23 October 2009

STANDARDUL FINANCIAL MINIM A LUI DUMNEZEU PENTRU CUPLURI…

http://www.focusonthefamily.com/marriage/money_and_finances.aspx
from Crown Financial Ministries

Cuvintul Lui Dumnezeu are principii de baza care guverneaza fiecare aspect al casatoriei, incluzind standardul Lui minim. Desi adesea aceste principii biblice sint in contrast considerabil cu ideile lumii in privinta banilor, daca cuplurile s-ar dedica pe ei insisi sa traiasca principiile Lui Dumnezeu ar ocoli multe posibile probleme.

• The OPM Principle
Principiul Financiar primar explicat cuplurilor casatorite de catre insitutiile financiare ale lumii se numeste OPM, sau Other Peopple`s Money (Banii Altora)
Dar, acest principiu nu este altceva decit un credit mintal si un credit standard - abilitatea de a imprumuta, care da posibilitatea cuplurilor sa cumpere lucruri pe care nu isi pot permite sa le cumpere.

Acest principiu merge bine in primii ani de casatorie, pentruca le permite cuplurilor sa acumuleze multe lucruri pe care de fapt si in realitate n-ar trebui sa le cumpere.Din nefericire insa, totdeauna vine in cele din urma o zi de reconciliere, cind lucrurile cumparate trebuie sa fie platite.
Inainte de a realiza chiar, pentruca aduna atit de multa datorie intr-un scurt timp, folosindu-se de imprumut, tinerii se afla in cele din urma la punctul in care au imprumutat mai mult decit sint in stare sa plateasca.

God's Minimum Standards (Standardul minim a Lui Dumnezeu)

Dumnezeu aplica un standard financiar minim ca sa finanteze casatoriile copiilor Lui.
Daca tinerii stabilesc aceste standarde minime si sint determinati sa le faca parte esentiala din felul cum isi vor minui finantele lor, ei vor pune o fundatie puternica pentru o casatorie sanatoasa, fara nici o indoiala.

Urmatoarele sint patru standarde minime de finante gasite in Cuvintul Lui Dumnezeu pe care tinerii sint incurajati sa le adopte.

1. Toate lucrurile ii apartin Lui Dumnezeu .
1 Timotei 6:7. “Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam nimic cu noi din ea.” Odata ce cuplu a acceptat acest lucru ca sint a Lui Dumnezeu toate lucrurile si ca ei au fost alesi doar sa fie ingrijitori si manageri ai proprietatilor Lui Dumnezeu, le ramine lor doar un lucru important pentru ei sa invete sa stapineasca si sa manajeze lucrurile in acordanta cu principiile si standardurile Lui.

Este felul cum ingrijim ceea ce El ne da, ceea ce va determina in final daca sau nu ne va da lucruri mai mari de care sa avem grija. Matei 25:23 “Bine rob bun si credincios; ai fost credincios in putine lucruri; te voi pune peste multe lucruri; intra in bucuria stapinului Tau.” Asa ca, pentruca  casatoria face din sot si sotie "unul" singur, ceea ce au mostenit dinainte si incomul care il au ar trebui ingrijit si ar trebui distribuit de amindoi si ei ar trebui sa opereze dintr-o baza financiara unita, si nu din doua baze independente din punct de vedere financiar.

2. Gindeste inainte si ocoleste problemele.
 “Caci care dintre voi daca vrea sa zideasca un turn, nu sta mai intii sa-si faca socoteala cheltuielilor, ca sa vada daca are cu ce sa-l sfirseasca.”. Prea adesea cuplurile tinere nu se ocupa de planuri de viitor pina nu sint atit de ingropati in datorie ca pare imposibil sa mai iasa din ea. Atunci este prea tirziu sa mai planuie, cu exceptia planurilor din timpul crizelor ce le au. Tinerii trebuie sa inceapa a planui si a scrie jos obiectivele ce le vor, care ar trebui sa includa si un buget pe caruia sa-i faca bilantul annual.

Aceste obiective trebuie revizitate in fiecare an. In mod sigur unul din aceste obiective este sa ocoleasca sa devina robi din punct de vedere financiar stind departe de imprumuturi exagerate si platindu-si pe cit se poate imprumuturile extistente. Aceasta nu inseamna insa ca nu trebuie sa se imprumute de loc, dar sa te imprumuti ca sa cumperi lucruri de consum, cum ar fi cadouri si vacante ar trebui sa fie un lucru neaparat afara din agenda lor.Aceste datorii au menirea sa tina pe cineva pe loc si sa traga inapoi....

3. Tine un record bun.
Proverbe 24:3-4 “Prin intelepciune se inalta o casa, si prin pricepere se intareste; prin stiinta se umplu camarile ei de toate bunatatile de pret si placute.” Este imposibil ca cei doi sa aiba finantele sub control daca ei nu inteleg o contabilitate de baza. Recent am descoperit ca mai putin de 2 din 10 cupluri stiu numai sa tina balanta la un check. Asta inseamna ca multe perechi casatorite rar stiu citi bani au de cheltuiala sau cit de fapt cheltuie . Ei ar trebui sa dezvolte un plan financiar impreuna si sa lucreze la el impreuna, dar trebuie sa fie doar un singur contabil in casa, cel care plateste bilurile. Doi contabili intr-o casa sint o invitatie la dezastru.

4. Educa-te.
Proverbe 14:15 “Omul lesne crezator, crede orice vorba, dar omul chibzuit, ia seama bine cum merge.”. Cuplurile naïve din punct de vedere financiar, nu sint neaparat prosti in privinta banilor; sint doar ignoranti si nu inteleg cum merge rata la imprumuturi si interes. Ca rezultat, prima lor ingrijorare este “cit platim pe luna?” si nu “Cit o sa ne coste pina la urma?” In plus, oamenii naivi de multe ori imprumuta mai multi bani decit pot plati pentruca nu au stabilit un buget. In esenta, nu au nici o idee unde li se duc banii in fiecare luna si cit credit poate venitul lor sa suporte.

Cuplurile au nevoie sa invete cum sa se descurce financiar si cum sa faca un buget si sa foloseasca informatia ce o da bugetul stabilit, ca sa ocoleasca problemele financiare.

Concluzia

Cuvintul Lui Dumnezeu da standarde in folosirea resurselor de bani care sint necesare pentru unitatea casatoriei. Daca tinerii studiaza aceste principii biblice, daca le invata si le pun in aplicare in casatoria lor, si se tin de aceste standarde nu conteaza cit sint de tentati sa imprumute standardurile lumii, casatoria lor va fi puternica si va raminea totdeauna solida.

No comments: