11 October 2009

PREDICA DE DUMINICA...10-11-2009

Pastor Dr Aubrey Mc Gann
CREDINCIOS PINA LA MOARTE

Apocalipsa 2:8-11
“Ingerul Bisericii din Smirna scrie-i: ”Iata ce zice Cel dintii si Cel de pe urma, Cel ce a murit si a inviat:” Stiu necazul tau si saracia ta (dar esti bogat), si batjocurile din partea celor ce zic ca sint Iudei si nu sint, ci sint o sinagoga a satanei. Nu te teme nicidecum de ce ai sa suferi. Iata ca diavolul are sa arunce in temnita pe unii din voi, ca sa va incerce. Si veti avea un necaz de zece zile. Fii credincios pina la moarte, si-ti voi da cununa vietii. Cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericii Duhul: “Cel ce va birui, nicidecum nu va fi vatamat de a doua moarte.”

(Domnul Isus ii da lui Ioan 7 scrisori pentru 7 biserici care existau in acel moment. Dar scrisorile foarte bine pot fi folosite sa reprezinte istoria bisericii de-alungul veacurilor…sau poate sa reprezinte o anumita biserica din orice perioada care are caracteristici asemanatoare)
Dr J Vernon McGee scria ca “cele sapte scrisori au trei feluri de interpretari si aplicatii.”
1. CONTEMPORANA – “cu un mesaj direct bisericilor locale din timpul lui Ioan…”
2. COMPOSITE ( un fel de combinatie…cred eu) –“fiecare este o poza reprezentind biserica.”
3. CRONOLOGIC –“istoria panoramica a bisericii este aratata in aceste 7 scrisori”
(interpreteaza oriunde, oricind in timp si istorie orice biserica)
Scrisoarea despre biserica din Efes, reprezinta biserica in timpul erei apostolice. Astazi studiem scrisoarea trimisa bisericii din Smirna care reprezinta biserica care exista la aproximativ 215 ani dupa ce apostolii murisera deja. Era un timp de grozava persecutie si martirism.

     BISERICA:
     A. INDURA DURERE.
-Apocalipsa 2:8-9 “ Ingerului Bisericii din Smirna scrie-i:”Iata ce zice Cel dintii si Cel de pe urma, Cel ce a murit si a inviat:…”Stiu necazul tau…”
(Domnul Isus stie si intelege durerea, necazurile, cauza durerilor persistente si a distresului, suferinta cauzata de opresii; le stie pentruca le-a trait ca si noi. El scrie o scrisoare de confort, scrie ca sa stim ca este constient prin ce trecem… Nici o suferinta nu ii este straina si stia si ca prima biserica a trecut prin persecutie…)
-2 Corinteni 11:24-27 (Apostolul Pavel spune…”De cinci ori am capatat de la Iudei patruzeci de lovituri fara una; de trei ori am fost batut cu nuiele; odata am fost improscat cu pietre; de trei ori s-a sfarimat corabia cu mine; o noapte si o zi am fost in adincul marii. Deseori am fost in calatorii, in primejdii pe riuri, in primejdii din partea tilharilor, in primejdii din partea celor din neamul meu, in primejdii din partea paginilor, in primejdii in cetati, in primejdii in pustie, in primejdii pe mare, in primejdii intre fratii mincinosi. In osteneli si necazuri, in priveghiuri adesea, in foame si sete, in posturi adesea, in frig si lipsa de imbracaminte.”

     B. EXPERIMENTEAZA SARACIE…
-Apocalipsa 2:9 …”stiu… saracia ta…”
-2 Corinteni 11:27b “…in foame si sete si posturi adesea, in frig si lipsa de imbracaminte.”
( -Cele scrise mai sus sint batai, si pedepse si durere…pe care cei credinciosi le-au suferit pentru Christos. Nu este vorba de nuiaua pe care Dumnezeu o foloseste adesea pentru a disciplina pe cineva.De multe ori noi zicem…”vino Doamne Isuse”, dar nu realizam ca inainte de a veni El, anumite lucruri se vor intimpla ca sa se implineasca ceea ce a fost proorocit cu mult timp inainte. Ne miram de pilda de felul cum se adinceste economia lumii. Daca astea sint zilele premergatoare ultimelor evenimente inainte de venirea Domnului, n-ar trebui sa ne miram de loc. Apoi in tara tuturor libertatilor ne miram de schimbarile ce se intimpla. Homosexualii si ateii, urmaresc sa scoata numele lui Dumnezeu sau orice urma de crestinism din absolut orice loc, sau organizatie. O cruce undeva in desert care era folosita de veterani in fiecare an si unde se adunau sa aduca omagii colegilor lor cazuti pentru libertatea acestei tari devine motiv de distres pentru o persoana care nu poate sa treaca pe linga acel loc fara sa fie enervata ca vede o cruce. Cazul a ajuns la Supreme Court. O profesoara aduce un CD la scoala cu o cintare traditionala crestina in latina…si este in court pentru o asemenea crima desi nimeni nu a inteles un cuvint din ce se spunea in limba latina…si tot felul de alte cazuri care se judeca in court si unde crestinii sint amenintati cu plata unor penalizari uriase pentru simplul fapt ca au spus un cuvint, o idee, despre crestinism…si asta intr-o tara care mai alaltaieri era considerata o tara crestina . Exista posibilitatea ca America sa experimenteze saracie? Absolut. Exista posibilitatea suferintei? Exista. Probabil ca recitind aceste scrisori scrise Bisericilor sa ne aminteasca de faptul ca posibilitatile si vremile se pot schimba si noi trebuie sa fim gata…sa fim o marturie sau o jertfa vie …pina va veni Domnul sa ne ia.)

     2. CRUCEA…

     A. URMEAZA PERSECUTIA…
-Apocalipsa 2:10 “Nu te teme nicidecum de ce ai sa suferi…si vei avea un necaz de zece zile…”
-Ioan 16:33 “V-am spus aceste lucruri ca sa aveti pace in Mine.. In lume veti avea necazuri; dar indrazniti. Eu am biruit lumea.” (O incurajare de la Cel ce a fost credincios pina la moarte , apoi a inviat si traieste…)
-Matei 5:11-12 “Ferice va fi de voi cind, din pricina Mea,oamenii va vor ocari, va vor prigoni, si vor spune tot felul de lucruri rele si neadevarate impotriva voastra. Bucurati-va si veseliti-va, pentruca rasplata voastra este mare in ceruri; caci tot asa au prigonit pe proorocii, cari au fost inainte de voi.” (Ca si un sportiv care participa la un antrenament greu…dar la urma exista o rasplata. Pentru acea rasplata acel sportiv trece prin momente grele de pregatire…)

     B. URMEAZA INCHISOAREA…
-Apocalipsa 2:10b…”Iata ca diavolul o sa arunce in temnita pe unii din voi, ca sa va incerce. (Cit pare de ridicol …in America orice vine de pe paginile Bibliei a inceput sa fie cotat ca “hate speech” (vorbe de ura). In curind anumite pasaje ale Bibliei vor putea fi scoase afara ca fiind incorecte din punct de vedere politic)
-Luca21:12 “Dar inainte de toate astea vor pune miinile pe voi, si va vor prigoni; va vor da pe mina sinagogelor,va vor arunca in temnite,va vor tiri inaintea imparatilor si inaintea dregatorilor, din pricina Numelui Meu.” ( Vor putea veni prigoniri impotriva crestinilor? In Africa si prin tarile musulmane ati auzit de biserici arse si de credinciosi carora li s-au taiat miinile din cauza credintei…In China avem frati de-ai nostrii in inchisori si in alte locuri…)
-Fapte 5;17-18 “ Insa marele preot si toti cei ce erau impreuna cu el, adica partida saducheilor, s-au sculat plini de pizma, si au pus miinile pe apostoli, si i-au aruncat in temnita de obste.” (Biserica den Smirna a cunoscut ce este suferinta…dar dupa suferinta vine …rasplata…)

     3. COROANA

     A. SEMN AL CURAJULUI…
-Apocalipsa 2:10b “Fii credincios pina la moarte si-ti voi da cununa vietii.”
-Iacov 1:12 “Ferice de cel ce rabda ispita. Caci dupa ce a fost gasit bun, va primii cununa vietii, pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc.”
-2Timotei 2:12 “Daca rabdam, vom si imparati impreuna cu El.”

     B. SEMN AL VICTORIEI
-1Corinteni 9:24-25 “Nu stiti ca cei ce alearga in locul de alergare, toti alearga dar numai unul capata premiul? Alergati dar in asa fel ca sa capatati premiul! Toti ceice se lupta la jocurile de obste, se supun la tot felul de infrinari. Si ei fac lucrul acesta ca sa capete o cununa, care se poate vesteji; noi sa facem lucrul acesta pentru o cununa, care nu se poate vesteji.”
(Sint tot felul de cununi care se vor da in cer ca premii a alergarii noastre pamintesti. Cele mai deosebite cununi vor fi ale martirilor…grea cununa de primit si nici nu sint multi doritori. Pastorul a vorbit despre cartea fratelui Richard Wullbrant “Tortured for Christ”…si despre martiri…)
-1 Corinteni 15-57 “Dar multumiri fie aduse Lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Isus Christos.”
-Apocalipsa 4:9-11 “Cind aceste fapturi vii aduceau slava, cinste si multumiri Celui ce sedea pe scaunul de domnie, si se inchinau Celui ce este viu in vecii vecilor, isi aruncau cununile inaintea scaunului de domnie si ziceau:”Vrednic esti Doamne si Dumnezeul nostru, sa primesti slava, cinstea si puterea, caci Tu ai facut toate lucrurile, si prin voia Ta stau in fiinta si au fost facute.” ( Pastorul ne-a intrebat ce anume vom face cu coroanele primite? O sa le purtam pe cap una peste alta? Exista ceva ce putem face cu ele…sa le aruncam la picioarele Mintuitorului care merita toata cinstea si onoare si fara de care n-am fi ajuns niciodata in Slava Lui. Cununa este un semn al victoriei…)

2 comments:

elena marin-alexe said...

Ce vom face cu coroanele?
Lui I se cuvine toata cinstea, si gloria deci i le vom arunca la picioare, cu multa dragoste si respect.
O saptamana cu PACEA lui si binecuvantarile Lui!Imbratisari sfinte!

Rodica Botan said...

Multumesc Elena...si mie mi-i s-a parut acel gind nou. Nu l-am mai auzit inainte...dar face sens...O saptamina buna si tie...