23 February 2010

EMOTII DETERIORATE (1.)

Din Healing for Damaged Emotions
(Recovering from the Memories that Cause Our Pain)
De David A.Seamands
(tradus Rodica Botan)

Intr-o duminica in 1996, titlul predicii mele a fost “Duhul Sfint si Vindecarea Emotiilor noastre Deteriorate”. Era prima mea aventura in aria asta, si eram convins ca Dumnezeu mi-a dat acel mesaj, ca altfel n-as fi avut curajul sa il predic de la amvon. Ce am spus in seara aia despre vindecarea amintirilor si a emotiilor deteriorate a devenit acum ca o palarie veche deja. O sa gasiti asemenea ginduri in multe alte carti. Dar la vremea aia era ceva nou.

Cind m-am ridicat sa predic, m-am uitat in jos la congregatie, si l-am vazut pe batrinul domn Dr. Smith. Acuma, Dr Smith a fost o parte integrala din copilaria mea. Cind sotia mea si cu mine am auzit prima data ca sintem repartizati sa pastorim aceasta biserica, citeva fete ale fratilor din comitet ne-au trecut prin minte si ne-au produs ceva tulburare. Dr Smith a fost una dintre ele, pentruca m-am ingrijorat, cum am sa pot sa-i fiu lui de folos ca pastor. Ca in copilarie, aproape ca m-a speriat de moarte cu predicile lui si inca nu ma simteam confortabil in prezenta lui.

Cind l-am vazut in biserica pe scaun in seara aia, inima si-a grabit bataile. Dar…am continuat sa predic mesajul pe care am simtit ca l-am primit de la Dumnezeu. Dupa serviciu, dupa care am avut si un timp minunat de rugaciune la altar , Dr Smith a ramas in scaunul lui. Am fost ocupat o vreme rugindu-ma cu cei care venisera in fata altarului, si undeva in mintea mea, ma rugam insa fierbinte ca Dr. Smith sa plece acasa. Dar n-a plecat. In sfirsit, a venit si el la altar si cu vocea lui ragusita cu care m-a intimidat de atitea ori, mi-a spus…”David, pot sa te vad pentru putin in biroul tau?”

Toate imaginile alea din trecut care au speriat copilul din mine au iesit la suprafata in timp ce l-am urmat pe batrinel in biroul meu. Cum stateam in scaun, m-am simtit dintr-o data cum s-a simtit poate Moise inainte de focul si fumul de pe Sinai. Dar…am fost atit de gresit in ceea ce am crezut eu – nu am realizat ca toate lucrurile in lumea asta si toti oamenii se mai si schimba. L-am inghetat in mintea mea pe acest batrinel la stagiu la care l-am vazut eu cu ani in urma.

Cu multa blindete, Dr Smith mi-a spus…”David, n-am auzit in viata mea o predica tocmai ca cea de astazi, dar vreau sa-ti marturisesc ceva.” Ochii i s-au umezit. El fusese la viata lui un evanghelist puternic si a predicat multi ani si a cistigat mii de suflete pentru Christos. Era cu adevarat un mare om a lui Dumnezeu, dar uitindu-se inapoi peste anii lui de munca in pastorat, mi-a spus…”Stii, totdeauna a existat o grupa de oameni pe care n-am putut nici cum sa-o ajut. Erau oameni sinceri. Si cred ca multi dintre ei erau credinciosi si plini de Duhul Sfint. Dar aveau probleme. Si imi aduceau aceste probleme mie si am incercat sa-i ajut. Dar cu toate sfaturile si citatele din Scriptura si rugaciuni…parca n-am reusit sa ajungem nicicum la o eliberare care sa dureze - una permanenta.”

Apoi mi-a mai spus: “Totdeauna m-am simtit vinovat in munca mea, David. Dar cred ca tu ai ajuns la ceva. Lucreaza la acest concept, dezvolta-l. Te rog continua sa-l predici, pentruca eu cred ca ai gasit un raspuns.” Cind s-a ridicat sa plece, ochii imi erau umezi si i-am multumit…dar multumirea cea mai mare am avut-o pentru Dumnezeu care prin acest om mi-a reafirmat ca eram pe drumul cel bun.

PROBLEMA

Sint 15 ani de cind au circulat casete in toata lumea si scrisori si marturisiri care au confirmat suspiciunea mea ca exista un alt realm de probleme care cer un anume fel de rugaciune si o mai adinca vindecare a spiritului uman. Undeva intre pacatele noastre intr-o mina si bolile noastre, in cealalta mina, este un spatiu de infirmitati.

Putem explica asta prin ilustratii din natura; daca vizitezi vestul indepartat, ai sa gasesti pomi uriasi de sequoia si redwood (pomi de esenta rosie). In majoritatea parcurilor, naturalistii iti pot arata sectiuni prin trunchiurile copacilor care au fost taiati si sa iti arate specific anumite inele din acele sectiuni care iti descopera istoria dezvoltarii acelor pomi, an dupa an. Aci este un inel care reprezinta un an in care a fost o seceta teribila. Colo citeva inele care arata citiva ani unde a plouat prea mult. Alt inel arata ca in anul ala pomul a fost lovit de un fulger. Apoi citeva inele care arata citiva ani buni in care a crescut. Alt inel arata ca a fost un foc in padurea aia care aproape a distrus pomul. Alt inel arata ca pomul a fost lovit de o boala grea. Si toata aceasta istorie a pomului este scrisa in inima pomului…si reprezinta autobiografia pomului in anii lui de viata.

Si asa este si cu noi oamenii. Citeva minute sub coaja noastra de protectie, masca care ne ascunde si ne protejeaza, se afla inelele istorice ale vietii noastre.
…………………….
Ma opresc aici deocamdata cu traducerea. Nu-i asa ca ai inceput sa-ti gasesti si tu inelele istoriei tale? Durerile din trecut? Problemele care inca au ramas fara rezolvare? Lucrurile care dor si pe care le tii inca ascunse? Nu crezi ca ar fi timpul sa le rezolvi? Toti sintem in cautarea a “ceva” care sa ne multumeasca. Dar nimic nu ne va satisface atita vreme cit nu facem pace cu noi insine, cu durerile ce le purtam vii inca in noi, cu nedreptatile ce ni s-au facut sau greselile pe care noi le-am facut sau rautatile pe care le-am facut altora…si lista e lunga.

Dumnezeu ne poate rezolva insa toate problemele…Anumite lucruri din viata noastra au nevoie speciala de vindecarea pe care o face Duhul Sfint (pe care Domnul Isus L-a lasat ca Mingaietor cind s-a ridicat la cer…va amintiti?). Aceste vechi procese si acel fel in care am fost sau ne-am programat singuri in trecut , trebuie inteles, si apoi ,trebuie sa ne reprogramam, sa ne schimbam felul de gindire prin reinoirea mintii noastre. Nu mai putem gindii ca in trecut. Am fost nascuti din nou si trebuie sa ne regindim trecutul cu noul nostru fel de gindire acuma. Si asta va cere ceva timp. Si s-ar cere sa citim Biblia mai mult, ca sa ne insusim un nou fel de gindire…unul care sa aduca rezolvare si in cele din urma o pace care intrece orice pricepere, si care vine doar de la Dumnezeu.

Sint femeie…si n-am venit sa va invat. Traduc doar ce am citit si eu si uneori explic in felul in care am ajuns sa inteleg si eu. Stiu insa ca traim in asa o perioada istorica in care majoritatea oamenilor sint bolnav psihic, spiritual…emotional. Fiindca am gasit o zona de pace, fiindca am reusit sa traiesc cu speranta, simt nevoia sa o impartasesc cu voi, sperind sa va fie de folos. Am sa continui traducerea…

No comments: