06 February 2010

LEGI LIPSITE DE...JUDECATA

Fiica mea ce-a mai mica a fost somata sa mearga la court. In California s-au instalat o multime de camere de filmat la intersectii. Daca treci pe rosu…te filmeaza si te cheama la court; daca nu vrei sa te duci la judecata, atunci ai posibilitatea sa platesti amenda si sa adaugi de obicei un punct la DMW. Asta inseamna ca pretul asigurarii tale auta…creste.

Daca te duci la court, in anumite situatii mai ai scapare. Eu am primit odata o amenda si politaiul nu s-a prezentat. Am scapat. Debby spera ca ceva asemanator se va intimpla. Argumentul ei era ca nu a trecut pe rosu ci a facut la dreapta pe rosu; si in California este legal sa faci la dreapta pe rosu…daca te opresti, te asiguri si apoi faci la dreapta. Din nefericire…filmuletul care il aveau ei arata foarte clar ca Debby nu s-a oprit si nu s-a asigurat. Asa ca…amenda este de 490 de dolari si un punct la DMW. Daca n-ar mai fi avut si o alta amenda nu de mult…ar fi putut lua o clasa de condus si ar fi scapat de punctul la DMW.

Stind ea acolo in sala de judecata insa, a asistat la judecata unui mexican ilegal. Nu stiu ce anume reguli de circulatie a incalcat; cert este ca nu avea carnet de conducere. L-a intrebat judecatorul prin translator daca are carnet…a zis ca nu. L-a intrebat daca are asigurare de masina…a zis ca nu…In sfirsit, judecatorul a decis ca trebuie sa plateasca o amenda… de 200 de dolari.

Azi discutind in masina ne-am decis…Data viitoare cind ne opreste politia, pentru vreo infractiune de circulatie…vorbim romaneste. Daca ne duce la court, o sa trebuiasca sa ne aduca translator (platit de ei, din banii ce-I platim noi pentru taxe) si o sa sfirsim platind o amenda mult mai mica…face sens!!! Interesante legile astea din California, nu?

2 comments:

Tasha said...

Ha!!!! buna idee!
Da' strasnice legi aveti acolo...:)

Rodica Botan said...

...si cite or mai fii asa... si cu presedintele asta care nici nu stim ca e american sau nu...cine stie cite altele or sa apara...