22 December 2008

THE PURPOSE OF CHRISTMAS - Partea a unsprezecea


SCOPUL CRACIUNULUI
de Rick Warren
tradus Rodica Botan


ISUS A VENIT SA-TI DEA ELIBERARE, SA-TI DEA HARUL LUI.

Practic, in orice particica a vietii noastre :scoala, sport, munca - sintem judecati dupa performantele noastre. Etica muncii americane este bazata pe efort, transpiratie, competitie, si munca grea. Crescind in America am invatat despre americani ca: sint duri (taught) si ca “masa pe gratis” nu exista ; ca primesti ceva doar in valoarea banilor cu care ai platit; daca ar fi sa fie cumva…va fi exact cum spun eu; daca vrei ceva sa fie facut calumea, du-te si fa-l singur; si Dumnezeu ii ajuta pe cei ce se ajuta singuri.

Asa ca atunci cind ajungem la cele spirituale, multi cred ca Dumnezeu foloseste cu noi aceleasi relatii bazate pe etica performantei, asa cum facem noi. Poate ca tu simti ca trebuie sa ii cistigi aprobarea Lui Dumnezeu, sa ii meriti dragostea si sa iti faci drum catre cer lucrund din greu in facerea binelui sau incercind sa atingi perfectiunea. Daca asta ai crezut, am vesti bune pentru tine: nu este de loc asa. Uite ce spune Biblia despre ce trebuie sa faci ca sa fii salvat:” Ei I-au zis:”Ce sa facem ca sa savirsim lucrarile Lui Dumnezeu?” Isus le-a raspuns: “Lucrarea pe care o cere Dumnezeu este aceasta: sa credeti in Acela, pe care l-a trimis El.” Salvarea nu are nimic de a face cu a incerca…ci cu a te increde. Nu trebuie sa dovedesti ca meriti, dar trebuie sa accepti salvarea prin credinta, stiind ca n-o meriti.

Ideea de gratie este asa de straina si antieticala in popularele conceptii gresite despre Dumnezeu si chiar in alte religii, ca atunci cind Biblia vorbeste despre salvare ca un dar gratuit a lui Dumnezeu, prin gratia Lui, multi oameni raspund cu priviri goale si confuze. Gindul asta produce un disconect mintal si emotional. Sintem asa de obisnuiti sa primim dragoste conditionata “am sa te iubesc daca…” sau “te iubesc pentruca…”, ca acest concept este nefamiliar si chiar inconfortabil.

Religia este actul prin care oamenii incearca sa-I faca placere LuI Dumnezeu. Harul, este Dumnezeirea incercind sa rascumpere omul de jos. Toate religiile de fapt se reduc la un singur cuvint…”fa”. Fa lista asta de lucruri si ai sa cistigi dragostea Lui Dumnezeu. Fiecare religie are lista ei unica de reguli, si daca compari listele, descoperi ca de multe ori sint contradictorii. Dar ideea mareata in spatele religiei este ca trebuie sa lucrezi, sa te straduiesti, si sa iti dai tot efortul ca sa-l faci pe Dumnezeu sa te iubeasca.

Asa ca Dumnezeu a venit pe pamint in persoana lui Isus ca in esenta sa spuna” Voi sinteti absolut gresiti. Bineinteles ca este important sa faci fapte bune, dar asta nu ma va face sa te iubesc mai mult sau mai putin. Dragostea mea pentru tine este nelimitata, neconditionata, neschimbatoare si nemeritata. Asa ca am sa va invat un nou concept numit har, gratie. Nu poti s-o cumperi, nu poti sa lucrezi pentru ea, sau sa fii bun si s-o meriti. Asta este un dar care pe mine ma costa mult…dar pentru tine este gratuit. Tot ce fac pentru tine, tie, in tine, si prin tine, fiecare binecuvintare pe care o ai in viata- este darul harului meu. Am facut totul pentru tine.”

In timp ce religiile se bazeaza pe cuvintul “fa” salvarea este bazata pe cuvintul “sfirsit, facut, terminat”. Cind Isus a murit pentru tine pe cruce, a exclamat “ S-a sfirsit”. Este extrem de important sa mentionam ca Isus n-a spus “Eu sint sfirsit”, pentruca nu era. El mai avea inca multe de facut. Trei zile mai tirziu, a venit inapoi la viata inviind din morti, si s-a plimbat prin Ierusalim timp de 40 de zile. S-a intilnit ci unii indivizi sau grupuri pina la 500 de oameni inainte de a se ridica din nou la cer.

Asa ca ce anume “s-a sfirsit”? Plata pentru salvarea ta. Fraza “s-a sfirsit” este de fapt un singur cuvint in limba ebraica, asta-i cuvintul pe care Isus l-a strigat. A fost scris pe datorii ca au fost platite, pe sentintele de inchisoare ca au fost implinite. Insemna “platit in totalitate”. Religiile iti cer sa faci, Isus spune “s-a sfirsit”. El a platit deja cheltuiala pentru salvarea ta.

Cu ani in urma un tip m-a intrebat.”Ce trebuie sa fac ca sa ma duc in cer?” L-am socat cind i-am raspuns” Este prea tirziu.” Nu s-a asteptat la raspunsul asta si cu nedumerire m-a intrebat” Ce vrei sa spui…e prea tirziu sa fac ceva?” I-am spus “Ce trebuia sa fie facut a fost facut pentru tine cu doua mii de ani in urma de Isus. Tot ce mai trebuie sa faci este sa accepti ceea ce a facut El pentru tine. Nu mai este nimic de adaugat. Este gratie, har…plus nimic”

Biblia spune”Caci prin har ati fost mintuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul Lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.” Ia aminte ca darul Lui Dumnezeu pentru tine de Craciun ti-este dat prin har si il poti primii numai prin credinta.

No comments: