07 October 2009

3.HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS?(CUM ESTE DIFERIT CRESTINISMUL DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
tradus Rodica Botan

CARE AR FI CITEVA EXEMPLE DE ALTE RELIGII CARE AU DIFERENTE INTRE ELE…?

The Bhagavad Gita spune: ”Orice om care se apropie de mine, il accept oricum ar veni; pentruca, din toate partile, orice cale ar alege imi apartine.” (Bhagavad Gita 4:11). Cu adevarat aceste religii il slujesc pe acelasi Dumnezeu? Chiar daca ar parea o optiune atragatoare pentru cultura noastra, cea mai mare dificultate cu aceasta pozitie este ca majoritatea religiilor majore ale lumii au invataturi care intra in conflict una cu alta in foarte multe puncte importante. De exemplu, urmatorul chart arata ce anume invata fondatorii unor religii din ziua de astazi despre natura lui Dumnezeu ?

Krishna O amestecatura de politeism (mai multi Dumnezei si un panteism impersonal (Dumnezeu este in toate). Universul este etern.

Zoroaster Un dumnezeu bun si un dumnezeu rau (dualism religios)

Buddha Invata agnosticismul in mod esential; unii ar spune chiar ateism. Dumnezeu nu este important…reelevant.

Muhammad Un singur Dumnezeu personal care nu are un Fiu.

Isus Christos Un singur Dumnezeu personal care are un Fiu.

Joseph Smith (Fondatorul Mormonismului) Esential Politeistic. Invata ca sint mai multi dumnezei si ca tatal Lui Isus Christos are un trup uman.

Baha’u’llah (al credintei Bahai) Dumnezeu si Universul, care este o emanatie a lui Dumnezeu , sint co-eterne.

Source:http://www.spotlightministries.org.uk/plural.htm
……………………………
O alta diferenta importanta este cu privire la felul cum religiile il privesc pe Domnul Isus. De exemplu, in crestinism, Domnul Isus este singurul Fiu a Lui Dumnezeu, si calea si adevarul si viata, (Ioan 14:6). Dar, in acordanta cu Iudaismul, Domnul Isus nu este Fiul Lui Dumnezeu sau Mesia. Isus este unul dintre cei trei dumnezei in Mormonism, o fiinta creata, in acordanta cu Martorii lui Iehova, si un profet oarecare care n-a murit pe cruce in acordanta cu Islam. Aceste vederi contradictorii sint din abundenta si in alte parti, aratind ca credintele si invataturile acestor religii majore au mai multe diferente intre ele decit lucruri in comun.

Intrebari:

10. In lumina diferentelor gasite mai sus, de ce oamenii continua sa sustina faptul ca toate sau unele din aceste religii contin credinte similare ?
11. Daca religiile sint atit de diferite, de ce credeti ca Dumnezeu le da voie sa existe?
12. Daca religiile au asa de multe diferente, credeti ca este posibil ca una dintre aceste religii sa aiba versiunea corecta despre adevar? De ce…sau de ce nu?
13. Credeti ca faceti o judecata daca spuneti cuiva de o alta religie decit a voastra ca , credinta lor este gresita? De ce…or de ce nu?

CE URMEAZA ACUMA?

14. Cum te simti la faptul ca crestinismul marturiseste ca este singura cale catre Dumnezeu? Te deranjeaza acest lucru, sau nu?
15. Care ar fi caile in care am putea sa discutam crestinismul cu cei de alte religii intr-un fel respectuos? Credeti ca este un compromis al credintei voastre crestine ca sa vorbiti cu alti oameni despre religiile lor? De ce…sau de ce nu?

CONSIDERATI URMATOARELE:

Vom inestiga acum felul cum se compara alte religii cu crestinismul. In ce priveste intrebarile puse mai dinainte…nici nu se astepta nimeni sa aveti toate raspunsurile. Ca autori , noi asteptam doar ca voi sa aveti o parere deschisa si o dorinta sa invatati. De fapt, poate ca sinteti chiar acuma ocupati cu o astfel de discutie din cauza curiozitatii ce o aveti ca sa descoperiti raspunsurile cu privire chiar la unele nelamuriri personale, sau la nedumeririle altora din viata voastra. In loc sa pretindeti ca le stiti pe toate, simtiti-va liberi sa va exprimati unele dintre intrebarile voastre dificile…Singura modalitate de a gasi raspunsuri la intrebari este de a formula mai intii aceste intrebari reale pe care le aveti in mintea voastra.

Ca sa identifici modalitati in care punctele tale de vedere cresc si se dezvolta pe parcursul acestor sesiuni, in seriile astea de invatatura despre religii, ai oportunitatea sa te exprimi despre punctul in care te aflii in aceasta “calatorie” . In timp ce continui sa inveti, ai sa vezi ca ai sa-ti schimbi unele pareri de la o lectie la alta. Important este sa-ti amintesti ca asta nu este un examen ci un timp de crestere. Cu cit investesti mai mult timp sa cauti adevarul despre Dumnezeu si planul Lui cu viata ta, cu atit creste intelegerea ta in problemele implicate in acest curs.

Intrebari: 16. Marcheaza fiecare propozitie din perechile de mai jos in care se descrie opinia ta cu privire la alte religii.

---Este important sa vorbesti cu oameni de alte religii ca sa le spui despre Isus?
---N-avem nevoie sa intelegem alte religii; trebuie doar sa le spunem oamenilor despre invataturile crestine.

---Studiul altor religii creaza posibilitatea ca unii oameni sa se indeparteze de crestinism.
---Studierea altor religii ne ajuta sa intelegem mai bine pe altii si ne ajuta in trairea credintei noastre crestine.

---Mi-e greu sa impartasesc cu altii credinta mea.
---Vorbind cu altii despre credinta mea este un lucru natural pentru mine.

---Mi-ar place sa stiu mai mult despre alte religii ca sa pot sa comunic cu acesti oameni cit mai cu efect despre credinta mea crestina.
---Sint mai interesat sa inteleg alte religii pentru cresterea mea personala.

No comments: