10 October 2009

6.HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS? (CUM ESTE CRESTINISMUL DIFERIT DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
(tradus Rodica Botan)
Viziunea crestina a vietii dupa moarte este deosebita in multe aspecte. Ne invata ca moartea nu este doar o iluzie, ori o extinctie eterna, sau o inevitabila usa spre cer, sau spre viata urmatoare sau spre multe alte vieti (prin reincarnare). Mai mult decit atit, dar pretinde ca cerul nu este doar o experienta pozitiva in viata, sau o stare mai inalta de existenta constienta. Iadul nu este o conditie negativa a vietii, sau un purgatoriu temporar sau consecinta de a fi avut o existenta neluminata in aceasta viata.

Din contra, moartea este o parte din pedeapsa- rezultat al pacatelor oamenilor. In acord cu Biblia, sint doua feluri de moarte. Prima, este moartea fizica, care include separarea temporara a sufletului de trup. La inviere, trupul mai tirziu este reunit cu sufletul omenesc. A doua, este moartea spirituala eterna, sau eterna separare a sufletului uman de Dumnezeu. Aceasta conditie nu mai are remediere. Moartea nu este buna; n-a fost buna niciodata.

MOARTEA FIZICA- separarea de trup- nu este buna din cauza ca prin aceasta moare omul este lasat “dezbracat” intr-o stare care nu este naturala. (2 Corinteni 5:4; Filipeni 3:21; 1 Corinteni 15:53-54)

MOARTEA SPIRITUALA – separarea de Dumnezeu- nici asta nu e buna din moment ce prin ea omul este separat de Dumnezeu pentru eterntate.. “Moartea“ si “Viata” sint conditii ireconciliabile si opuse ale existentei atit in aceasta viata cit si in urmatoarea (viata vesnica). Despartiti de Cristos, moartea duce la un singur lucru; judecata eterna (Evrei 9:27). Dar cu Cristos, moartea duce la viata (Ioan 11:25-26).

Biblia ne invata ca inaintea salvarii, chiar asa cum sint in viata, toti barbatii si femeile exista intr-o forma de moarte spirituala or separare de Dumnezeu. Spiritul lor omenesc este “mort” pentru acele lucruri de care Dumnezeu este interesat (Luca 15:24-32;Efeseni 2:1). Chiar daca oamenii sint in viata din punct de vedere fizic, ei nu tin cont de singurul Dumnezeu , si nu-L onoreaza sau le pasa de niciuna din lucrurile care-L intereseaza pe El. Chiar daca au o religie sau orice concept despre un dumnezeu in care cred ei, ei nu sint interesati insa in singurul Dumnezeu adevarat (Romani 3:10-18).

In acordanta cu Biblia, moartea fizica si spirituala exista din cauza unui singur motiv – pacatul. Dumnezeu le-a atras atentia lui Adam si Eva ca in ziua in care o sa-I calce porunca( o sa pacatuiasca) in aceea zi vor muri. (Genesa 2:17). Ei au si murit, mai intii spiritual si apoi fizic. De aceea Biblia ne invata ca “Plata pacatului este moartea.”(Romani 6:23). Pentruca pacatul cauzeaza moartea, problema pacatului trebuie rezolvata inainte de a trebui sa te ocupi de moarte. Asa cum spunea un filozof…un mic pacat comis impotriva infinitei dragoste a Lui Dumnezeu merita o pedeapsa infinita- care este eterna separare de Dumnezeu in iad, pentru totdeauna, Bineinteles, noi toti sintem vinovati de mult mai multe pacate, nu numai unul singur. Acesta este motivul pentru care invatatura crestina spune ca, Christos a murit pentru pacatele intregii lumi.

Pentruca Christos a platit intreaga pedeapsa pentru pacate (Coloseni 2:13), nu mai exista posibilitatea ca credinciosul sa mai sufere judecata Lui Dumnezeu pentru pacatele lui, care este cea de a doua “moarte”. In schimb, credinciosul il va urma pe Dumnezeu pentru eternitate dupa ce acesta trece prin moartea fizica. Aceasta este esenta termenului de “salvat”. Si trebuie sa stresam acest adevar ca oamenii sa stie si sa creada in rascumpararea prin moartea Domnului Isus inainte de a trece prin moartea lor fizica, ca altfel nu vor putea sa fie salvati. Singura conditie este ca sa accepte ceea ce a facut Dumnezeu pentru ei prin persoana Domnului Isus. Iar perspectiva biblica a acestui moment este ca cei salvati sint cu Dumnezeu; ca El ii ia acasa in cer ca sa fie cu El in momentul cind trec prin moartea fizica (Luca 23;43; Ioan 12:26; Fapte 7:59).

Speranta credinciosilor deci este nu o progresie spirituala dupa moarte, ci este darul Lui Christos pentru noi, o inviere fizica si imortalitate eterna bazata pe moartea Lui, invierea si viata (Romani 4:25; 1 Corinteni 6;14) Acei care accepta pe Christos mostenesc cerul pentru eternitate; acei care il refuza pe Dumnezeu si gratia Lui mostenesc iadul pentru eternitate ( 2 Petru 2:4, 9). Si dupa moartea fizica a cuiva , nu mai exista posibilitatea nici unei schimbari (Evrei 9:27:Luca 16:19-31)

Deci moartea nu este extintie, asa cum unele religii invata. Nu presupune nici o reincarnare, unde acelasi suflet experimenteaza mai multe vieti, asa cum religiile oculte invata. Nu implica o unitate finala cu, sau absorbtia in ceva esenta divina si impersonala asa cum multe culte de rasarit invata. Credinciosii crestini…in majoritatea cred ca cei care nu sint crestini vor trei etern si vor fi separati de Dumnezeu dupa moarte.
…………………….
Intrebari:
8. Care din aceste perspective de viata dupa moarte , pe care le-am explicat anterior face mai mult sens pentru tine? Si care face cel mai putin sens?
9. De ce crezi ca ideea reincarnarii este atit de atragatoare pentru asa de multi oameni?
10.De ce aceste vederi religioase despre viata dupa moarte sint o parte atit de importanta din sistemul cuiva de credinta?
11. De ce credeti ca oamenii devin atit de implicati emotional cind discuta despre religie? Ce motive gasiti pentru acest nivel ridicat de ingrijorari?
12. Ce simti acum despre faptul ca Dumnezeu este atit de unic?
13. Care sint (una sau doua) aspecte ale crestinismului pe care le-ai putea impartasi cu cineva care sa arate si sa puna distintie intre crestinism si celelalte religii?
…………………..

CONSIDERA URMATOARELE:
14. Cele mai mari dificultati pe care oamenii le au cind e vorba de religie sint:
-Nu le pasa suficient sa faca investigatii serioase sa vada ce cred de fapt…
-Nu si-au facut timp sa considere ceea ce cred.
-Nu inteleg diferentele dintre credintele celor mai mari si majore religii.
-Accepta ceea ce li-i s-a spus de parinti fara sa cerceteze.
-Altele…

15. Cea mai mare problema pe care o vad in studierea altor religii este:
-Nu prea stiu multe lucruri despre alte religii…
-Nu cunosc oameni de alta religie…
-Nu-mi pasa de alte religii…
-Inca nu stiu sigur in ce cred eu personal…
-Altele…

16. Felul cum vad eu alte religii este…
-Crestinismul este unic intre religiile lumii.
-Crestinismul este religia mea dar nu incerc sa schimb credinta altora.
-Crestinismul este doar una dintre multele religii bune care exista.
-Altele…

No comments: