04 October 2009

PREDICA DE DUMINICA 10-05-2009

AUZIND VOCEA DOMNULUI

Fapte 16:6-15
Pastor:Dr.Aubrey McGann

LUCRURI CARE LE-AM INVATAT:

a)Trebuie sa alegem sa AUZIM vocea Lui Dumnezeu.
Daca ne petrecem timp cu Dumnezeu, in rugaciune si citirea Cuvintului, o sa recunoastem vocea Lui. Trebuie sa ascultam ca sa auzim.

b)Trebuie sa alegem sa RECUNOASTEM vocea Lui Dumnezeu.
Oile recunosc vocea pastorului, copii recunosc vocea parintilor, prietenii care petrec mult timp impreuna recunosc vocea prietenilor lor. Daca vorbesti des cu cineva la telefon, ii vei recunoaste vocea inainte ca acesta sa se prezinte. Daca nu vorbesti o vreme indelungata cu cineva…ii uiti vocea si nu-l mai recunosti. Trebuie ca vocea Domnului sa ne fie familiara ca s-o recunoastem. Numai atunci cind petrecem timp cu El ii vom recunoaste vocea. Tot la fel trebuie sa distingem usor intre vocea Lui sau orice alta voce straina.

c)Trebuie sa alegem sa fim IMPLINITORI cind El ne vorbeste.
La ce foloseste faptul ca auzim, recunoastem, dar nu implinim ceea ce ne spune? Cind Dumnezeu vorbeste noi trebuie sa fim ascultatori si implinitori ai voiei Lui. In caz ca nu ascultam, totdeauna vor fi repercursiuni.

d) Trebuie sa ii RASPUNDEM Lui Dumnezeu imediat - cind ne vorbeste.
Unii dintre noi sintem ca niste copii indaratnici. El vorbeste…si noi ignoram. (Doi baietei intr-o seara se jucau impreuna. Mama le spune sa stringa jucariile sa mearga la culcare. Nici unul nu arata interes sa faca ce i s-a spus. Mama le spune din nou ca e timpul de culcare. Cel mai mare intentioneaza sa adune jucariile . Cel mic ii spune…”inca nu e timpul…inca n-am auzit-o tipind…Uneori asa facem si noi cind nu ascultam si asteptam ca Dumnezeu sa tipe la noi)

e)Trebuie sa avem INCREDERE TOTALA in Dumnezeu.
Asta nu inseamna ca intelegem planul Lui. Dar din pozitia Lui El stie trecutul prezentul si viitorul…si rezultatul ascultarii va fii totdeauna cel mai bun. (Dintr-un elicopter de sus de exemplu pot fi vazute lucruri care la nivelul orizontal nu se pot vedea din cauza altor lucruri sau obiecte care le fura vizibilitatea)

DUMNEZEU NE VORBESTE IN DIFERITE FELURI:

1. DUMNEZEU CITEODATA SPUNE… “NU”
Fapte 16:6 “Fiindca au fost opriti de Duhul Sfint sa vesteasca Cuvintul in Asia, au trecut prin tinutul Frigiei si Galatiei”.( Oare de ce le-a interzis Dumnezeu? Doar li se spusese sa vesteasca Evanghelia…la orice faptura - de ce nu si acolo? Ciudat…)

A. CAILE DOMNULUI SINT CIUDATE CITEODATA PENTRU NOI.
Isaia 55:8,9 “Caci gindurile Mele nu sint gindurile voastre, si caile voastre nu sint caile Mele, zice Domnul. “Ci cit sint de sus cerurile fata de pamint, atit sint de sus caile Mele fata de caile voastre si gindurile Mele fata de gindurile voastre.”

B. CAILE DOMNULUI SINT TOTDEAUNA CELE MAI BUNE.
Ieremia 29:11: “Caci Eu stiu gindurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ginduri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.”

2. DUMNEZEU CITEODATA SPUNE… “INCET” …
Dumnezeu nu merge la pasul nostru. Expl. Cind Domnul Isus a auzit ca Lazar este bolnav si ca este chemat de surorile lui, desi ii iubeste pe acestia, Domnul Isusu nu s-a grabit…ci a mai stat citeva zile.
Fapte 16:7 , 8…”Ajungi linga Misia, se pregateau sa intre in Bitinia; dar Duhul Domnului Isus nu le-a dat voie. Au trecut atunci prin Misia si s-au pogorot la Troa.”

A. NERABDAREA NOASTRA DUCE LA DEZASTRU.
Geneza 16:2…Si Sarai a zis lui Avram: “Iata, Domnul m-a facut stearpa; intra te rog, la roaba mea; poate ca voi avea copii de la ea”.Avram a ascultat cele spuse de Sarai.” (Toate conflictele dintre evrei si arabi isi au originea in neascultarea , nerabdarea si graba celor doi. Daca ar fi ascultat… Dumnezeu si-a tinut totdeauna promisiunile!!!)
1 Samuel 13:8-10, 13, 14…”(Saul) A asteptat sapte zile, dupa timpul hotarit de Samuel. Dar Samuel nu venea la Ghilgal, si poporul se imprastia de linga Saul. Atunci Saul a zis:”Aduceti-mi arderea de tot si jertfele de multumire” Si a jertfit arderea de tot. Pe cind sfirsea de adus arderea de tot, a venit Samuel, si Saul i-a iesit inainte sa-i ureze de bine…………..Samuel a zis lui Saul: ”Ai lucrat ca un nebun si n-ai pazit porunca pe care ti-o daduse Domnul, Dumnezeul tau. Domnul ar fi intarit pe vecie domnia ta peste Israel; dar acum, domnia ta nu va dainui. Domnul si-a ales un om dupa inima Lui si Domnul L-a rinduit sa fie capetenia poporului Sau, pentruca n-ai pazit ce-ti poruncise Domnul.” (Sa nu incercam sa-L ajutam pe Dumnezeu. Cind El ne spune sa incetinim si noi ne grabim cu siguranta un “accident” se va intimpla – vezi casatorii, si alte alegeri importante in viata.)

B. RABDAREA ADUCE ELIBERARE.
Exodul 14:13 “Moise a zis poporului “Nu va temeti de nimic, stati pe loc, si veti vedea izbavirea, pe care v-o va da Domnul in ziua aceea; caci pe Egiptenii acestia, pe cari-I vedeti azi, nu-i veti mai vedea niciodata.” (Sentimentul nostru cel mai puternic ar fi fost sa facem ceva…intr-o parte Marea Rosie, in cealalta Egiptenii…dar ascultarea de Domnul duce la victorii. El totdeauna are un plan si o iesire din impas - noi nu putem nici vedea si nici intelege planul Lui…dar putem sa avem incredere in El. Nu credinta noastra este importanta ci…obiectul credintei noastre care este Domnul nostru Isus Christos care mijloceste pentru noi…Adesea ascultarea inseamna…stai…nu face nimic…asteapta!)

3. CITEODATA NE SPUNE …”DU-TE”…
Fapte 16: 9, 10…”Noaptea , Pavel a avut o vedenie; un om din Macedonia sta in picioare si i-a facut urmatoarea rugaminte: “Treci in Macedonia, si ajuta-ne!” Dupa vedenia aceasta a lui Pavel, am cautat indata sa ne ducem in Macedonia, caci intelegeam ca Domnul ne cheama sa le vestim Evanghelia.”
(Cind Dumnezeu ne trimite undeva …sa ne grabim El are un plan cu noi).

A. CIND DUMNEZEU VORBESTE NU ESTE TIMPUL SA DELIBERAM SUBIECTUL RESPECTIV.
Luca 5:4-6 “Cind a incetat sa vorbeasca, a zis lui Simon:”Departeaza-o la adinc, si aruncati-va mrejile pentru pescuire.” Drept raspuns, Simon i-a zis:”Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si n-am prins nimic; dar la cuvintul Tau, voi arunca mrejile.”

B. CIND DUMNEZEU VORBESTE …NU INTIRZIA.
Fapte 16:10 “Dupa vedenia aceasta a lui Pavel, am cautat indata sa ne ducemin Macedonia, caci intelegeam ca Domnul ne cheamasa le vestim Evanghelia.”
Fapte 16 :11-15… “Dupace am pornit din Troa, am mers cu corabia drept la Samotracia, si a doua zi ne-am oprit la Neapolis. De acolo ne-am dus la Filipi care este cea dintii cetate dintr-un tinut al Macedoniei, si o colonie romana. In cetatea aceasta am stat citeva zile. In ziua Sabatului am iesit afara pe poarta cetatii, linga un riu, unde crdeam ca se afla un loc de rugaciune. Am sezut jos, si am vorbit femeilor, cari erau adunate laolalta. Una dintre ele numita Lidia, vinzatoare de purpura, din cetatea Tiatira, era o femeie tematoare de Dumnezeu, si asculta. Domnul i-a deschis inima, ca sa ia aminte la cele ce spunea Pavel. Dupa ce a fost botezata, ea si casa ei, ea ne-a rugat si ne-a zis:”Daca ma socotiti credincioasa Domnului, intrati si ramineti in casa mea.” Si ne-a silit sa intram.” (Ca rezultat al acestei ascultari, a fost biserica din Filipeni care n-ar fi existat daca Pavel nu ar fi cunoscut glasul Domnului, nu L-ar fi ascultat, nu s-ar fi oprit cind l-a oprit din drum, nu ar fi stat unde i-a spus sa stea si nu ar fi pornit imediat ce i-a spus incotro sa se indrepte).

Habacuc 2:2 “Domnul mi-a raspuns, si a zis:”Scrie prorocia si sap-o pe table, ca sa se poata citi usor! (in Biblia engleza insa versetul suna asa…”Write the vision And make it plain on tablets, That he may RUN who reads it”…ceea ce ar veni in romaneste…”scrie viziunea si fa-o simpla pe table ca cel ce citeste sa ALERGE cu ea”)

4 comments:

mitica said...

multumesc ,Rodica .
-se pare ca primiti ,,hrana consistenta in biserica voastra .Dovada este ca n-o tii doar pentru tine...

Rodica Botan said...

Absolut...intr-adevar consistenta. Nu sint eu vrednica de predicile ce le aud...si cum vezi nu sint vorbarie goala ci absolut pornite din Adevar, din Cuvint. Stiu exact de unde vin si imi suna de fiecare data personal...

Ma bucur de comentariul tau...

Unknown said...

"Trebuie sa ascultam ca sa auzim."
Asa este.

Rodica Botan said...

Alexandru... cred ca noi sintem o generatie plina de auzire dar fara ascultare. Ca avem acces la asa de multa informatie si stim...stim inca prea mult, dar practicam putin sau deloc. Sa aiba Domnul mila de noi sa trcem la implinire...