12 October 2009

NUCI, ALUNE, ALUNE AMERICANE...ETC ...SI SANATATEA!!!

PUTEREA MIRACULOASA A NUCILOR, ALUNELOR...MACADEMIA...ALUNE AMERICANE...
De Joy Bauer, RD
(tradus cu chiu si vai...de Rodica Botan - termeni medicali necunoscuti in special, dar am crezut ca unii vor beneficia de aceste informatii - mai ales ca nucile si alunele nu sint asa greu de procurat)

Nucile reprezinta mincarea cea mai sanatoasa pe care o putem minca. Bogate in substante nutritive ele pot sa previna cele mai comune si cele mai serioase boli. Exemplu: Intr-un studiu de lunga durata condus de oamenii de stiinta de la Loma Linda, participantii au fost intrebati ce mincaruri maninca cel mai adesea. Cei care aveau in dieta lor alune si nuci mai mult de 5 ori pe saptamina erau cu 50% mai putin probabil sa aiba atac la inima decit cei care mincau acelasi lucru doar o data pe saptamina.

UITA DE GRASIMI...
Multi americani ocolesc nucile pentruca nu vor sa manince nimic cu grasimi si calorii. Este adevarat ca o singura mina de simburi, alune, pot avea 20 g de grasime sau mai mult chiar si 180 la 200 de calorii, dar in cea mai mare parte grasimea este una sanatoasa cum ar fi Omega -3 acizi grasi si grasimi monosaturate. Americanii au nevoie de mai multe nu mai putine grasimi de acest gen. Atita timp cit te limitezi la o mina mica de nuci in fiecare zi, care este masura recomandata, daca nu ai restrictii de la doctor, n-ai nevoie sa te ingrijorezi de caloriile ce le iei in plus.
Fiecare fel de nuci are o amestecatura diferia de nutrienti, grasimi si antioxidanti protectivi, care pot neutraliza radicalii liberi care dauneaza celulelor. Oamenii care maninca o varietate de nuci, o sa beneficieze cu atit mai mult. Proaspete, prajite sint foarte bune...a se ocoli cele sarate.

Iata ce pot face nucile...

NUCI PENTRU INIMA...
Toate nucile sint bune pentru inima dar cele de care beneficiezi in mod special sint:

MACADAMIA NUTS : Din 21 de grame de grasime pe care le ai la o masa...(o mina de ele), contin 17 g de monounsaturated ...grasimile care scad nivelul de colesterol care este daunator -LDL fara sa micsoreze nivelul de colesterol care este beneficiar...HDL. Atit antioxidantii cit si grasimile monounsaturate din macademia, au efecte anti-inflamatorii care sint importante in micsorarea actiunii de distrugerie a arterelor – licru care duce la bolile de inima.

ALUNELE DE PAMINT (asa zisele alune americane): De fapt , ele sint un tip de leguma , nu sint nuci, si contin 34 mcg (micrograme) de folate (nu stiu sa traduc) la o singura mina de alune, un pic mai putin de 10% din ceea ce se recomanda sa luam zilnic. Folate este o vitamina B care scade nivelul de homocysteine, un amino acid care dauneaza arterelor si mareste riscul bolilor de inima. Alunele americane sint de asemenea bogate in Larginine, un amino acid care este convertit de celulele vaselor de singe in oxide nitric. Nitric oxide imbunatateste circulatia si poate inhiba depunerile de grasimi in artere.

PISTACHIOS. Un studiu facut in 2007 condus de Penn State University a descoperit ca pistachios ajuta la scaderea tensiunii. Barbatii care adauga 1.5 ounces de pistachios fara coaja la dieta lor zilnica au scazut presiunea systolica (primul numar cind iti iei tensiunea - cel mai mare) cu 4.8 puncte. Antioxidantii si grasimile sanatoase din pistachios relaxeaza vasele de singe si lasa ca singele sa circule cu mai putina forta.

