09 March 2013

CE PUTEM INVATA DE LA LUPI...

Pentruca puterea haitei de lupi este in lup, si puterea unui lup este in haita de lupi…

……………………….
"For the strength of the pack is the wolf, and the strength of the wolf is the pack."
~Rudyard Kipling
Ce oare a vrut sa spuna Kipling cu asta? Si mai ales, ce putem noi oamenii sa invatam de la aceste minunate creaturi salbatice?

Twyman Towery si-a petrecut multi ani in cercetari , cautind raspunsuri la aceste intrebari. Si aceste raspunsuri le-a scris in cartea "Wisdom of Wolves" (intelepciunea lupilor).

Iata o portiune din carte...

"Nici un alt mamal nu arata mai mult spirit de devotament pentru familia lui, organizatia sau grupul social din care apartine, mai mult decit lupul. Membrii haitei de lupi vineaza impreuna ca sa asigure supravietuirea intregului lor grup, dar se si joaca , cinta, dorm, se mai si iau la harta dar se si protejeaza reciproc. Motivul existentei fiecarui lup pare a fi acela de a asigura supravietuirea haitei din care face parte.

O haita de lupi este formata din parinti, unchi, matusi, frati, surori, si frati si surori de numai un parinte - este o organizatie de familie extinsa. Si chiar daca numai Alpha masculin si Alpha feminin au produs pui…fiecare membru al haitei participa la ingrijirea si educatia lupilor tineri. Fiecare membru al haitei isi asuma responsabilitatea pentru mincare, training, protectie si joaca, in ceea ce priveste tinerii lupi, pentruca lupii realizeaza ca lupii acestia tineri sint viitorul haitei lor.

Loialitatea care se vede intre lupi este bine cunoscuta si documentata. Dar un om din Montana care si-a folosit vacantele de vara sa studieze viata lupilor in Alaska mi-a dat un nou punct de discutie in ceea ce priveste lupii si loialitatea lor. Mi-a spus despre o pereche despre care el stia ca au trait intr-o zona extrem de indepartata si salbatica impreuna cu cei doi fii ai lor, intr-o cabana facuta de ei insisi. Aceasta familie mai avea doi pui de lupi pe care i-au crescut de cind erau pui foarte mici si pe care i-au salvat cind cineva a puscat pe mama lor si i-a lasat acolo sa moara. Aceasta familie a fost singura familie de care au stiut acesti pui de lup, pentruca au trait doar cu ei si au trait impreuna cu ei ca si cum ar fi apartinut de o haita umana.

Intr-o zi parintii taiau lemne cam la o mila departare de cabana cind unul din copii a rasturnat o lampa de gaz din gresala si s-a aprins cabana. Cei doi pui de lupi , imediat au alergat la cabana care era in flacari si de unde copii nu mai puteau sa iasa din cauza focului, imobilizati de groaza , flacari si fum. Parintii erau inca la distanta, asa ca puii de lup s-au zbatut sa intre in cabana si au tras copii afara din flacari. Amindoi puii de lup aveau arsuri puternice, dar loialitatea lor, spiritul lor de haita, a insemnat pentru cei doi copii diferenta intre viata si moarte.

Del Goets scrie "The Wolf Credo"

Respecta pe cei mai in virsta
Invata pe cei tineri
Coopereaza cu haita

Joaca-te cind ai ocazia
Vineaza cind trebuie sa vinezi
Si odihneste-te intre timp.

Imparte-ti afectiunea
Marturiseste-ti simtamintele
Si lasa-ti semnatura in urma
……………………..
Respect the elders
Teach the young
Cooperate with the pack.

Play when you can
Hunt when you must
Rest in between.

Share your affections
Voice your feelings
Leave your mark.


Invata de la apa sa ai statornic drum
Invata de la flacari ca toate-s numai scrum
Invata de la umbra sa taci si sa veghezi
Invata de la stanca cum neclintit sa crezi
Invata de la soare cum trebuie s-apui
Invata de la piatra cat trebuie sa spui
Invata de la vantul ce-adie pe poteci
cat trebuie prin lume de linistit sa treci
Invata de la toate ca toate sunt surori
Sa treci frumos prin viata, sa poti frumos sa mori
Invata de la vieme ca nimeni nu-i uitat
Invata de la nufar sa fii mereu curat
Invata de la vultur cand umerii ti-s grei
Si du-te la furnica sa vezi povara ei
Invata de la greier, cand singur esti, sa canti
Invata de la Luna sa nu te inspaimanti
Invata de la pasari sa fii mai mult un zbor
Invata de la toate ca totu-i trecator
Ia seama, fiu al jerfei, prin lumea care treci
Sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci

No comments: