07 March 2013

FARA DOAR SI POATE…ESTI VALOROS…

Din "Discovering your Identity"
De B.Jones & T.Powell
Tradus Rodica Botan

Autorul Tony Campolo ne spune o poveste despre Octombrie 31, o zi din an pe care copiii obisnuiau sa o foloseasca sa faca tot felul de nazdravanii. Copiii din acest oras se adunau in acea zi si puneau in aplicare tot felul de idei care mai de care mai hazlii si mai nastrusnice: sa insele, sa pacaleasca si sa bage in sperieti pe toata lumea. Odata, au programat sa intre intr-un magazin mare, dupa orele de inchidere - nu ca sa fure ceva - numai sa schimbe etichetele cu preturi. Au luat preturile de la obiectele scumpe si le-au pus la obiecte mai putin valoroase si invers. In ziua urmatoare, cumparatorii au gasit ace de siguranta cu pret de 20 de dolari si haine scumbe cu 50 de centi.

Dar de ce ne miram? Unii dintre noi asa procedam zilnic. Schimbam preturile la unele lucruri. Dam valori disproportionate la oamenii si lucrurile din jurul nostru. Ieftinim ce este valoros…si ridicam pretul la lucruri de nimic. Vreti exemple? Ne dam peste cap de dragul unor celebritati si neglijam adevaratii eroi. Ridicam o persoana in slavi pentruca arata bine din punct de vedere fizic si minimalizam importanta pe care o are caracterul lor. Consideram ca confortul si cheful unei femei este mai important decit noua viata care se formeaza in ea. Ridicam stilul mai presus de substanta…si dam mai mult pe parerea unor oameni oarecare decit pe ceea ce spune Dumnezeu.

Nu-i de mirare ca sintem confuzi in ce da unei persoane insemnatatea, valoarea, datorita acestui sens schimbat al valorilor pe care adesea il folosim. Nu-i de mirare ca atitia oameni se vad a fi fara valoare si se simt inferiori. Nu-i de mirare ca purtam pe noi aceste etichete cu un pret derizoriu pe care alti oameni sau chiar Satana insusi le-a lipit de noi.

…………………..
Lucrurile stind asa cum le vedem mai sus …este neaparata nevoie sa facem putina ordine si sa asezam lucrurile intr-o perspectiva noua si corecta. Standardele au fost gresite si trebuie modificate…si ca sa facem acest lucru trebuie sa stim ce are valoare si ce nu. Iata ce se intimpla cind ne devalorizam singuri luind in consideratie opiniile gresite, plasate de lume vis-a-vis de persoana noastra:

-ne dam curatia noastra -sau copiii nostri si-o dau (trup si suflet) pentru o pizza si o soda...

-ne abandonam viitorul pentru o satisfactie de moment...

-devenim mediocri si nu ne atingem niciodata potentialul...

-ii tratam si pe altii josnic, considerind ca si altii sint lipsiti de valoare - asa cum de fapt credem ca sintem si noi insine …

-sintem suspiciosi cu oamenii care incearca cu adevarat sa ne iubeasca sau sa ne faca un compliment, crezind ca au cine stie ce motive personale sau cine stie ce cistig. Neavind nici o stima pentru noi insine gindim ca si altii cred acelasi lucru despre noi.

Fa-ti o analiza si hotaraste-te…ce fel de eticheta ti-ai pus? Ce valoare ai? Este greu sa simti ca ai vreo importanta daca cel pentru care lucrezi nu considera valoroasa treaba ce o faci. Nu te poti considera valoros cind esti bolnav si nimeni nu se deranjeaza sa te caute, sa te cheme. Nu te simti prea valoros cind nimeni nu iti spune "multumesc" pentru aportul tau facut de buna voie in activitatile din biserica. Nu te simti valoros cind copiii tai nu-ti baga in seama sfaturile…cind nu esti atit de atractiv, de destept, sau nu ai prea mult succes in orbita ta sociala.

Dar…si asta este foarte important... Cuvintul Lui Dumnezeu ia cu asalt aceste simtaminte gresite cu Adevarul Lui obiectiv. Si loveste direct la inferioritate …Din moment ce pentru tine a fost platit asa un pret mare, ca sa fii rascumparat…ca Dumnezeu a dat pe Singurul Sau Fiu sa moara pentru tine…asta dovedeste, stabileste adevarata ta valoare. Mai poti gindi ca esti inferior ? Ok… atunci comporta-te ca atare, luind in consideratie marea ta valoare…

Sa fii al Domnului…este cel mai mare compliment...

4 comments:

AICISIACUMACOLOCURAND said...

De ce ești valoros?
http://trezirespirituala.wordpress.com/2010/06/17/de-ce-e%C8%99ti-valoros/#more-8271
Cred în doctrina depravării omului (detalii la finalul articolului) dar asta nu m-a împiedicat niciodată să cred că omul este valoros și prețios în ochii lui Dumnezeu (despre aceasta aici și aici)

Însă această afirmație, că omul e valoros, ar putea deveni periculoasă dând impresii false despre natura umană. Nu este destul să spunem că e prețios – este crucial să arătăm de ce omul este așa.

Dumnezeu a afirma că omul e prețios iar oamenii au confirmat (majoritatea). Totuși, unde este punctul în care omul greșește și în urma căruia ajunge să fie individualist, umanist și egoist?

Oamenii uită că valoarea lor nu stă în ceva ce ei sunt prin ei înșiși. Valoarea omului îi este atribuită de către Dumnezeu. Așadar, prin abusrd, dacă Dumnezeu nu ar exista – omul n-ar avea nici o valoare.

Chipul lui Dumnezeu, ciopârțit, încă se găsește în om însă această realitate este o rușine și dezonoare. Așadar, valoarea omului nu este intrinsecă naturii sale.

Dumnezeu nu își ridică slava din această realitate (chipul Lui în om e degradat) decât când acest chip este reconstruit prin asemănarea cu Hristos lucrată de Duhul Sfânt.

Versetele următoare pot fi puțin inconfortabile dar ne arată ce suntem:

Da, orice om este doar o suflare, oricât de bine s-ar ținea [Psalmul 39:5,11; 144:4; Iov 7:7,16]

Da, o nimica sunt fiii omului! Minciună sunt fiii oamenilor! Puşi în cumpănă toţi laolaltă, ar fi mai uşori decât o suflare [Psalmul 62:9]

El și-a adus deci aminte că ei nu erau decât carne, o suflare care trece și nu se mai întoarce [Psalmul 78:39]

El știe din ce suntem făcuți, își aduce aminte că suntem țărână [Psalmul 103:14]

Locuitorii lui sunt ca niște lăcuste înaintea Lui [Isaia 40:22]

Orice om este ca iarba și toată strălucirea ei ca floarea de pe câmp [Isaia 40:6; Iov 14:1,2; Psalmul 90:5-6; 103:15; 1 Petru 1:24; Iacov 1:10;]

P.S. Pentru informare despre doctrina depravării totale (sau inabilitatea/incapacitatea omului) găsiți articole sau predici publicate pe blogul acesta

rodica said...

Virginia...da-mi si mie din energia ta...

Gedeon said...

"-ii tratam si pe altii josnic, considerind ca si altii sint lipsiti de valoare - asa cum de fapt credem ca sintem si noi insine …"

Cineva spunea ceva vreme in urma ca deja sunt pline adunarile de ipocrizie.Cu toata durerea zic:mare dreptate a rostit.
S-apoi mi-ar place sa citeasca acest comentariu cineva cu care am dus pentru foarte putina vreme o cearta de vorbe, pe care am oprit-o cu o remarca: "daca tu nu vrei sa te iubesti pe tine, atunci nici eu nu am nevoie sa ma iubesti ca pe tine insuti" .Nu a inteles imediat despre ce vorbeam si lucrurile au ramas mai incurcate.
Poate citind aceasta postare, Dumnezeu ii va vorbi deslusit pentru ca mesajul mai clar de atita nu cred ca se mai poate.
Fi binecuvintata sora Rodica ,Domnul Isus sa te tina in dragostea LUI.

Rodica Botan said...

Ghedeon te admir...intradevar nu vad de ce ai avea nevoie de o astfel de dragoste...foarte corect spus. Sper ca lucrurile sint clare acum pentru toata lumea...