06 October 2009

2.HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS?(CUM ESTE DIFERIT CRESTINISMUL DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
(tradus Rodica Botan)
In zilele ce au urmat catastrofei create de actul terorist al lui septembrie 11, 2001, Presedintele George Bush a chemat natiunea la o zi de rugaciune. El a rugat oamenii de toate credintele sa se roage pentru America. Servicii religioase in care participau mai multe feluri de religii au fost televizate din Catedrala Nationala din Washington DC, si de pe stadionul Yankee din New York. Aceste servicii au inclus clerici apartinind iudaismului, crestinilor, islamului, budismului si hinduismului. S-au rugat lui Dumnezeu in mod colectiv, adresindu-se lui Dumnezeu ca: Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Mahomed, si Tatal Lui Isus Christos. Personalitatea populara a televiziunii americane, Oprah Winfrey a condus acest serviciu tinut in New York si cu mult elan a declarat ca toti oamenii se roaga de fapt aceluias Dumnezeu.

Are Oprah dreptate? Chiar se inchina aceluiasi dumnezeu atit evreii cit si crestinii, musulmanii si hindusii? Daca este asa, oamenii care cred in acelasi dumnezeu ar trebui sa traiasca in pace in aceasta lume, nu-i asa?

Pluralismul religios este perceptia ca toate religiile, si mai ales toate religiile majore sau religiile etice, sint cai egale, identice catre Dumnezeu sau catre realitatea finala. Pentru un pluralist, multe religii si multe cai duc la acelasi Dumnezeu si la aceeasi salvare. Dar acest covor tesut in cultura prezenta a globalismului, multiculturalismului si relativismului (in adevar si moralitate) si in special spiritul postmodern, acest climat crescind a pluralismului religios el insusi sta ca un serioas dusman credintei crestine.

Si citeva intrebari:

5. Ce crezi despre fraza care zice ca “toti oamenii se roaga aceluiasi Dumnezeu?” Agreezi cu acest lucru? De ce…sau de ce nu?
6.Ti se pare rezonabil ca toate religiile pot sa fie adevarate in ciuda diferentelor significante in felul si obiectul credintei? De ce…sau de ce nu?
7. Multi cred ca oamenii ar trebui sa accepte toate religiile. Care este diferenta intre toleranta si a accepta credinta cuiva?
………………………….

NU ESTE CUMVA O ATITUDINE INGUSTA SA CREZI CA NUMAI O SINGURA RELIGIE ESTE ADEVARATA?

Crestinismul nu sustine ca nu exista adevar si in afara Bibliei. Sustine insa ca Biblia este adevarata si ca orice s-ar spune in contradictie cu Biblia, este fals. Asa cum spunea Dr. Norman Geisler:

“Exista mult bine si mult adevar in religiile necrestine. De exemplu, Confucius a spus:” Sa nu faci altora ceea ce n-ai vrea sa-ti faca ei tie.”- citeodata asta este numita “legea de aur – negativa”. Nu exista contradictie cu legea de aur pozitiva a Domnului Isus: Matei 7:12 “Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Proorocii.” De asemenea budismul si majoritatea celorlalte religii sint in armonie cu crestinismul invatind ca noi trebuie sa ne respectam parintii si crima este un lucru rau, gresit. Crestinismul nu invata ca numai Biblia contine adevar. Afirma doar ca Biblia este adevarata si ca orice ar contrazice Biblia este fals…

Crestinismul este cu adevarat exclusiv- si sustine ca numai cei ce cred in Domnul Isus vor gasi salvarea- dar asta nu este ingustime, nu este intoleranta sau un act bigot. Oamenii pot fi ingusti la minte sau largi la minte dar nu in ceea ce priveste ideile. Ideile nu sint inguste sau largi: ele sint adevarate sau false. A sustine ca Isus Christos este singura cale catre salvare este ori o idee adevarata ori falsa.

Intrebari:
8. Ce crezi despre ideea ca Dumnezeu este dragoste, si ne-a dat numai o cale catre cer si a marcat-o clar cu evidente? Ti se pare asta ceva arogant sau doar simplu …ne-a dat in felul asta precizie? De ce? Sau de ce nu?
9. Cum poate acest mod ingust de vedere cu privire la alte religii, sa ingreuieze dialogul crestinilor cu celelalte religii ?

2 comments:

Cristina said...

5. Nu se roaga aceluisi dumnezeu. Dumnezeu este unul si nu se contrazice.
6. Nu toate sint adevarate, doar crestinismul. Un milion de dovezi
7. Accept ca poate crede in ce vrea, dar nu accept ca este adevarata.
8. Da, Dumnezeu este singura Cale, pentru ca asa a spus El.
9. Nu ingreuiaza, e foarte usor de aratat unicitatea Scripturii. Depinde de siceritatea celui care cauta raspuns si bineinteles de Duhul sa se lase descoperit.

Rodica Botan said...

A+...sI TI-AI TERMINAR LECTIA PRIMA...