04 January 2009

INCHIS PENTRU...INVENTAR!!!

Astazi predica a fost potrivita din toate punctele de vedere, inclusiv…de sezon. S-a intitulat…”Sa facem inventarul”. Am sa va imprumut si voua notitele mele de astazi sperind sa va fie de folos.

Se pare ca in unele magazine asa se face din cind in cind, ca sa se stie cita marfa este in magazin si de care fel, asa incit sa se poata face decizii- ce mai e nevoie sa aduca in stoc pe viitor. Iar predicatorul a zis ca la sfirsit de an vechi si inceput de an nou, oamenii de obicei isi fac bilantul.

Fiindca oamenii isi fac totdeauna planuri mari si nu reusesc nimic a zis el ca ar trebui sa fim realisti in planurile ce le facem. Ce sa spun…cam tot ce-a zis pastorul azi a fost…exact la obiectiv. M-a criticat fara sa vrea dupa exact punctele care meritam criticata. Cum omul este foarte ordonat a zis el ca in pozitia asta de sfirsit de an…si inceput de an nou, sint 4 lucruri de care trebuie neaparat sa tinem cont:

1. Sa ne revizuim performantele de anul trecut.
2. Sa cintarim prospectele noului an.
3. Sa ne rearanjam prioritatile.
4. Sa ne revitalizam pasiunea.
1.
SA NE REVIZUIM PERFORMANTELE DE ANUL TRECUT.


Se pare ca daca vrem sa facem ceva mai bine in anul care vine trebuie neaparat sa vedem ce am gresit in anul ce a trecut si sa ne vedem slabiciunile si eventual sa invatam din greseli, ca la altceva greselile nu mai sint bune. Obiceiul de a ne bate pe noi sau pe altii cu vechile greseli nu isi are nici un scop decit sa adaugam la pagube. Invatind din ele insa poate fi productiv si ne va ajuta sa nu mai repetam gresala. In acest scop trebuie sa facem 3 lucruri:

A. Sa vedem cum ne-am ocupat in anul care a trecut de rezolutiile, promisiunile facute;
B. Sa vedem cum ne-am ocupat de responsabilitati;
C. Sa vedem cum au fost relatiile cu familia, biserica, etc…in anul care a trecut.

A.Sa vedem cum ne-am ocupat anul trecut de promisiunile ce le-am facut. In privinta rezolutiilor avem citeva texte care ne-ar putea ajuta…

Matei 21:28-30 “Ce credeti? Un om avea doi feciori; si s-a dus la cel dintii si i-a zis: “Fiule du-te astazi de lucreaza in via mea!”. “Nu vreau,” i-a raspuns el. In urma, i-a parut rau si s-a dus. S-a dus si la celalalt, si i-a spus tot asa. Si fiul acesta a raspuns:”Ma duc, doamne!” Si nu s-a dus.” Pune-ti serios intrebarea…care esti tu?

Apoi nu uita ca daca ai facut o promisiune Domnului ea trebuie implinita.
Deuteronom 23:23 spune…”Dar sa pazesti si sa implinesti ce-ti va iesi de pe buze, si anume juruintele pe care le vei face de buna voie Domnului, Dumnezeului tau, si pe care le vei rosti cu gura ta.”

Asa ca daca anul trecut ai facut ceva promisiuni, reviziteaza subiectul sa vezi cum ai facut. Cum ai sa stii ce trebuie sa schimbi in 2009 daca nu revizuiesti si inveti din greselile lui 2008? Vezi daca ai implinit ceva, daca ai ramas in urma sau daca ai stagnat pe un platou spiritual.

B.Sa vedem cum ne-am ocupat anul trecut de responsabilitatile noastre.

Matei 25: 14 si 19 “Atunci Imparatia cerurilor se va asemana cu un om care, cind era sa plece intr-o alta tara, a chemat pe robii sai, si le-a incredintat avutia Sa.” Si “ Dupa multa vreme , stapinul robilor acelora s-a intors si le-a cerut socoteala.”
Cred ca e de la sine explicat. Avem responsabilitati trasate de Stapinul nostru si in lumina celor doua texte fiecare ne putem judeca singuri si sa stim exact ce am facut cu responsabilitatile ce le-am avut. Pe mine m-a facut sa ma simt umilita gindul ca ceea ce trebuie sa fac pentru Domnul este mai totdeauna influentat de cita energie si timp imi ramine dupa ce mi-am rezolvat restul problemelor. Si cu asta am cam spus cum stau cu responsabilitatea la Stapinul meu. Sint eu dedicata in ceea ce mi-a trasat sa fac? Slujba mea ii produce placere Stapinului? Sau abia, abia, ma titii si eu…si ii dau resturile ce-mi mai ramin…

C. Sa analizam acum relatiile de anul trecut.

Romani 12:18 “Daca este cu putinta intrucit atirna de voi, traiti in pace cu toti oamenii.” Din nou textul ne spune ce trebuia sa facem , si fiecare ne aducem aminte exact daca am trait in pace cu cei din casa, din Biserica, de la servici sau cu soferii de pe strada si cu oamenii din autobuz care ne enerveaza. Numai noi stim ce-am facut. Dar pentruca este important pentru anul viitor invatatura care o tragem, merita sa revizitam problemele de natura respectiva si sa vedem daca nu avem nevoie sa lucram la rabdare, sau sa cerem daca n-o avem, sau daca ne mai trebuie dragoste…si de obicei ne cam trebuie.

2.
SA CINTARIM PROSPECTELE NOULUI AN.

A.Ni le putem permite?
B.Putem sa le obtinem?

A. Luca 14:28-30… ”Caci cine dintre voi daca vrea sa zideasca un turn, nu sta mai intii sa-si faca socoteala cheltuielilor, ca sa vada daca are cu ce sa-l sfirseasca.”
La momentul asta trebuie sa incepem sa gindim despre noul an in mod realistic. Chiar din punct de vedere financiar, stiind ca economia este proasta si poate va merge in jos, va trebui sa invatam sa avem planuri de viitor rezonabile si sa ne facem bine socotelile in orice privinta inainte de a incepe orice. Ba poate ar fi bine sa incepem sa economisim si sa ne uitam bine la bugetul nostru. Sint toate lucrurile de rutina care le facem necesare? Unii dintre noi am mincat pe la restaurante mult prea des…poate asta este un moment in care trebuie sa ne gindim serios la unele obiceiuri ce le avem. Sturbucks imi vine in minte…(oare de ce?)…

B.Luca 14:31 …“Sau care imparat cind merge sa se bata in razboi cu un alt imparat, nu sta mai intii sa se sfatuiasca daca va putea merge cu zece mii de oameni inaintea celuice vine impotriva lui cu douazeci de mii.”

De cele mai multe ori ne facem planuri atit de mari ca in momentul cind le facem sintem aproape siguri ca nu le vom putea realiza. Cuvintul REZONABIL imi vine in minte.

3.
SA NE REARANJAM PRIORITATILE

A. Sint ele esentiale?
B. Sint ele efemere?
C. Sint ele eterne?

A. Sint prioritatile noastre esentiale?
Isaia 55:2 “De ce cintariti argint pentru un lucru care nu hraneste?
Si din nou cu gindul la economia care merge in jos…avind grija de nevoile , necesitatile noastre este un lucru important. Gasim atita intelepciune in Cuvintul Lui Dumnezeu, chiar pentru viata noastra de zi cu zi. Hrana este importanta. Imbracamintea este importanta. Dar daca stai in fata unui dulap plin de haine si spui”N-am cu ce sa ma imbrac”… asta nu mai este intelepciune…ci risipa.

B. Sint prioritatile noastre efemere, trecatoare?
Ioan 6:27”Lucrati nu pentru mincarea pieritoare, ci pentru mincarea, care ramine pentru viata vesnica…”

Matei 6:19 “Nu va stringeti comori pe pamint, unde le maninca moliile si rugina, si unde le sapa si le fura hotii.”

1 Ioan 2:15,17 “Nu iubiti lumea , nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este cu el. Caci tot ce este in lume; pofta firii pamintesti, pofta ochilor si laudarosenia vietii, nu este de la Tatal ci din lume. Si lumea si pofta ei trece; dar cine face voia Lui Dumnezeu, ramine in veac.”

C. Sint prioritatile noastre eterne?

Matei 6:20 “…ci stringeti-va comori in cer, unde nu le maninca moliile si rugina, si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura.”

Matei 6:31-33 “Nu va ingrijorati dar zicind “Ce vom minca?” sau “Ce vom bea?” sau”Cu ce ne vom imbraca?”. Fiindca toate aceste lucruri neamurile le cauta. Tatal vostru cel ceresc stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intii Imparatia Lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.”


4.
SA NE REVITALIZAM PASIUNEA

A. Cit de pasionat il CAUT pe Domnul?
B. B. Cit de pasionat il SERVESC pe Domnul?
C. Cit de pasionat sint in a SPUNE ALTORA despre Domnul?

A. Cit sint de pasionat sa-l caut pe Domnul?
Psalm 42:1-2 “Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine Dumnezeule. Sufletul meu inseteaza dupa Dumnezeul cel viu;…”
Insetez eu dupa Domnul…sau pentru mine a devenit optional…citeodata…nu simt setea …numai cind n-am altceva de facut…sau il caut doar in momente critice?

Psalm 63:1 “Dumnezeule, Tu esti Dumnezeul meu, pe Tine Te caut! Imi inseteaza sufletul dupa Tine, imi tinjeste trupul dupa Tine, intr-un pamint sec, uscat si fara apa.”

B. Cit de pasionat il servesc pe Domnul?
Deuteronom 10:12”Acuma Israele, ce alta cere dela tine Domnul, Dumnezeul tau, decit sa te temi de Domnul, Dumnezeul tau, sa umblii in toate caile Lui, sa iubesti si sa slujesti Domnului Dumnezeului tau din toata inima ta, si din tot sufletul tau…” Nu cu ce energie ti-a mai ramas Rodica…!!!

Psalm 100:2 “Slujiti Domnului cu bucurie…”

C. Cit de pasionata sint sa spun altora ce mi-a facut mie Domnul?
1 Corinteni 9:16…”Daca vestesc Evanghelia , nu este pentru mine o pricina de lauda, caci trebuie s-o vestesc; si vai de mine daca nu vestesc Evanghelia.”

Romani 1:14-16 “Eu sint dator si Grecilor, si Barbarilor, si celor invatati si celor neinvatati. Astfel, in ce ma priveste pe mine, am o vie dorinta sa va vestesc Evanghelia voua celor din Roma…Caci mie nu mi-e rusine de Evanghelia Lui Christos; fiindca ea este puterea Lui Dumnezeu pentru mintuirea fiecaruia care crede; intii a Iudeului, apoi a Grecului;”

In lumina acestor ginduri astazi am incercat sa fac un pic de rinduiala in toate aspectele vietii mele. Intii am trecut cu piaptanul evenimentele anului trecut si succesele sau insuccesele si promisiunile si relatiile si finantele…si apoi m-am gindit la viitor pe cit am putut prin prisma versetelor ce le-am scris jos…atit pentru voi cititorii blogului meu , dar mai ales pentru mine, ca sa le sap adinc in memorie si sa nu uit ; sa nu uit niciuna din binefacerile Lui si niciuna din promisiunile Lui dar sa nu uit niciuna din datoriile mele sau de promisiunile care I Le-am facut.

No comments: