26 October 2009

PREDICA DE DUMINICA 10-25-2009

Pastor Aubrey McGann
BISERICA CORUPTA

APOCALIPSA 2:18-29.

“Ingerului Bisericii din Tiatira, scrie-i: ”Iata ce zice Fiul Lui Dumnezeu, care are ochi ca para focului, si ale carui picioare sint ca arama aprinsa: ”Stiu faptele tale, dragostea ta, credinta ta, slujba ta, rabdarea ta si faptele tale depe urma, ca sint mai multe decit cele dintii. Dar iata ce am impotriva ta: tu lasi ca Iezabela, femeia aceea, care se zice prorocita, sa invete si sa amageasca pe robii Mei sa se dedea la curvie, si sa manince din lucrurile jertfite idolilor. I-am dat vreme sa se pocaiasca, sa se pocaiasca de curvia ei! Iata ca am s-o arunc bolnava in pat; si celor ce preacurvesc cu ea, am sa le trimit un necaz mare, daca nu se vor pocai de faptele lor. Voi lovi cu moartea pe copiii ei. Si toate Bisericile vor cunoaste ca “Eu sint Cel ce cercetez rarunchii si inima.” : si voi rasplati fiecaruia din voi dupa faptele lui. Voua, insa, tuturor celorlalti din Tiatira, care nu aveti invatatura aceasta, si n-ati cunoscut “adincurile Satanei”, cum le numesc ei, va zic: “Nu pun peste voi alta greutate. Numai tineti cu tarie ce aveti, pina voi veni! Celui ce va birui si celui ce va pazi pina la sfirsit lucrarile Mele, ii voi da stapinire peste Neamuri. Le va cirmui cu un toiag de fier, si le va zdrobi ca pe niste vase de lut, cum am primit si Eu putere dela Tatal Meu. Si-i voi da luceafarul de dimineata”. Cine are urechi, sa asculte ce zice Bisericilor Duhul.”

(Tendinta noastra este sa gindim la Domnul Isus ca la copilul, bebelasul din ieslea Bethleemului. Apoi ne gindim la Pastorul cel Bun, Medicul bun, Salvatorul nostru care din dragoste pentru noi si-a dat viata la Golgota. Dar de data asta, El nu mai vine ca un copil neajutorat in scutece si nici ca un Pastor care poarta mieii pe gitul Lui, nici ca Salvatorul nostru …ci vine ca judecator. Ochii Lui ca para focului, sint ochii care vad totul si descopera totul, si nimic nu mai este ascuns in fata Lui. Acei ochi nu au blindetea mielului care s-a jertfit pentru noi. De data asta au taria si minia pe care Dumnezeu dintotdeauna a avut-o impotriva a tot ce este pacat… Picioarele de arama arata puterea cu care vine. Dumnezeu il trimite pe Domnul Isus de data asta ca Judecator…aceste cuvinte sint menite sa ne aminteasca…sa ne ameninte…sa ne trezeasca din starea de nepasare…sa ne faca sa intelegem seriozitatea situatiei.)

1.A APLICAREA CONTEMPORANA

( Cele 7 Biserici au existat in Asia la acea vreme. Dar ele reprezinta si Biserica de-alungul anilor, pina la sfirsitul veacurilor. )

A.BISERICA DIN EFES A DEVENIT INDIFERENTA.

Apocalipsa 2:4 ”Dar ce am impotriva ta este ca ti-ai parasit dragostea dintii.”

1.L-au parasit pe Christos ca persoana.

(Nu putem sa experimentam viata cu Christos daca nu traim in Christos. Ceea ce facem atunci este ca aratam indiferenta fata de El si nu placere de a fi in prezenta Lui.)

2.Si-au pierdut pasiunea pentru Christos. (Ne-am pierdut dragostea dintii…ca si un cuplu care au consumat bucuria de a fi impreuna si devin nepasatori…)

B. BISERICA DIN PERGAM A DEVENIT INFILTRATA.

Apocalipsa 2:14” Dar am ceva impotriva ta. Tu ai acolo niste oameni cari tin de invatatura lui Balaam…Tot asa ai citiva cari, deasemenea tin invatatura Nicolaitilor, pe care Eu o urasc.”

(o perioada de “toleranta”…Oameni care nu erau intorsi cu adevarat, filozofii care nu erau biblice, si practici care nu erau dupa scriptura, infiltrate in Biserica. Biserica nu invata aceste lucruri dar le tolerau…exact ca si astazi . O multime de lucruri care nu sint biblice se tolereaza in Biserici. Domnul Isus nu a tolerat niciodata pacatul. El ne-a spus sa nu toleram pacatul. O biserica infiltrata devine o biserica corupta. Nu ne putem juca cu adevarul , nu putem vorbi cu sinceritate si dragoste, dar fiind toleranti cu pacatul. Astazi pare ca totul poate fi practicat…ca merge oricum).

C. BISERRICA DIN TIATIRA A DEVENIT INDOCTRINATA

Apocalipsa 2:20 “Dar iata ce am impotriva ta: tu lasi ca Iezabela, femeia aceea, care se zice prorocita, sa invete si sa amageasca pe robii Mei sa se dedea la curvie, si sa manince din lucrurile jertfite idolilor.”

- S-a ordinat ea singura.

- Apocalipsa 2:20b “care se zice proorocita…”

(Nimeni nu a ordinat-o; nimeni n-a chemat-o dar ea singura s-a numit profeteasa. In Biblie Isabela este numele care sta pentru tot ceea ce este corupt si rau si practici pagine aduse in biserica. In Tiatira au fost doua femei proeminente: Lidia, o femeie bogata, negutatoare de purpura care a dus pe apostoli in casa ei si a ajutat la raspindirea Evangheliei si Isabela , in care se afla descris tot ce este rau si degradant.)

- Ea avea opiniile ei personale …

- Apocalipsa 2: 20c,21…” sa invete si sa amageasca pe robii Mei… I-am data vreme sa se pocaiasca… ”

(sa nu urmam profeti mincinosi care se proclama singuri…oameni care se departeaza de adevarul Bibliei, care invata minciuni – care introduc poporul la practici straine, idolesti)

2.A. O APLICARE CRONOLOGICA

De la anii 990 A.D. pina la aprox. 1000 A.D.

A. INSTALAREA PREOTILOR

-1Petru 5:1-4…”Sfatuiesc pe presbiterii dintre voi, eu , care sint un presbiter (sau batrin) ca si ei, un martur al patimilor Lui Christos, si partas al slavei care va fi descoperita:Pastoriti turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastra, nu de sila, ci de buna voie, dupa voia Lui Dumnezeu; nu pentru un cistig mirsav, ci cu lepadare de sine. Nu ca si cum ati stapini peste cei ce v-au cazut la imparteala, ci facindu-va pilde turmei. Sfatuiesc pe presbiterii dintre voi, eu , care sint un presbiter (sau batrin) ca si ei. Si cind Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa, care nu se poate vesteji, a slavei.”

(In greaca martir inseamna martor. Petru nu a fost primul papa…de fapt prin propriile sale cuvinte intelegem ca a fost, ca s-a considerat, un batrin in biserica, si nu si-a luat nici o functie inalta peste fratii sai. Asa ca pretentiile celor ce vor sa se considere deasupra fratilor lor, n-au nici un temei.-papa si vaticanul de pilda… )

-Matei 23:9…”Si “Tata”,sa nu numiti pe nimeni pe pamint; pentruca Unul singur este Tatal vostru; Acela care este in ceruri.” (de asemenea unii preoti asteapta sa fie respectati cu numele de “father” in engleza , care inseamna tata, iar romanii ii spun “parinte” – din textul asta reiese clar ca Dumnezeu insusi isi rezerva dreptul de a fi numit “Tata”. Prin Isus Christos se poate numai ajunge la Tatal. Iar noi toti sintem facuti preoti ai Celui Prea Inalt.)

-Apocalipsa 1:5-6…”…Si din partea Lui Isus Christos, martorul credincios, cel intii nascut din morti, Domnul imparatilor pamintului! A Lui care ne iubeste, care ne-a spalat de pacatele noastre cu singele Sau, si a facut din noi o imparatie si preoti pentru Dumnezeu, Tatal Sau: a Lui sa fie slava si puterea in vecii vecilor! Amin.”

B. INCLUDEREA PAGINISMULUI.
- Syncretism = combinarea diferitelor credinte si practice
- Compromisul invariabil duce la coruptie.
- Ceea ce o generatie permite, urmatoarea generatie –practica.

C. INSTITUTIA PAPILOR

-1 Petru 5:1-4 “Sfatuiesc pe presbiterii dintre voi, eu , care sint un presbiter (sau batrin) ca si ei…. Si cind Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa, care nu se poate vesteji, a slavei.” (Ideea instaurarii papalitatii este o idee pagina. Isus Christos este capul Bisericii…si noi sintem Biserica Lui…toti credinciosii fara sa avem ranguri speciale intre noi. Sau o mica comparatie cu poporul Israel cind nu a mai vrut ca Dumnezeu sa-i fie conducator si au ales un rege… ca si celelalte popoare)

-Coloseni 1:18 …”El este Capul trupului, al Bisericii. El este inceputul, cel dintii nascut dintre cei morti, pentruca in toate lucrurile sa aiba intiietate.”

3.A. CONTINUTUL APLICATIEI

A. DUMNEZEU CERE PURITATE IN CREDINTA

-1 Petru 2:2…”Si ca niste prunci nascuti de curind, sa doriti laptele duhovnicesc si curat, pentruca prin El sa cresteti spre mintuire…”

-Galateni 3: 1, 3… “O Galateni nechibzuiti! Cine v-a fermecat, pe voi, inaintea ochilor carora a fost zugravit Isus Christos cel rastignit? …Sinteti asa de nechibzuiti? Dupa ce ati inceput prin Duhul, vreti acum sa sfirsiti prin firea paminteasca?”

-Faptele Apostolilor 20:26-28 ”De aceea va marturisesc astazi, ca sint curat de singele tuturor. Caci nu m-am ferit sa va vestesc tot planul Lui Dumnezeu. Luati seama dar la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfint episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului pe care a cistigat-o cu insus singele Sau.”

-1 Ioan 4:1…”Prea iubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sint dela Dumnezeu; caci in lume au iesit multi prooroci mincinosi.”

(Coruptie + toleranta = compromis ; Dumnezeu cere curatie si credinta. In America 65 % din credinciosii care se considera evanghelici cred ca mai toate religiile duc la viata eterna…ca orice merge. Mai putin de ¼ din cei care se considera nascuti din nou inteleg ca este o singura cale catre cer.)

B. DUMNEZEU CERE CURATIE IN PURTARE.

-1 Timotei 5:22 “ Sa nu-ti pui miinile peste nimeni cu graba; si sa nu te faci partas pacatelor altora; pe tine insuti pazeste-te curat.”

-Apocalipsa 2:18:23…” Ingerul Bisericii din Tiatira, scrie-i:”Iata ce zice Fiul Lui Dumnezeu, care are ochi ca para focului, si ale carui picioare sint ca arama aprinsa… Si toate Bisericile vor cunoaste ca “Eu sint Cel ce cercetez rarunchii si inima… si voi rasplati fiecaruia din voi dupa faptele lui.”

-Psalm 24:3-5 “Cine va putea sa se suie la muntele Domnului? Cine se va ridica pina la locul Lui cel Sfint? Cel ce are miinile nevinovate si inima curata, cel ce nu-si deda sufletul la minciuna, si nu jura ca sa insele. Acela va capata binecuvintarea Domnului…”

-1Ioan 3:3…”Si oricine are nadejdea aceasta in El, se curateste, dupa cum El este curat.”

(Cind indivizii dintr-o biserica sint compromisi , biserica este compronisa. Si cind cei compromisi devin majoritatea intr-o Biserica, acea Biserica este corupta. Traim o astfel de perioada chiar acum…este suficient sa ne uitam la News si sa citim ziarele…sa intelegem acest lucru).

No comments: