05 October 2009

1. HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS?(CUM ESTE DIFERIT CRESTINISMUL DE ALTE RELIGII)

JOHN ANHERBERG
DILLON BURROUGHS
(tradus Rodica Botan)
In acordanta cu websidul Adherents.com, iata cele mai mari religii care se practica astazi:
Crestinism………………………………………………2.1 bilioane
Islam………………………………………………………1.3 bilioane
Secular/Nonreligious Agnostic Atheist……1.1 bilioane
Hinduism…………………………………………………900 Milioane
Religii chinezesti traditionale………………….394 Milioane
Budism……………………………………………………376 Milioane
Primal-Indigenous religions…………………….300 Milioane
Religii traditionale Africane…………………….100 Milioane
Sikhism…………………………………………………….23 Milioane
Juche……………………………………………………….19 Milioane

Sursa: http:www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html

Crestinismul (sub toate formele) reprezinta aproximativ o treime din populatia lumii. In acordanta cu invataturile crestine, toate celelalte religii sint gresite si se separa singure de singurul Dumnezeu adevarat. Cum poate o religie sa fie atit de ingusta si de exclusiva?

Sint credinciosii cu adevarat aroganti sa creada ca toti acesti oamenii o sa piarda cerul doar pentru faptul ca nu s-au dus la biserica? Multi din acesti oameni nici macar n-au auzit despre Isus sau n-au avut oportunitatea sa urmeze invataturile Bibliei. Si chiar daca au auzit …ei traiesc in culturi unde ar fi dispretuiti de familiile lor sau ar fi tinta altor pedepse si situatii pentruca ar crede intr-o religie straina de religia si cultura lor locala. Oare toti oamenii astia o sa fie responsabili pentruca au ales sa nu creada in Isus? Toti oamenii astia pe care i-am intilnit: budisti, musulmani, hindusi sau agnostici or sa plateasca in ziua de apoi cu o suferinta eterna?

Chiar si unii conducatori crestini au adoptat vederi mai largi, deschise acceptarii culturii globale. Unii sugereaza chiar ca atita vreme cit cineva crede intr-un Dumnezeu pe care incearca sa-l serveasca…este suficient. Altii au mers chiar mai departe si cred ca toata lumea merge in cer. In vederile acestor indivizi, este inconsistenta ideea ca un Dumnezeu iubitor o sa trimita pe cineva in iad. Pentru ei face mult mai mult sens sa accepte ca toata lumea va fi cu Dumnezeu pentru totdeauna dupa ce viata pe pamintul asta se va sfirsi.

Chiar este ingust drumul ce duce in cer, sau este un fel de strada cu multe linii de circulatie? Daca alte religii ii invata pe cei ce ii urmeaza sa faca acte de bunatate, sa ajute pe saraci, sa promoveze pacea, atunci de ce sa nu-i accepte Dumnezeu si pe ei? Oare nu toti ne rugam la acelasi Dumnezeu, ori ca ne adresam acestei puteri inalte zicindu-I Allah, Yahweh, Isus sau comunicam cu spiritele ca cei din religiile din Rasarit?

Apoi mai sint Mormonii si Martorii lui Iehova care adesea se includ intre crestini cu toate ca ei cred in unele lucruri care sint distincte si separate de traditionalul crestinism. Sint ei cu adevarat crestini?
……………………….
Iata citeva intrebari de care se ocupa aceasta noua carte ce am descoperit-o recent “How is Christianity different from other religions? - John Ankerbeg Dillon Burroughs , si din care am sa va traduc pentru o vreme…
…………………………………..
Intr-un interviu in 2006, Larry King Live, il interoga pe actorul George Clooney, despre credinta lui. Iata ce a spus acesta:

“Vorbind despre religie, daca esti un om cu popularitate…orice ai sa spui o sa deranjeze eventual pe cineva si o sa se simta ca-l ataci. Asa ca eu totdeauna incerc…intelegeti…in primul rind sa consider ca orice crede omul respectiv e ok atita vreme cit credinta lui nu loveste in nimeni si lucreaza pentru el…si cred ca petru el e reala si importanta. Eu nu cred in astfel de lucruri…asa de mult, stiti…eu nu cred deloc in astfel de lucruri.”

Atitudinea lui este ca o oglinda care ne arata atitudinea a milioane de alti oameni care au aceeasi reactie cind sint intrebati despre partea spirituala si care au acelasi raspuns …”Orice crezi este ok atita vreme cit nu deranjezi pe nimeni.” Asa cum spunea Dr. Harvey Cox profesor la Harvard Divinity School…”Din ce in ce mai multi oameni isi imagineaza religiile traditionale ale lumii ca un fel de bufet de unde pot sa-si aleaga in ce sa creada, ce li se potriveste…”Dar cit de autentica este o astfel de gindire?

In lumea noastra corecta din punct de vedere politic, este invatatura traditionala crestina care spune ca toti cei care nu cred in Christos vor merge la moarte si in iad… este invatatura asta inca o invatatura corecta, sau este eronata? Un numar mare de oameni astazi cred ca multe din religii invata si au de fapt aceeasi credinta de baza in privinta moralitatii, a faptelor bune. Mai conteaza ca numele acelui dumnezeu este Buddha, Allah sau Isus, daca credinta in acel dumnezeu rezulta intr-o viata morala care va ajuta alti oameni?

Ce-L intereseaza pe Dumnezeu ce nume ii dam sau cum alegem sa-L urmam? Nu-i suficient de greu sa traiesti o viata de integritate si sa te mai si ingrijorezi daca sa mergi la biserica, moskee sau sinagoga? Cui ii pasa daca adevarata zi sfinta este Vinerea, Simbata sau Duminica, sau toate trei (asta chiar ar face o traditie frumoasa cu 3 zile de odihna). Multi cred ca Dumnezeu nu este asa de meticulos in aceste alegeri ci grupurile diferite care il urmeaza sint mai pretentioase. Sau la urma s-ar parea ca sint tot atitea idei despre Dumnezeu citi oameni exista pe pamint…Cu siguranta trebuie sa existe mai multe cai de ajuns la Dumnezeu…nu doar una singura!?

Cum ar fi daca George Bernard Shaw a fost corect cind a spus ca “Este o singura religie, doar ca sint o suta de versiuni ale acestei religii” Dar daca vechea zicala este adevarata ca Dumnezeu este ca o ceapa: in timp ce o decojim de foite, vedem diferite aspecte a ceea ce este El, dar este aceeasi ceapa, nu conteaza cum o taiem? Cu siguranta ca toate religiile au o parte de adevar, dar poate oare o religie, incluzind crestinismul sa aiba adevarul impachetat intr-o cutie frumoasa? Este o vedere destul de ingusta…sau nu?

(cartea este pentru studiu, asa ca am sa adaug cele patru intrebari la care dupa citirea celor de mai sus sa incerci sa raspunzi)

1. Care este opinia ta…de ce sint asa de multi dumnezei si asa de multe religii in lume astazi?
2. De ce cred oamenii ca multe din religiile lumii au aceleasi invataturi de baza? Ce evidente au ca suport pentru aceasta idee?
3. Ce crezi de urmatoarea fraza…”Orice ai cred este ok atita vreme cit nimeni nu sufera de pe urma acestui lucru”? Ce motive de suport ai pentru raspunsul tau.
4. De ce informatie ai nevoie ca sa urmaresti ideea ca doua religii diferite au vederi contradictorii despre Dumnezeu?

2 comments:

cristina said...

1. Ignoranta sau de aroganta
2. N-au evidente, dar mentalitatea de astazi este de "feel good theology"
3. Poate e ok pentru o vreme, dar cind va sta fata in fata cu Domnul, rasplata va fi asemenea credintei
4. E nevoie de gindire logica

Rodica Botan said...

Cel mai bun elev din clasa...