25 December 2008

THE PURPOSE OF CHRISTMAS - Partea a saptesprezecea


SCOPUL CRACIUNULUI
de Rick Warren
tradus Rodica Botan

ISUS ITI ARATA CUM SA FACI PACE CU CEILALTI OAMENI

Odata ce ai facut pace cu Dumnezeu si ai inceput sa experimentezi pacea Lui Dumnezeu in inima ta, Dumnezeu vrea ca sa ai bucuria de a experimenta pacea cu ceilalti oameni din viata ta. Si realizeaza acest lucru transformindu-te pe tine intr-un impaciuitor. Iti da dorinta si apoi abilitatea si puterea, ca sa te impaci cu oamenii din viata ta cu care ai avut conflicte.”Si toate lucrurile acestea sint dela Dumnezeu, care ne-a impacat cu El prin Isus Christos, si ne-a incredintat slujba impacarii.”
Cind Christos vine in viata ta, una dintre primele departamente din viata ta unde ai sa vezi o schimbare sint…relatiile.

Ti-ar place binecuvintarile Lui Dumnezeu in viata ta si in cariera ta? “Ferice de cei impaciuitori caci ei vor fi chemati fii ai Lui Dumnezeu.”Oridecite ori faci o incercare sa restaurezi o relatie rupta, faci ceva ce Dumnezeu ar face. Si cind ajuti sa aduci pe alti oameni impreuna care au fost instrainati unul de altul, actionezi cum Christos actioneaza. Biblia o numeste “lucrare de impacare”. Dumnezeu te priveste si spune “Asta-i fata mea”, sau “asta-i baiatul meu. Ei fac exact ceea ce Eu as face.” Adevaratii copii ai Lui Dumnezeu sint facatori de pace nu scandalagii.

Vezi ca Isus nu spune “binecuvintati sint cei ce iubesc pacea”, pentruca toata lumea iubeste pacea. Si nici n-a spus “binecuvintati sint oamenii linistiti” care nu sint niciodata deranjati de nimic. Isus spune, “Binecuvintati sint facatorii de pace.”

Ce inseamna sa fi un facator de pace, un impaciuitor? Nu inseamna ca nu te bagi in conflicte. Si nu inseamna ca fugi de probleme sau pretinzi ca nu exista. Cind cineva spune “nu vreau sa vorbesc despre lucru respectiv”, este lasitate, nu facere de pace. Cind amini sa te ocupi de un conflict, numai ce-l lasi sa creasca mai larg si mai adinc. Facerea de pace nu inseamna sa linistesti doar situatia la suprafata. Nu inseamna sa dai de la tine si sa-i lasi pe altii sa-si faca numarul cum vor… asta este pasivitate nu impaciuire. Isus nu a spus niciodata ca trebuie sa fi presul de la intrare sau sa te transformi intr-un cameleon si sa-ti pierzi identitatea. De fapt Isus n-a lasat pe nimeni sa-L defineasca .

Ca sa lucrezi pentru pace inseamna ca in mod activ ai sa cauti sa duci conflictul la un sfirsit, ca iei initiativa in a promova reconcilierea sau impacarea atunci cind relatiile dintre oameni se deterioreaza sau se rup, si oferi iertarea acelora care te-au indurerat. Dai altora aceeasi gratie pe care Dumnezeu a aratat-o fata de tine. Aduci oamenii impreuna si nu esti cel care ii imprastie si divizeaza. “Si roada neprihanirii este samanata in pace pentru cei ce fac pace.”

Multi oameni au o reluctanta sa impace relatii care s-au instrainat pentruca ei nu inteleg diferenta intre iertare si incredere sau diferenta intre iertare si resolutionare. Ei sint ingrijorati ca daca se impaca, trebuie sa se reintoarca inapoi la o relatie disfunctionala si dureroasa fara ca o schimbare sa fi luat forma. Asta este neintelegerea asupra impacarii.

In primul rind , impacarea nu este acelasi lucru cu resolutionarea. Impacarea sfirseste ostilitatile. Nu inseamna ca ai rezolvat toate problemele din relatia respectiva. Ingropi ceea ce a izvorit dintr-o problema dar nu si problema care a creat conflictul. Continui sa vorbesti despre cauze si continui sa lucrezi la ele, dar o faci acuma cu respect si dragoste in loc de sarcasm si minie. Poti sa dezagreezi fiind totusi agreabil cind o faci. Reconcilierea are ca scop relatia, pe cind resolutionarea are ca tinta problema, cauza conflictului. Prima data ocupa-te de reconciliere…de impacare. Dupa ce ai facut asta, problema o sa scada ca marime si uneori devine insignificanta chiar si dispare.

In al doilea rind este o mare diferenta intre iertare si incredere. Iertarea este instantanee si gratuita. O oferim altora la fel cum Dumnezeu ne-a iertat pe noi. Iertam ca sa putem sa ne continuam viata in loc sa ne gasim blocati in trecut din cauza amaraciunii si resentimentelor. Ne amintim de asemenea ca Isus spune:”Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre.” Dar reinstaurarea increderii este cu totul o alta situatie. Iertarea se ocupa de trecut. Dar increderea este ceva ce se ocupa de viitor, si trebuie cistigata in timp. Increderea se pierde intr-o secunda, dar ia o perioada de timp lunga sa fie din nou restabilita. Daca ai fost intr-o relatie abuziva, Dumnezeu pretinde ca tu sa ierti persoana respectiva astfel ca amaraciunea sa nu iti otraviasca viata. Dar Dumnezeu nu pretinde ca tu sa continui sa fi abuzat.

Aici sint citeva trepte care te pot face un impaciuitor, un facator de pace:
- Planuieste o conferinta de pace, luind initiativa…
- Ai intelegere fata de simtamintele altora , si asculta-i ca sa arati ca-ti pasa.
- Ataca problema si nu persoana, vorbind adevarul in dragoste
- Coopereaza pe cit posibil, cautind teren comun
- Cauta impacarea nu resolutionarea
Dai tu prilej oamenilor care te-au lovit in trecut sa continue sa te loveasca? De cite ori practici in minte, sau rulezi din nou ceea ce s-a intimplat in trecut, le dai acelora posibilitatea sa te loveasca din nou. Asta-i prostie. Biblia spune ca astfel doar te lovesti tu singur cu minia ta. Resentimentul este self –destructiv, pentruca totdeauna te loveste pe tine cel mai mult, si iti lungeste durerea. Pe cind cei care te-au lovit continua sa-si traiasca senini viata, resentimentul te blocheaza pe tine in trecut, de aceea trebuie sa lasi trecutul in pace.

Craciunul, sezonul “pacii pe pamint si bunainvoire la oameni” este timpul cel mai perfect sa oferi iertarea altora in timp ce celebrezi iertarea pe care Dumnezeu ti-a aratat-o tie. Cu cine trebuie sa faci pace de acest Craciun? Poate te gindesti …”n-am sa pot sa iert niciodata persoana respectiva. Amintirile sint prea dureroase si ranile prea adinci. Su nu pot sa las sa treaca de la mine…” De aceea ai nevoie de Isus ca salvator. Numai cind tu singur te vei simtii cu adevarat iertat ai sa poti sa ierti complect pe cei care te-au lovit. Si numai in masura in care esti umplut cu dragostea Lui Isus ai sa poti sa lasi durerile vechi sa dispara si sa iti continui viata.

No comments: