04 February 2010

ATENTIE!!! LUATI TONUL...

Am de facut aci o observatie care poate fii valoroasa pentru cineva. Am scris mai jos un articol despre o poveste auzita de la tatal meu. O poveste adevarata despre lupi; si cum un taraf de lautari care veneau de la o nunta, noaptea, printr-o padure, au fost inconjurati de o haita mare de lupi flaminzi, dar au scapat cu viata, din simplul motiv ca au inceput sa cinte. Lupii nu suporta anumite sunete...si s-au departat pina la urma rind pe rind... flaminzi.


La vremea cind se intimplau toate astea, cu mai bine de jumatate de veac in urma, oamenii n-au stiut motivele insa. O matusa de-a mea din Aiud, Tusa Marta, mi-a lasat un comment la aceasta bucata. Iata ce spune acest comment...
............
Marta has left a new comment on your post "O POVESTE VECHE SI UZATA...DAR CU O INVATATURA INC...":

" Cintarea e totdeauna o arma . Daca lauzi pe Domnul cantind supravietuiesti; daca lauzi pe cel rau te ia ... In gara in Teius {povestea cind eram copila fr. Pop Alex.} era un tinar care avea epilepsie . El cinta intr-una; intrebat "de ce?", el a raspuns : "daca cant ...nu fac criza", si a continuat sa cante, cantari de lauda si mergea inainte. Eu sint afona , dar cind pot canta - simt fericire, chiar daca curg si lacrimi.

Marta "
..............
De cum am citit acest comment , de cum gindul mi-a zburat la emisiunea "American Idol" de saptamina trecuta. Acum organizatorii sint in fazele incipiente, unde aleg concurenti pentru "American Idol 2010" ca sa-i trimita la Hollywood. Si unul dintre concurentii care a primit faimosul tichet galben cu destinatia Hollywood, era un baiat de vreo 24 de ani care suferea de turrets ( o boala psihica - o dezordine emotionala care face ca bolnavul sa aiba momente necontrolate in care spune profanitati, injura, vorbeste vulgar).

Cei din juriu, au fost foarte curiosi sa afle cum de, in ciuda acestei boli care face ca majoritatea celor ce sufera de boala respectiva sa evite iesirile in public, el alege sa concureze pentru o profesie care este 100% legata de aparitia constanta in public. Raspunsul lui este interesant. El spunea ca aceasta boala pe care n-o poate stapinii, o poate controla atunci cind cinta. Si ...nu stiu daca talentul lui il va duce departe, dar deocamdata face parte dintre cei care au fost alesi sa intre in competitie...

Am descris mai sus boala...Nu sint insa specialista in psihologie sau psihiatrie...dar am avut in viata experienta mea in privinta asta. Unul dintre gindurile pe care vreau sa le impartasesc aici este faptul ca, exista amelionare si poate chiar deplina vindecare pentru unii din cei care sufera de boli emotionale. Personal am suferit de depresie dupa accidentul meu de electrocutie. Au fost vremuri cind mi-era groaza sa conduc masina pentruca aveam asa numitele "flash backs"...cind , cu ochii deschisi vedeam flacarile exploziei...lucru pe care nu mi-l amintesc, dar care revine uneori in vise cind sint extrem de suparata. Mi-era teama ca in astfel de momente sa nu pierd controlul masinii pe vre-un freeway, pe undeva. Stiu din experienta ca anumite medicamente pot ajuta; si exista o balanta chimica in organism care poate sa fie mentinuta cu antidepresante de tot felul. Doctorii cind prescriu aceste medicamente, pur si simplu le incearca pe bolnav. Nu toti oamenii depresati raspund la fel la diferite medicamente.

Deci, n-am scris aici cu scopul sa spun ca medicamentele nu trebuie folosite. Spun insa un lucru pe care l-am experimentat...si eu singura mi-am impus si am renuntat de buna voie la un moment dat la medicamentele astea in urma cu citiva ani...Ce este insa interesant este ca muzica...si cind spun muzica ma refer la sunetele produse de propria cutie muzicala...are o influenta nemaipomenita si asupra depresiei. Un exemplu foarte bun din Biblie este Saul care avea momentele lui nefericite si starile lui urite pe care numai muzica lui David le putea alunga...

Gindul imi mai zboara la cei din care Domnul Isus a scos draci. Si stiu ca aici s-ar putea sa fie cineva, pe undeva care sa se simta jignit. As vrea sa nu se simta nimeni jignit...as vrea mai degraba sa ii incurajez pe toti, ca nu conteaza starea emotionala in care sintem si forma ei de manifestare...exista un Dumnezeu care poate fi chemat in ajutor. El este stapin peste creatia Lui, si de El asculta chiar si dracii...Si cind Domnul Isus le-a ordonat dracilor sa iasa...au iesit ...toti, dar absolut toti. Pentru asta se cere rugaciune. Si Domnul Isus zice ca unii draci mai incapatinati nu ies fara post. Asadar reteta este post si rugaciune.

Apoi intentia mea a fost sa va amintesc de muzica. Ea este practicata in cer. Ingerii care au asistat la nasterea Domnului Isus, au cintat. In cer se cinta. N-am auzit nicaieri sa se spuna ca dracii cinta. Ba mai mult, cred ca am curajul sa spun ca dracilor nu le place muzica. Adevarata muzica. Acuma cred ca ma intelegeti ce spun...Cind auziti zbierete si sunete ingrozitoare venind de la aparat, este o insulta sa spuneti ca aia este muzica...Satana face galagie ...nu muzica.

Exemplele de mai sus imi dau dreptul sa cred ca exista o legatura intre starea de spirit a oamenilor si muzica. Si cum ne este tuturor la indemina...va indemn pe fiecare sa incercati (chiar daca sinteti afoni ca Tusa Marta). Daca sinteti depresati sau aveti crize de epilepsie sau turrets...cintati oameni buni.... Ce puteti pierde? Si ...daca intr-adevar observatia cu privire la muzica si bolile emotionale este adevarata...aveti atit de mult de cistigat...va puteti recistiga dreptul la o viata normala...

Eu sint gata...Mi...mi...miiiiiiiiiiiiiiii...Vreti sa va dau tonul?

2 comments:

VioricaO said...

La mine acasa merge radioul pe Vocea Evangheliei de dimineata ,aproape toata ziua; predici, stiri , cantari; nici eu nu am voce, dar cand sunt singura acasa , fac karaoke dupa radio! E adevarat, muzica buna iti creaza o stare de mare bucurie!
Ne putem oare imagina cum suna corul ingeresc din Cer??

Rodica Botan said...

O sa-l auzim odata Viorica...intregul cer o sa fie un cintec...