14 December 2008

The PURPOSE OF CHRISTMAS

SCOPUL CRACIUNULUI
Partea a treia
de Rick Warren


Cea mai faimoasa explicatie in Biblie a motivului pentru care Dumnezeu l-a trimis pe pamint este explicatia Domnului Isus. "Caci atit de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Sau Fiu, ca oricine crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica.”

Tot motivul Craciunului este dragostea Lui Dumnezeu. Dumnezeu te iubeste atit de mult incit a venit pe pamint ca om ca tu sa-L poti cunoaste si sa inveti sa ai incredere in El si sa-L iubesti si tu. Teologii numesc asta incarnare. Dumnezeu devine ca unul dintre noi, o fiinta umana, ca sa-L putem intelege.

Dumnezeu ne da noua fiintelor umane capacitatea sa il cunoastem in feluri in care animalele nu pot sa-L cunoasca. El ne-a creiat pe noi dupa chipul si asemanarea Lui, si astfel avem posibilitatea sa ne bucuram de abilitatea de a avea o relatie personala cu El. Apoi a luat initiativa de a-L trimite pe Isus Christos pentru ca sa intelegem dragostea Lui fata de noi si nevoia noastra pentru El.

Bineinteles ca invatam cite ceva despre Dumnezeu chiar si numai prin simpla observare a creatiei Lui. De exemplu, uitindu-ne la natura intelegem ca Dumnezeu iubeste varietatea; a creiat un univers incredibil de divers. Gindeste-te la varietatile nenumarate de plante, animale , formatii de roci, fulgi de zapada si oameni. Nu sint doua fiinte umane, nici macar gemenii... exact la fel. Dumnezeu nu face cloni sau copii la xerox. Fiecare dintre noi este original. Dupa ce te-ai nascut tu, Dumnezeu a spart moldul ala.

Uitindu-ne la fenomenele naturale, stim de asemenea ca Dumnezeu este puternic si organizat si ca iubeste frumosul. Noi toti stim ca Dumnezeu se bucura uitindu-se la noi, creatia Lui. Altfel de ce ne-ar fi creeat asa de multe posibilitati de a ne bucura de viata? Ne-a dat simtul gustului, care ne da posibilitatea sa gustam unele lucruri incredibil de aromate cum ar fi ciocolata, sau scortisoara, sa alte mirodenii. Ne-a dat ochi sa distingem culorile si apoi ne-a umplut lumea cu un curcubeu de nuante de culori. Ne-a dat urechi sensitive si a umplut lumea cu ritm si sunete muzicale. Capacitatea ta de a te delecta este evidenta marii iubiri pe care Creatorul o are pentru tine.

Putea sa faca lumea asta fara gust, fara culoare si putea sa o faca fara sunet…muta. Biblia spune ca “Dumnezeu ne da tot ce avem nevoie ca sa ne bucuram.” Nu trebuia sa o faca…dar a facut-o pentruca ne iubeste.

Dar si asa, pina la venirea domnului Isus, intelegerea noastra fata de dragostea Lui Dumnezeu era limitata. Asa ca Dumnezeu ne-a invadat lumea. A fost cea mai mare invazie din istorie, si de atunci incoace nimic n-a mai fost la fel. Dumnezeu ar fi putut alege mii de forme de comunicare cu noi, dar pentru ca El ne-a conceput, El a stiut si forma cea mai potrivita sa comunice cu noi... fata in fata.

Daca Dumnezeu ar fi vrut sa comunice cu pasarile, ar fi devenit o pasare. Daca ar fi vrut sa comunice cu vacile, ar fi devenit una El insusi. Dar Dumnezeu a dorit sa comunice cu noi, asa ca a devenit El insusi uman ca si noi. N-a trimis un inger sau un profet sau un politician sau un ambasador…Daca chiar vrei sa stie oamenii cit de mult ii iubesti, nu vei trimite un reprezentativ sa comunice cu ei. Tu personal trebuie sa le spui ca ii iubesti…si asta a facut Dumnezeu de Craciun.

Biblia ne spune ca Dumnezeu este dragoste. Nu ne spune ca Dumnezeu are dragoste, ci ca este dragoste. Dragostea este esenta caracterului Lui Dumnezeu. Este natura Lui insusi... Motivul pentru care exista acest univers este pentruca Dumnezeu a vrut sa-l iubeasca sa iubeasca tot dar absolut tot ce a creat si pe toata lumea. “Domnul este bun cu toti. El are compasiune pentru tot ce a creat.”

Gindeste la acest lucru. Daca Dumnezeu nu vrea sa iubeasca ceva El putea sa nu il creeze. Tot, dar absolut tot ce vezi si trilioanele de lucruri pe care le vezi cu ochii, au fost facute de Dumnezeu ca sa se bucure de ele. Le-a iubit pe toate, chiar si atunci cind le-am stricat prin pacatul nostru. Chiar si atunci a avut un scop pentru ele. Fiecare stea, fiecare planeta fiecare planta, fiecare animal, fiecare celula, si mai mult decit atit fiecare fiinta umana a fost creata de compasiunea Lui Dumnezeu.

Ai fost creat ca un obiect al dragostei Lui Dumnezeu. Te-a creat cu scopul de-a te iubi. Dragostea Lui este motivul pentru care existi si respiri si citeasti aceasta carte. De cite ori bate inima ta si de cite ori respiri Dumnezeu iti spune “Te iubesc!”. Ca n-ai exista daca Dumnezeu nu te-ar vrea in viata. Desi unii ajung parinti din accident, copii nu sint accidentali. Poate parintii nu au planuit copii…dar Dumnezeu i-a avut in planul Lui. Ai stiut cumva ca Dumnezeu s-a gindit la tine chiar inainte de-a fi intemeiat pamintul? De fapt pentru tine si mine l-a si creat. El a facut planurile acestui pamint si a mediului inconjurator cu tine in minte... cu caracteristicile potrivite pentru ca fiinta umana sa poata locui pe aceasta planeta. Biblia spune ca Dumnezeu a decis sa ne dea viata prin Cuvintul adevarului asa incit noi sa fim cel mai important lucru pe care l-a creat El.

Pentruca dragostea Lui Dumnezeu nu este conditionata, te iubeste in zilele tale rele tot atit de mult cit si in zilele tale bune. Te iubeste cind nu-I simti dragostea tot atit de mult ca si atunci cind I-o simti. Te iubeste in ciuda performantelor tale, comportamentului tau ciudat, actiunilor tale sau gindurilor tale. Dragostea Lui pentru tine nu se schimba. Totul se va schimba in cursul vietii tale, dar dragostea Lui pentru tine va ramine constanta, si continua. Asta trebuie sa fie temelia unei confidente puternice.

Nimic din ce vei face nu-L va schimba pe Dumnezeu , El va continua sa te iubeasca. Poti sa incerci dar nu vei avea succes- pentruca dragostea Lui Dumnezeu pentru tine se bazeaza pe caracterul Lui, nu pe felul cum te porti tu. Este bazat pe ceea ce este El, nu pe ceea ce ai facut tu. Biblia spune ca dragostea lui Christos este mai mare decit intelegerea ocricarui om, dar iti doresc sa cunosti aceasta dragoste.

Un potential sau o problema pentru sarbartorirea Craciunului in fiecare an este ca multi oameni se gindesc la Isus Christos doar ca un bebelas. Conceptia lor despre El este aceea formata asupra unui copil neajutorat in bratele mamei sale. Dar daca Isus n-ar fi crescut sa faca ceea ce a facut, El n-ar fi avut puterea sa schimbe vietile noastre.

Caci copilul nascut in Bethleem n-a ramas in fase. Isus a crescut sa devina un barbat, modelind pentru noi pe Imparatul Vietii care facea placere Lui Dumnezeu, care ne-a invatat despre Adevar, care a platit pentru fiecare pacat pe care l-am comis murind pentru noi pe cruce, apoi a demonstrat acolo ca El este Dumnezeu si ca ne poate salva prin insasi invierea Lui. Aceasta este Vestea cea Buna. Cind romanii i-au batut cuie si L-au pus pe cruce, I-au intins miinile cit au putut de mult, cu miinile lui deschise larg Isus a demonstrat “Te iubesc atit de mult. Te iubesc atit de mult ca ma doare. Mai bine mor decit sa traiesc fara tine.”

Data viitoare cind vei vedea o cruce cu Domnul Isus intins pe ea sa iti amintesti ce vrea sa iti spuna…si mesajul este acesta...”Uite cit de mult te iubesc!!!”

2 comments:

simona said...

Iti multumesc pentru aceste posturi, Rodica. Rick Warren este unul dintre scriitorii mei favoriti... Nu scap nici o ocazia de a mai citi ceva scris de el. Am si eu cate ceva pe acasa, dar intodeauna este binevenit ceva in plus ...
Eu m-am intors la Domnul in martie 2006, si de atunci viata mea a devenit o calatorie spectaculoasa ... Este adevarat, Isus salveaza vieti. A salvat-o pe a ta, pe a mea, atunci in martie, impiedicandu-ma sa ma prabusesc total si a salvat-o si pe a sotului meu, eliberandu-l de alcoolism. Aceasta ultima minune, am inceput sa o marturisesc in www.alcoolism.info. Alcoolismul este o problema foarte serioasa despre care nu se prea vorbeste in Romania. Vreau ca aceasta marturie a mea sa circule pe internet, poate ca va atinge inimile femeilor care au nevoie de incurajare si mangaiere, de speranta si certitudinea ca Dumnezeu este Viu si Adevarat, si ca El elibereaza si vindeca, readuce la viata, o viata din abundenta ...
Voi mai trece curand pe aici, inca nu am parcurs toate posturile tale, pe care le gasesc foarte interesante...Mi-ar placea sa stam la povesti ...
Domnul sa te binecuvanteze, pe tine si atat de frumoasa ta familie!
Simona

Rodica Botan said...

Si mie mi-ar place sa stam la povesti. Am citit articolele tale pe nerasuflate. Cunosc citiva oameni care ar putea beneficia de informatia asta. Una dintre probleme este si faptul ca familia se dezgusta de scenele astea degradante pe care le creaza alchoolismul si de la o vreme nu mai vor sa inteleaga si sa lupte. Adevarat spune Biblia ca numai dragostea poate acoperii orice; si in cazul tau dragostea ta adevarata a biruit...
Domnul sa te faca puternica si sa iti deschida drum larg ca sa poti sa faci cunoscut oamenilor ca dragostea invinge chiar si in astfel de situatii!!!