MIGDALE - PENTRU OASE (almonds)
Aproape toata lumea are nevoie de calciu, acel mineral care intareste oasele si reduce riscul de osteoporoza. Se recomanda zilnic 1,000 miligrame. Migdalele au mai mult calciu decit alte alune, cu aproape 80 mg la 20 sau 25 de nuci. Pentru cei care sufera de intoleranta lactoasa, care au probleme cu digestia produselor lactate, o doza zilnica de migdale ajuta la cresterea nivelului de calciu la nivele de protejare a oaselor.

BONUS PENTRU TENSIUNEA SINGELUI:
O mina de migdale are 98 de mg de magneziu, a patra parte din doza recomandata zilnic. Magneziu impreuna cu potasiul si calciu, controleaza relaxarea si contractia vaselor de singe si pot controla astfel tensiunea.

NUCI BRAZILIENE PENTRU PROSTATA.
Nucile braziliene sint o superba sursa de selenium, continind aproape 155 mcg in numai doi simburi. Doza zilnica recomandata este de 55 mcg. De asemenea au un continut ridicat de vitamina C. Un studiu facut - Selenium si Vitamina E - Cancer Prevention Trial - a constatat ca barbatii care primesc selenium si vitamina E singure sau in combinatie, reduc riscul de cancer la prostata cu 60%. Selenium sporeste abilitatea sistemului imun sa recunoasca si sa distruga celulele canceroase la prostata. Vitamina E este un antioxidant care a fost gasit ca reduce riscul la cancer.
Grija numai: cei care primesc prea mult selenium pot sa-si micsoreze imunitatea. Pentruca nucile braziliene, sint atit de bogate in selenium si calorii (50 de calorii la doi simburi) sa nu luati mai mult de doi simburi in fiecare zi. Daca luati o multivitamina care are mai mult de 50% din doza zilnica de selenium, luati doar un simbure.

PECANS PENTRU OCHI:
Bolile cele mai serioase de ochi, includ cataractele si macular degeneration, si sint cauzate , in parte, de radicalii liberi. Antioxidantii din nuci si alte mincaruri de plante, lupta impotriva acestor radicali liberi ca sa tina ochii sanatosi. Un studiu condus de US Department of Agriculture (USDA) a descoperit ca pecans sint bogati in mod deosebit in antioxidanti. Institutul National de boli de ochi cauzate de virsta, au facut niste studii care au raportat ca pacientii cu macular degeneration care au luat portii adecvate de antioxidanti erau cu 29% mai putin atacati de aceste boli de ochi decit ceilalti.

BONUS PENTRU SANATATEA INIMII: Vitamina E din pecans reduce tendinta colesterolului LDL sa oxideze si sa se lipeasca de peretii arterelor. Pecans sint de asemenea bogati in phytosterols – un compund al plantei care este similar cu ingredientii activi in colesterol – cum ar fi Benecol.

NUCI… PENTRU CA SA TE SIMTI BINE…
Aparte de peste si seminte de flaxseed, nucile sint una din cele mai bune surse de Omega 3 fatty acizi. Singura nuca contine alpha linolenic acid (ALA) a polyunsaturated grasime care se transforma in omega 3s in corp.
Omega 3s pare sa ajute la mentinerea unui nivel sanatos de serotonin in creier, un neurochimical care ajuta la mentinerea unei stari de bine. Cei care maninca nuci sau doua sau trei mese la care servesc peste, pe saptamina, experimenteaza mai putine simptome de depresie.

BONUS PENTRU SANATATEA INIMII: Omega 3s micsoreaza colesterolul LSL si triglycerides , alta forma de grasime in singe. Mareste colesterolul bun (HDL), inhibeaza aparitia cheagurilor de singe in artere, si reduce inflamarea arterelor.
.......................................................................
Bottom Line/Personal interviewed Joy Bauer, RD, nutrition expert for the Today show and Yahoo.com, with offices in New York City and Westchester County, New York. She is a weight-loss columnist for Self magazine and coauthor, with Carol Svec, of Joy Bauer’s Food Cures (Rodale). http://www.joybauernutrition.com/.

No comments: