19 October 2009

PREDICA DE IERI 10-18-2009

Pastor Dr.Aubrey McGann

BISERICA COMPROMISA


Apocalipsa 2;12-17 : “Ingerul Bisericii din Pergam scrie-i: ”Iata ce zice Cel ce are sabia ascutita cu doua taisuri: ”Stiu unde locuiesti: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu tii Numele Meu, si n-ai lepadat credinta Mea nici chiar in zilele acestea cind Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuieste Satana. Dar am ceva impotriva ta. Tu ai acolo niste oameni cari tin de invatatura lui Balaam, care a invatat pe Balac sa puna o piatra de poticnire inintea copiilor lui Israel, ca sa manince din lucrurile jertfite idolilor, si sa se dedea la curvie. Tot asa si tu ai citiva cari, deasemenea, tin invatatura Nicolaitilor, pe care Eu o urasc. Pocaieste-te dar. Altfel voi veni la tine curind, si Ma voi razboi cu ei cu sabia gurii Mele.” Cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericilor Duhul; ”Celuice va birui, ii voi da sa manince din mana ascunsa, si-i voi da o piatra alba; si pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu-l stie nimeni decit acela care-l primeste.”

(Din explicatiile primite am inteles ca uneori “ingerul” este corespondentul cuvintului “mesager” . Deci in textul de ma sus instructiunile erau date mesagerului Bisericii din Pergam…deci pastorului sau liderului acelei Biserici. Aceasta scrisoare este adresata celei de a treia Biserica din Asia. Prima a fost Efes, a doua Smirna si cea de-a treia este Pergam. Mesajele erau din partea Domnului Isus. Prima biserica o biserica plina de dragoste, a doua , dupa ce apostolii au murit deja traieste o perioada de persecutie, iar a treia biserica a devenit relaxata lipsita de firmitate, infiltrata de jumatati de adevar, compromisa si cu multe erori. Mi s-a parut interesanta explicatia urmatoare: daca freci acelasi loc pentru mult timp…se face calus si nu mai simti nimic. Daca nu sintem atenti si ne frecam de lume si de lucrurile din lume, dupa o vreme facem un fel de calus, nu ne mai deranjeaza si nu mai simtim diferenta. )

1.ISUS STIA UNDE ERA LOCATIA BISERICII
(Domnul Isus stie totul . El este omniprezent si omnipotent. Satana nu poate fi peste tot in acelasi timp…dar se misca repede.)

A. GEOGRAFIC.
- Apocalipsa 2:12: Ingerului Bisericii din Pergam…Pergam=orasul modern de astazi Bergama din Turcia, descris de Plinius ca cel mai ilustru oras din Asia. Era insa orasul multor temple pagine, avea cea mai mare biblioteca din lumea pagina si cel mai mare spital din lumea antica. Bineinteles ca medicina nu se practica asa cum se practica astazi si se foloseau encantation si potions…vraji, vraci…Cezar care era un betiv se ducea adesea acolo la dezalcolizare…

B. SPIRITUAL
- Apocalipsa 12:13…acolo unde este scaunul de domnie al Satanei”…
-Satana s-a asezat in Pergam. Cindva isi avea resedinta in Babilon (Irak); cind Babilonul a fost distrus se pare ca s-a mutat la Pergam. Astazi poate fi la San Francisco, sau Washington DC, sau Moscova…
-Biserica s-a asezat si ea in Pergam. Noi traim in anumite locuri…pe parcursul vietii; dar nu ne vom simtii bine pina nu ajungem acasa, cu El…

C. ISTORIC …
Intre 314 AD si 590 AD. Un timp de “toleranta” cind biserica a fost infiltrata de oameni care nu au fost convertiti cu adevarat si care au introdus in biserica filozofii straine si credinte straine. Biserica din Pergam era o biserica compromisa. Constantin, ca sa tina natiunea impreuna, a dat un edict prin care toata lumea condusa de el a fost considerata crestina. Preotii pagini, au dat capetele jos de la zeitatile lor si au pus alte capete de sfinti. Interesul lor era sa nu piarda pozitiile lor sociale si economice si din preoti pagini au trecut la religia crestina fara sa se intilneasca de fapt cu Domnul Isus in mod personal, si sa cunoasca nasterea din nou.

2.ISUS A STIUT CUI ERAU EI LOIALI…

A. LOIALI DOMNULUI…
-Apocalipsa 12:13b ”Tu tii Numele Meu…”;
-Matei 1:21…”Ea va naste un Fiu si-I vei pune Numele Isus, pentru ca El va mintui pe poporul Lui de pacatele sale”;
-Matei 1:23 ”Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un Fiu, si-I vor pune numele Emanuel, care tilmacit , inseamna “Dumnezeu este cu noi.”
( Daca oamenii sint bolnavi, ei nu cauta pe cineva care este relaxat in meseria lui…ci pe cineva studios, precis, dedicat studiului lui, atent. Daca vrem un sfatuitor in finante…vrem pe cineva care se ocupa de finante in amanuntime, nu pe cineva superficial. Atunci de ce cind este vorba de religie, unii oameni accepta orice lucru superficial…orice pica bine…nu se straduiesc sa caute cel mai bun, cel mai precis, cel mai convingator dumnezeu…Biserica din Pergam era relaxata si incorporasera tot felul de traditii pagine, jumatati de adevaruri…erau niste crestini compromisi…)

B…LOIALI CUVINTULUI…
-Apocalipsa 2:13c…”Si n-ai lepadat credinta Mea nici chiar in zilele acelea cind Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi…”
-Iuda 1:3 …”m-am vazut silit sa va scriu despre mintuirea noastra de obste, m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta, care a fost data sfintilor, odata pentru totdeauna”
-Luca 18:8 “Dar cind va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamint?”

3.ISUS STIA CA NU SINT FIRMI IN CREDINTA…
(Ca si Balac care a profetit pe jumatate. O credinta unde orice merge…lasasera sa se infiltreze idolatria in biserica.)

A.DOCTRINA LUI BALAAM
-Apocalipsa 2:14 “Dar am ceva impotriva ta. Tu ai acolo niste oameni care tin de invatatura lui Balaam, care a invatat pe Balac sa puna o piatra de poticnire inaintea copiilor lui Israel, ca sa manince din lucrurile jertfite idolilor si sa se dedea la curvie.”
-2 Corinteni 6:14-18 “Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul? Ce intelegere poate fi intre Hristos si Belial? Sau ce legatura are cel credincios cu cel necredincios? Cum se impaca Templul Lui Dumnezeu cu idolii? Caci noi sintem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu;”Eu voi locui si voi umbla in mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor si ei vor fi poporul Meu. Deaceea:”Iesiti din mijlocul lor, si despartiti-va de ei, zice Domnul; nu va atingeti de ce este necurat, si va voi primi. Eu va voi fi Tata, si voi Imi veti fi fii si fiice, zice Domnul cel Atotputernic.” (Atentie casatorii mixte - nu este vorba de culoarea pielii ci de credinte diferite)

B.DOCTRINA NICOLAITILOR
-Apocalipsa 2:15…” ai citiva cari deasemenea tin invatatura Nicolaitilor, pe care Eu o urasc.”“Nikao”= sa cuceresc; “laos”= oamenii (clergy care dominau erau aceeasi preoti pagini- si aveau aceeasi inchinare pagina doar si-au schimbat numele in crestini; cei care au facut sfinti din oamenii care au murit…
-1 Petru 5:1-4 “Sfatuiesc pe presbiterii dintre voi, eu, care sint un presbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos, si partas al slavei care va fi descoperita; Pastoriti turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastra, nu de sila, ci cu buna voie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un cistig mirsav, ci cu lepadare de sine. Nu ca si cum ati stapini peste cei ce v-au cazut la imparteala, ci facindu-va pilde turmei. Si cind Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa, care nu se poate vesteji, a slavei.” (Petru nu a fost un papa…nu s-a socotit mai mare decit fratii lui, s-a considerat un oarecare presbiter…atentie la religiile care se departa de acest adevar…)
-Apocalipsa 1:5-6…”A Lui care ne iubeste, care ne-a spalat de pacatele noastre cu singele Sau, si a facut din noi o imparatie si preoti pentru Dumnezeu, Tatal Sau, a Lui sa fie slava si puterea in vecii vecilor.” (o preotie fiecaruia…daca esti un copil al Domnului esti si un preot al Lui…)

Cuvintele finale;
-Apocalipsa 2:17…”Cine are urechi sa asculte ce zice Bisericilor Duhul…”

No comments: