31 January 2009

CRIZA INCEPE DE LA MINE...

Am gasit fabula asta pe un blog unde am mai gasit alte multe lucruri frumoase...http://scarabeu.wordpress.com/. Merita o vizita...

FABULA CRIZEI
Poveste despre un lustragiu si o profetie implinita

A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.

Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.

Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.

Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: “Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?”

Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.”Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna... insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa n fi luat pe nepregatite. Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc.”

Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clienti lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnu cel prietenos care ii voia binele.

Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru inceput folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate. Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune "time is money". A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de small talk. Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.

Asa ca incetul cu incetul clientii care fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca. Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.

“Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara.”

sursa: anonim

1 comment:

Sorin M. said...

...
Ce nu stia bietul nostru lustragiu?
Ca in "plina criza", in fata altei mari cladiri, cateva strazi mai incolo, mai statea un lustragiu, pe care nu-l prevenise nimeni despre marea criza mondiala! Acesta nu citea ziare, fluiera vesel si linistit, muncea bine si cu spor, avea multi clienti in continuare - ba chiar mai multi decat de obicei, iar unii dintre ei ii povesteau nemultumiti despre un alt lustragiu, cateva strazi mai incolo, care nu-si mai facea bine treaba, folosea crema de ghete putina si foarte proasta si devenise morocanos peste noapte...