24 January 2009

CHIMIE SPIRITUALA...

Tu ce valenta ai? - despre legatura frateasca, un pic de chimie spirituala By vesteabuna (o felie de pizza spirituala de la Virginia Brasov)
http://vesteabuna. wordpress. com/2009/ 01 ... spirituala

Si toti, in legaturile voastre, sa fiti impodobiti cu smerenie...…
I Petru 5:5
Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca ,Faptele Apostolilor 2:42

Pentru ca doi atomi sa poata fi legati unul de altul, au nevoie fiecare de cel putin un electron liber si de un spatiu liber pentru a primi un electron de la alt atom.

M-am gandit zilele trecute la analogia atat de perfecta intre legaturile chimice si legatura frateasca. Desigur, daca n-ati lipsit la orele de chimie, o sa intelegeti mai usor ce va scriu aici. Legaturile chimice se fac intre atomi incompleti, adica carora le lipsesc un anumit numar de electroni pe ultimul strat. Tot astfel si intre crestini, Harul capatat de unul implineste golurile si slabiciunile celorlalti. Si viceversa. Daca un crestin nu are spatiu liber pentru a-l primi pe fratele lui, indemnul este: Faceti-ne si voi la fel: va vorbesc ca unor copii ai mei - largiti-va si voi!(2 Cor 6:13)

Era o problema acolo, corintenii se facusera mici, ingusti, stramti, nu mai puteau primi pe frati, nu mai aveau loc ca sa primeasca, sa faca legaturi fratesti. In chimie, atomii care sunt completi fara capacitate de a se lega cu alti atomi se numesc gaze inerte, pe ultima coloana din tabelul periodic. Asa sunt si fratii completi ca si gazele inerte, inerti, fara capacitate de a forma legaturi, nu vor si nici nu simt lipsa, sunt atat de stramti ca nu mai este loc in sentimentele lor pentru alti frati. Zice Pavel corintenilor: 6:12 Voi nu sunteti la strâmtoare în noi; dar voi sunteti la stramtoare in sentimentele voastre si apoi largiti-va si voi.

Cat Har, fratii sa nu se simta stramtorati in inima mea! Sa-i fac sa simta asta, sa-i incredintez! Cu atat mai mult cat traim intr-o lume plina de barfa, de clevetire, de rautate, de suspiciune…ai auzit?. Si mintea se incarca cu clevetiri, inima se ingrasa de mandria indreptatirii prin comparatie si se face tot mai mica, se smochineste, se stramteaza pentru frati.

Cand intalneste un frate nou il trece prin ciurul acceptarii, cunoasterea dupa starea fireasca, doctrine si obiceiuri, nu Duh si Viata.Numarul de spatii libere intr-un atom, sau cati electroni poate primi se numeste valenta, adica un numar: valenta unu, valenta doi, trei etc.

Fiecare din noi are o anumita capacitate de legatura frateasca. Fiecare legatura implica timp si dedicare. Cate legaturi fratesti putem intretine, asta este valenta noastra. Daca niciuna, suntem inerti.

Bucuria este ca putem sa ne crestem valenta, sa ne largim. Sa crestem in dragostea care isi deschide inima si-i face pe frati sa se simta acceptati, primiti fara fatarnicie, ca pe Domnul.

Exista in zilele noastre un tip de crestinism scolastic, predat didactic de la catedre si interpretat de multi ca:sa-l primesti pe Hristos in inima ta intr-un fel mistic, care nu te angajaza la nimic vizibil, il inghesui 8 ore pe luna intr-un colt al inimii tale si-ti vezi de treaba. Dar fratii Lui? El nu prea umbla fara ucenici, si nu umbla nici astazi? Cum ar fi sa le faci loc in inima ta, in casa ta? Gaius gazda mea si a intregii adunari, va saluta... wow!...mai avea putere? N-o facea cu sila?

Sa-ti foloseasca baia, sa-ti ocupe bucataria, sa le asterni de dormit, sa sforaie! Fiti primitori de oaspeti intre voi, fara murmur.

Cat de larga e inima ta?

Ce valenta ai?
fr. d.

No comments: