06 October 2009

DESPRE GRIPA PORCINA...

(DACA AI CONTRACTAT H1N1 (GRIPA PORCEASCA) -ACUMA, CUM SA TE TRATEZI?
By Karen Asp
Tradus Rodica Botan
Medically reviewed by Kevin O. Hwang, MD, MPH

Ai fost foarte precaut inpotriva acestei gripe, H1N1 (numita in trecut gripa porceasca) Ti-ai spalat miinile in mod frecvent in timpul zilei, in special dupa ce ai intrat in contact cu alti oameni. Ti-ai acoperit gura cind ai tusit (in unghiul format de cotul miinii)…Dar in ciuda tuturor acestor precautii, goanga asta urita te-a muscat. Problema este, ca esti confuz acum cum sa te tratezi de aceasta gripa - H1N1, in special ca aceasta gripa are o tarie noua. Dar, cu toate astea, tragind linia sub aceasta socoteala, trebuie sa tratezi gripa asta ca pe oricare alta gripa.

De inceput insa trebuie sa inveti sa recunosti simptomele gripei (flu symptoms); gripa care include in mod sigur febra. Alte simptome sint: tusa, durere de git, nasul curge sau este infundat, dureri de muschi, durere de cap, friguri, oboseala si citeodata diarea si vomitat. Probabil ca te intrebi daca ai H1N1, sau ai doar o gripa obisnuita care vine totdeauna cu sezonul rece…dar nu te mai intreba. "Aproape 98% din cazurile de gripa , la ora asta sint H1N1," spune James McCarthy, MD, Asistent Profesor de Medicina de Urgenta la Texas Medical School, director al centrului de urgenta la Memorial Hermann Hospital in Houston.

Odata ce ai determinat ca ai gripa, trebuie sa te gindesti daca sau nu esti in categoria de primejdie. Pentru H1N1 categoria care este in primejdie este formata din copii sub 5 ani (in mod special cei sub 2), adultii peste 65 de ani, femeile insarcinate, si oamenii cu conditii medicale cronice cum ar fi boli de plamini, de inima, probleme cu rinichii si imunologie. Adultii de peste 65 de ani sint la risc pentru gripa obisnuita de sezon dar nu pemtru H1N1. Daca apartii uneia din aceste categorii, cheama doctorul, pentruca poate esti un candidat pentru medicamente impotriva virusului.

Chiar daca nu apartii de una din categoriile de risc (high-risk categories) ar trebui sa chemi doctorul daca simptomele gripei ce ai contractat-o iti sint de respiratie - de exemplu respiri scurt, rata de batai a inimii este rapida, sau ti-e greu sa respiri cind mergi. "Cei care mor de gripa, in mod tipical mor din cauza problemelor respiratorii" spune Dr McCarthy.

Apoi, inchide-te in casa, si stai departe de alti oameni pe cit posibil.Daca locuiesti cu indivizi care ar fi in categoria de risc, asta inseamna sa nu mai iesi din dormitorul si baia ta, daca e posibil. Acopere-ti gura si nasul cu servetel cind tusesti sau stranuti.

Gripa H1N1, in mod general tine de la 5 la 7 zile; in acest timp bea apa si hraneste-ti corpul. Cind ai febra, transpiri mai mult si asta cauzeaza deshidratare. Inca alte doua motive sa bei apa ar fi:"Fluidele ajuta sa iti pastrezi temperatura redusa si micsoreaza durerea de muschi" spune Georges Benjamin, MD, FACP, executive director of the American Public Health Association. In timp ce apa este o alegere foarte buna, tot la fel de bune sint si bauturile sportive, pentruca ele ajuta sa inlocuiesti sarea pierduta si electrolytes.

Si chiar daca nu simti nevoia sa maninci, ai nevoie sa dai hrana organismului tau sa lupte impotriva gripei. Dr Benjamin recomanda sa maninci de 3 ori pe zi sau daca nu poti de mai multe ori cite putin. Nu exista o formula magica a mincarurilor, dar supele lichide si ceaiul sint renumite sa mearga pe git mai usor in special daca una dintre simptome este si o durere de git. Un amanunt important insa: stati departe de produsele lactate sau alte produse care iti dau un scaun mai moale…ca sa eviti diareea si simtamintul ca iti vine rau de la stomac. Ca sa te aperi de febra, Dr Benjamin recomanda sa iei acetaminophen (Tylenol) sau ibuprofen. Dar…tinerii adulti sau copii care au gripa ar trebui sa nu ia aspirina si produse medicinale care contin aspirina , pentruca aspirina a fost asociata cu o conditie rara si deseori fatala numita Reye's syndrome. Un studiu recent publicat in Journal of Natural Products a gasit ca un supliment natural…o planta chinezeasca - Chinese “devil dung,” poate ajuta si trata H1N1. Dar studiile s-au facut cu virusul H1N1 in laborator si nu cu oameni afectati de H1N1. McCarthy sfatuieste precautie. El spune"suplementele astea nu sint tinute la standardurile de calitate ca si medicamentele care au fost aprobate." si mai adauga..."ele nu au fost testate suficient."

La urma urmei cel mai dificil lucru in tratarea acestei gripe este simplu…sa ai rabdare pentruca trebuie sa fii izolat pina trece gripa. Doctorii sfatuiesc …"Sub nici o forma nu va reintoarceti la scoala sau la lucru pina dupa ce trece aceasta gripa si sinteti fara simptome pentru cel putin 24 de ore."

No comments: