14 October 2009

8. HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS (CUM ESTE CRESTINISMUL DIFERIT DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
(tradus Rodica Botan)
DE CE SINCERITATEA NU ESTE SUFICIENTA?

Ce spunem oare oamenilor care cred ca sinceritatea este suficienta in religie? In primul rind le putem spune ca sinceritatea oricit este de buna nu este suficienta nicaieri in viata; de ce ar fi suficienta in cele spirituale? De exemplu, este suficienta sinceritatea in medicina sau intr-ale legii sau in finante sau politica? Intrebati-i:
-Chiar crezi ca nu cnteaza ce face un doctor atita vreme cit e sincer?
-Nu conteaza cum se ocupa un avocat de cazul tau, atita vreme cit e sincer?
-Nu conteaza cum cineva care se ocupa de finante isi face treaba, atita vreme cit e sincer?
-Orice tehnica in politica este ok, atita vreme cit politicianul este sincer?
-Daca te-ai urcat intr-un autobuz si in mod sincer ai crezut ca te duci la New York, cind de fapt te-ai urcat in autobuzul care mergea in California, sinceritatea ta o sa faca ceva schimbari in realitatea faptului ca te indrepti catre California si nu spre tinta calatoriei tale?

Nu ma intelegeti gresit, sinceritatea este buna, dar mult mai importanta in aceste situatii este obiectul credintei voastre. Putem sa fim sincer si gresiti? Bineinteles. Vorbind logic, pentruca toate religiile se contrazic una pe alta, poate o religie sau cealalta sa fie cea adevarata… dar nu pot toate sa fie adevarate. Dar cum raspundem noi daca intilnim pe cineva care zice…“eu am adevarul meu si tu ai adevarul tau. Adevarul este ceea ce vrem fiecare din noi sa fie.” Arata-le acestora ca acest lucru este inconsistent cu felul cum ei sau alti oameni ca ei traiesc. Nu pot sa traiasca ceea ce cred. De exemplu, daca banca lor le-ar lua toti banii si le-ar spune: “Noi avem adevarul nostru care ne spune ca tu n-ai depozitat niciodata banii pe care zici ca i-ai depozitat.”…persoana respectiva iti va spune imediat ca trebuie sa fim obiectivi si rationali.

Sau uitati-va la tragedie de la 9/11. Acei care au performat acele teribile acte de teroare au crezut sincer ca ceea ce faceau era un act de credinta nobil. Dar oare vreunul din cei care si-au pierdut pe cei dragi in acel act terorist o sa fie de acord ca acest act este acceptabil doar pentru simplul fapt ca acesti teroristi au fost sinceri? Nici gind!

Si cu toate acestea unii se conduc dupa ceea ce Wiccans numesc Rede…care spune ca “daca nu faci rau nimanui, poti sa faci ce vrei.”. Dar numai pentru faptul ca nu faci rau nimanui in ceea ce faci tu, chiar asta inseamna ca sinceritatea ta este acceptata de Dumnezeu chiar daca tu urmezi o religie inconsistenta cu ceea ce adevaratul Dumnezeu ne invata?

In acordanta cu Biblia, planul Lui Dumnezeu pentru noi arata cum stam in fata Lui, consecventele actiunilor noastre, si darul salvarii facut de Christos in momentul cind in mod sincer decidem sa avem incredere in El ca sa ne salveze:

-Faptele Apostolilor 4:12…”In nimeni altul nu este mintuire; caci nu este supt cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mintuiti”

-Ioan 14:6…”Isus i-a zis:”Eu sint calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine.”

5. Daca o persoana poate sa fie in mod sincer gresita, cit poate sa fie asta de periculos cind este aplicata la alegerea unei religii? Se poate aplica acelasi principiu? De ce? Sau de ce nu?

6. Ce nemultumiri au oamenii cind li se spune ca in crestinism, salvarea este exclusiva- prin credinta in Isus Christos…si asta este singura cale spre cer?

DESPRE ADEVAR…

Daca a cunoaste adevarul este un lucru important si spre interesul fiecarui om, atunci faptul ca crestinismul pretinde ca Isus Cristos este singurul adevar, este o treaba care merita investigatii. Oare de ce acei care nu impartasesc vederile crestine nu considera destul de important sa considere evaluarea crestinismului?

In primul rind este un lucru bun ca cauti dupa adevar. Cautarea sincera dupa adevar este una din cele mai nobile actiuni filosofice. Plato a declarat “Adevarul este inceputul oricarui lucru bun. Atit in cer cit si pe pamint; si acela care va fi binecuvintat si fericit va fi de la inceput o persoana care va avea parte de acel adevar.” Orice religie sau filozofie, care face marturii convingatoare ca ar avea adevarul absolut, merita consideratie pentruca nu multe pretind acest lucru. O religie care prezinta evidente solide in favoarea marturiilor ei ca este singura care este adevarata, merita toata consideratia din cauza acelei marturii in primul rind. Si de fapt…crestinismul este singura religie care marturiseste acest lucru!!!
…………………….
Omul trece; generatiile sint doar umbre; nimic nu este stabil…decit adevarul.”
Josiah Quincy
……………………..
In al doilea rind, viata pe care crestinismul o ofera este una de adinca si abundenta satisfactie, in ciuda durerii si a dezamagirilor pe care le experimentam. Isus ne-a promis ca ne va da ceea ce vrem in viata – un scop si o nadejde acum, si o viata fara sfirsit intr-o existanta mult deasupra intelegerii noastre de acum , in cer. Isus a declarat” Am venit…ca sa aiba viata …si viata din belsug” Ioan 10:10. Si “Eu sint invierea si viata. Cine crede in Mine chiar daca ar fi murit, va trai.” Ioan 11:25. De asemenea a mai spus: “Eu sint Adevarul” Ioan 14:6.

Ti-a taiat calea vreodata vreun sofer in trafic si ai zis…” Hei…nu este drept?” Cum ai determinat ca actiunile celuilalt sofer nu erau drepte? Asumind ca exista niste standarde inalte de circulatie si asteptind ca ceilalti soferi sa le respecte, nu? Cine a dat aceste standarde care sa-ti explice ce este bun sau rau? De ce toti oamenii simt nevoia de un sens de dreptate si justitie in lume?

7. Crezi ca exista un adevar obiectiv? Ce te-a determinat sa crezi acest lucru?

8. Care ar fi implicatiile daca n-ar exista un adevar obiectiv, absolut? Ar fi ca un oras in care toate semafoarele ar fi pe verde tot timpul? Si ce s-ar intimpla in aceasta situatie?

No comments: