16 March 2013

TE-AM OFENSAT?




Fii asa cum esti si spune ce simti, pentruca cei care se simt ofensati nu conteaza si cei ce conteaza nu se vor ofensa.
......................
Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind."– Theodore Seuss Giesel

9 comments:

Marius said...

Trebuie insa mare atentie cui spunem ceea ce simtim... a se reciti Proverbe 15:1-14
Trebuie sa fim cu mare bagare de seama pentru ceea ce spunem mai ales ca vom da socoteala pentru fiecare cuvant rostit si nerostit. Nu stiu daca aceasta "cugetare" e crestina... toti oamenii conteaza iar cei care se simt ofensati inseamna ca gasesc o pricina de poticnire in vorbele noastre. E mult de discutat insa in Biblie e tratat si in Proverbe, si in epistolele lui Pavel subiectul vorbirii si al limbii noastre.

Rodica Botan said...

Cred ca trebuie sa lucram mai degraba la omul dinauntru...ca sa stim exact daca si pe cine putem ofensa.

Fiind politically correct...pentru un crestin de pilda nu merge. Fiind politicos cu lumea si ale lumii...de teama ca-i ofensam...iara nu merge.

Cred ca daca cugetul este curat si daca intentiile sint bune, adevarul este mai bun ca orice...

Marius said...

Ma refeream la o idee: "capul plecat sabia nu-l taie". Uneori este bine sa taci sa tii in tine. Ideea care am vrut sa o redau este ca trebuie sa stim cand sa tacem pentru ca de multe ori, eu personal, vorbesc cand ar trebui sa tac...

Rodica Botan said...

Inteleg perfect...si eu la fel...

Mariutza said...

Da, si eu sunt de acord cu Marius. Daca ma gandesc bine la Domnul Isus, el n-a ofensat pe nimeni. Sau poate exista un alt inteles al cuvantului ofensat? Cred ca daca iti vine sa ofensezi pe cineva, mai bine taci chiar daca ti se pare ca ai dreptate. E adevarat ca uneori tacerea poate ofensa insa asta e altceva. Mi-am adus aminte de o replica dintr-un filmulet de copii la care se uita baiatul meu si era asa; "daca nu poti spune ceva dragut (cuiva), mai bine nu spui nimic". Sunt de acord ca adevarul e bun de spus, insa trebuie spus cu intelepciune, fara nici o ofensa. Si eu gresesc adesea, vorbesc cand nu trebuie si invers, insa ma gandesc la Isus care a rabdat si indurat fara sa scoata o vorba si fara sa gandeasca macar - oh, de am putea sa fim si noi ca El.

Mariutza said...

ah, si mai doream sa spun ceva legat de citat: cred ca orice om conteaza, telul nostru este sa incercam sa-l aratam pe Dumnezeu fiecarei fapturi. Asa cred eu.

Rodica Botan said...

Mariutza...sa incep cu ultimul gind. Cred ca motivul pentru care Domnul Isus n-a deschis gura sa se apere este pentruca purta pacatele noastre si se facuse vinovat de tot ce am facut noi. De aceea nu si-a cerut sa i se faca dreptate, pentruca suferea in locul nostru si noi ne-am fi meritat pedeapsa.

Cit despre citatul de mai sus...aveti dreptate din punctul de vedere care l-ati aratat. Trebuie sa ne masuram cuvintele ...dar ...imi amintesc ca Domnul Isus a fost foarte dur cu fariseii...su cei care schimbau banii si vindeau porumbeii...a luat chiar biciul la ei. Depinde cu cine a vorbit. Cu pacatosii , oamenii simplii, a vorbit frumos...dar cu fariseii a avut discutii destul de dure, nu-i asa? "Pui de napirci"...cum le-a spus unora, este un termen destul de dur. Credeti ca s-au ofensat respectivii?

Mariutza said...

In continuare cred ca in viata noastra ar trebui sa incercam sa nu ofensam pe nimeni. Cred ca Domnul Isus avea tot dreptul sa le spuna "pui de naparci" caci El era in masura sa o faca, chiar daca s-au ofensat respectivii (nu cred ca exista dubiu ca nu s-au ofensat) insa noi cred ca mai degraba am incerca sa nu ofensam pe nimeni ca sa nu fim pusi in situatia sa judecam pe cineva - dupa cum nu avem acest drept. Nimeni nu cunoaste sufletul omului asa cum il cunoste Dumnezeu si cred ca totusi atunci cand ofensezi pe cineva nu numa ca ii poti trezi sentimente neplacute fata de tine (poate chiar de ura) dar il faci totusi sa sufere.

Revenind la ceea ce spuneati cu Domnul Isus care n-a deschis gura fiindca era vinovat de pacatele noastre - cred ca si noi ar trebui sa facem ca El, caci chiar daca El ne-a luat pacatele asupra Lui, acuma, aici pa pamnat noi suntem inca cu pacatele noastre si cred ca in tacere, ar trebui sa facem la fel.

Si uite ca e posibil ca chiar prin comentariile astea sa ofensez pe cineva - si mi-ar parea tare rau.

Rodica Botan said...

Nici gind Mariutza...nu m-ai ofensat de loc. Foarte bun punctul tau de vedere...si in particular vorbind...mi-ar sta in git sa stiu ca am suparat pe cineva...in afara de cel rau...pe el nu m-as supara sa-l obraznicesc si la el mi-a stat gindul si la ai lui cind mi-am exprimat sentimentele de aprobare ...pe el l-as ofensa cit mai mult.

Multumesc de comentarii...ne ajutam unii pe altii sa intelegem Cuvintul si sa-l traim ...