietii mele. Poate ca va va ajuta sa scapati de aceasta patima: betia.Am fost si eu tanar si sanatos,aveam serviciu ,am cunoscut o fata am iubit-o si ne-am casatorit.Nimeni nu era fericit ca mine.Dumnezeu ne-a daruit un baietel si nu stiam decat casa si serviciul.

Aveam la servici un coleg foarte betiv, care mereu ma invita cu el sa ne incalzim la un pahar de bautura.Un timp l-am respins dar a inceput sa rada de mine ca nu-s barbat, ca nu stiu decat casa si serviciul ... si tot staruind de mine am cedat si m-am dus cu el la bautura si am venit acasa beat.Cind m-a vazut sotia beat a inceput sa planga iar eu am injurat-o si i-am spus ca-s barbat.

Dumnezeu ne-a dat si o fetita , dar eu mereu veneam beat acasa. Nu ne ajungeau banii si am inceput sa vand lucruri din casa pentru bautura .Intr-o seara de iarna am iesit dela serviciu era frig, viscol si zapada .Mi se parea ca puterile intunericului au iesit din adanc si am intrat cu colegul meu sa ne incalzim la un pahar de bautura. Nu stiu cit am baut,dar am venit acasa beat.

Sotia mea cu cei doi copii erau in casa , si in casa era frig. Am tipat la sotia mea sa-mi dea mancare. Ea a inceput sa planga si arata bolnava si palida si mi-a zis : " Vasile nu am nimic de mancare ,de trei zile nu am mancat! Uita- te la mine si la copii cum am ajuns din cauza ta ". Dar eu ca o fiara m-am repezit la ea si am aruncat-o afara in zapada.

Ea ma ruga : " Vasile nu ma arunca afara ca e tare frig! " Dar eu infierbantat de bautura nu am ascultat, am luat si fetita care avea doi ani si era tare plapanda si am aruncat-o si pe ea afara .M-am repezit si la baiat care avea noua ani. El s-a prins cu mainile de patut si plangea zicand: " Taticule fie-ti mila de noi si nu ne da afara ". Dar eu vazind ca nu-l pot desprinde de patut, am luat un cutit si i-am taiat degetele si l-am aruncat afara. Am incuiat usa si m-am lasat pe pat .

Dimineata cind m-am trezit m-am uitat dupa sotie si copii ... nu mai erau in casa. Am vazut singe pe jos si degetele dela mana dreapta ale baiatului si mi-am dat seama ce am facut... si am iesit afara ; sotia mea zacea cu fetita in brate pe jumatate acoperite de zapada.

Am inceput sa plang , sa urlu ,vroiam sa ma omor, sa ma tai .Strigam pe scumpa mea sotie ,strigam baiatul ... dar nu mai era nimeni. Scumpa mea sotie si fetita dormeau somnul mortii.

M-am dus si m-am predat autoritatilor.Si am stat douazeci de ani in inchisoare, am iesit din inchisoare si umblu dintr-un oras in altul si nu mai am pace.Strig mereu pe sotia mea dar nu mai e! Strig fetita caruia nu ii voi mai auzi ginguritul ...dar nu mai sint ! Strig si pe baietel si nu raspunde nimeni! Unde sinteti ?Sotia mea care era asa de frumoasa si buna... As vrea sa-i mai vad odata , sa le cad in genunchi si sa le cer iertare. Unde sint ? Unde-i baiatul meu care are mana dreapta fara degete?Unde este ? Sa-mi cer iertare!

Si batranul s-a prabusit pe scaun…Din multime se ridica un barbat tanar si spune:N-am baut niciodata si nu am sa pun bautura pe limba, pentruca bautura m-a lipsit de mama si de sora mea si de tata pe care nu l-am mai vazut pana acum ! Si a ridicat mana dreapta in sus zicand : " Te iert tata! " S-au imbratisat si au plans .Toata lumea plangea Si a fost o mare trezire .Cei mai multi au fagaduit ca nu vor bea niciodata. Iar batranul Vasile a spus la toti : " As dori ca aceasta drama a vietii mele sa va faca pe toti sa urati aceasta patima,care a distrus si distruge multe familii si aduce multa amaraciune durere, lacrimi si moarte ..."

2 comments:

Anonymous said...

.... idilic, oras din... America.... cunoscut o fata..... fericit..... deja ai luat-o razna de la primele fraze.... imi vine deja sa plang.... what a waste!

Rodica Botan said...

No...ca cine te opreste? Daca iti vine sa plingi, da-i drumul...plinge...Plinsul face ochii frumosi. Nu-i povestea mea...