09 October 2009

4.HOW IS CHRISTIANITY DIFFERENT FROM OTHER RELIGIONS?(CUM ESTE DIFERIT CRESTINISMUL DE ALTE RELIGII)

JOHN ANKERBERG
DILLON BURROUGHS
tradus (Rodica Botan)

CE ESTE UNIC LA CRESTINI?


Alegerile din zilele de astazi sint citeodata coplesitoare. Sturbucks ofera de exemplu peste 20 de mii de diferite combinatii de bauturi. Cind te opresti la magazinul local sa cumperi juice de portocale, poti sa alegi :organic, regular, cu sau fara calciu, cu fruct cu si mai mult fruct (pulp), fara fruct si cu vitamine extra fortificat.

Ati incercat sa alegeti un tub de pasta de dinti? Sint o duzina din care sa alegi in majoritatea magazinelor; de la cele cu ierburi, cu fluorina, cu bicarbonat, formula originala, si mai multe si mai variate la sectia pentru copii cu fiecare caracter de la desenele animate din spectacolele de astazi, si o multitudine de culori, marimi si alte optiuni.

Un cumparator se plingea deunazi:
“Cu 10 ani in urma, m-am dus la Gap sa-mi cumpar o pereche de jeans. Eu am obiceiul sa-mi port jeansii pina cind se rup de tot , asa ca a trecut o vreme de cind mi-am cumparat ultima pereche. O tinara vinzatoare ma saluta. I-am zis:” Vreau o pereche de jeans – 32-28.” Vinzatoarea mi-a raspuns…”Ii vrei slim, easy fit, relaxed, fit, baggy or extra baggy? (pentru cei ce nu inteleg engleza de la strimti la largi si foarte largi)Si a continuat, “Ii vrei spalati cu piatra, spalati cu acid or “distressed” , ii vrei cu fermoar sau cu nasturi la slit? Decolorati sau obisnuiti?”

Am ramas inmarmurit. Am inceput sa ma bilbii…”vreau doar o pereche de jeans obisnuita…din aia care erau cu ceva timp in urma jeans obisnuiti…”
Problema este ca asa ceva nu mai exista. Si cu toate optiunile astea in fata mea, nu mai eram nici eu sigur ca vreau o pereche de jeans obisnuita…Poate easy fit sau relaxati vor fi mai confortabili? Si m-am hotarit sa-i incerc …pe toti.”

Sortimentele astea din care poti alege, au dat consumatorului american atitea optiuni incit unii experti au inceput sa se intrebe daca toate aceste alegeri ajuta la ceva.Un psihologist a sugerat ca “ Exista un punct de la care toate aceste alegeri incep sa devina neproductive, counterproductive - o sursa de durere, regret, ingrijorare ca ai pierdut o oportunitate sau o astepare nerealistica”. De fapt, unii cercetatori au descoperit ca prea multe alegeri duc oamenii sa incerce orice sa ocoleasca riscurile…tata lumea se straduieste sa faca o selectie buna si sa foloseasca strategii de simplificare, in loc de a face alegeri cu mai multa consideratie .

Cu un numar atit de mare de alegeri, in orice portiune a vietii de la cumparaturile de la alimentara, la masina care o conducem, cum se si poate astepta ca o persoana sa devina experta si cunoscatoare ca sa faca alegerea potrivita in toate domeniile? La sfirsit, cita diferenta este intre alegerile astea? De fapt este mai mult o chestie de cum ii pica individului mai bine…o preferinta personala. Dar exista si citeva categorii de produse unde exista doar “o alegere” pentru fiecare.
………………..
“O examinare cu grija a opiniilor generale despre diferite traditii ale religiilor demonstreaza ca, departe de a invata acelasi lucru, religiile majore au diferente de perspectiva radicale in cele din urma.” Harold A. Netland
………………….
Este adevarat acest lucru cind alegem o religie? Este religia doar o simpla alegere a preferintei? Ar trebui ca sa incercam sa gasim care religie este mai buna? Pentru multi, religiile din ziua de astazi sint atoate aproape la fel. Este oare doar o chestiune de cum si ce pare mai bine individului? Daca asa stau lucrurile, chiar este important ce religioe alegem sa urmam sau daca alegem vreuna sau nu?
………..
De gindit…de discutat…

1. Ai un prieten, coleg de munca, de clasa, de o religie diferita? Ce ai observat ca este deosebit in practica religiei lui (sau a ei)?
2. Cum ai raspunde sau ce…daca te-ar intreba cineva ce stii despre urmatoarele religii?
-Iudaism
-Islam
-Hinduism
-Budism
3. Care crezi ca ar fi motivele pentru care o persoana si-ar schimba religia?

………………………………….
DIFERENTE MAJORE IN RELIGIILE MAJORE ALE LUMII:

BUDISMUL
-Invata ca nu exista un dumnezeu personal.
-Prezinta viata ca un circuit mare de reincarnari, pline de durere, in mare pentruca viata este caracterizata de impermanenta.
-Crede ca ignoranta si nu pacatul, este ceea ce ne opreste de a fi spirituali.
-Doctrina budismului este cuprinsa in “4 adevaruri nobile”:
1)Viata este o suferinta
2)Originea suferintei se datoreaza poftelor si avaritiei.
3) Sfirsitul suferintelor se obtine prin a inceta sa mai poftesti
4) Calea prin care poti scapa de pofte si sa scapi de continua renastere (reincarnare) este prin a urma practicile lui Budha cunoscute sub numele de “Noble Eightfold Path” ( greu de tradus …Nobi l= nobil; Eigh t= 8; fold = impaturat; Path = cale)

HINDUISM
-Aderentii cred in milioane de dumnezei sau reincarnare de dumnezei carora li-i se inchina.
-Invata ca universul fizic in care traim noi nu este creatiunea unui Dumnezeu personal, dar un fel de extensie inconstienta a divinitatii (sper ca am tradus bine…unconscious extension of a divine). :1) fara inceput, si unii ar spune ca fara sfirsit si…2). Si este o iluzie pentruca singura realitate adevarata este Brahman (esenta speciala a oricarui lucru sau fiinta)
-Ultimul scop de salvare in Hinduism este sa scapi din ciclul fara sfirsit al nasterii, mortii si renasterii si sa te alaturi lui Brahman.
-Patru “yogas” sau cai sa ajungi la o asemenea salvare sint descrise: (1) Jnana yoga…calea cunostiintelor, care foloseste filozofia si mintea ca sa inteleaga natura ireala a universului; (2) Bhakti yoga, prin devotare sau dragoste, lucrezi catre salvare prin inchinare emotionala a fiintelor divine; (3) Karma yoga…prin caile actiunii, te straduiesti sa obtii salvarea prin performarea de lucrari pentru altii fara gind la un cistig personal si (4) Raja yoga, “drumul regesc” face uz de tehnicile meditative. Raja yoga este de obicei vazuta ca fiind cea mai inalta forma . Dar, pentru majoritatea oamenilor care nu pot deveni calugari celelalte forme de a ajunge la salvare sint considerate valide.
-Cei mai multi Hindus cred ca mai au inca multe reincarnari in fata lor pina cind or sa obtina salvarea finala, chiar daca unele secte cred ca o divinitate gratioasa ii va cara acolo mai devreme.

ISLAM
-Aderentii il urmeaza pe Allah ca Dumnezeu si cred ca Muhammad este profetul Lui.
Coranul (Qu’ran) este cartea cea mai autoritara.
-Invata ca salvarea este dependenta de actiunile si atitudinile fiecarei persoane. Dar…”tauba” (pocainta) poate ajuta ca o persoana rea sa se intoarca repede catre virtutile care il vor salva. Islamul nu are posibilitatea salvarii prin lucrarile lui Dumnezeu facute pentru sau in locul oamenilor, dar ii invita pe oameni sa accepte invataturile lui Dumnezeu in ceea ce oamenii ar trebui sa faca.
-Actele de slujire in Islam sint cuprinse in 5 Pillars:1) Un muslim trebuie sa recite crezul de baza “Nu este alt Dumnezeu decit Allah, si Muhammad este profetul Lui.”;2) recita rugaciuni de slava lui Allah de 5 ori pe zi cu fata catre Mecca;3) dau bani saracilor;4) postesc o luna pe an (numai ziua) si…5)fac un pilgrimaj cel putin odata la Mecca, orasul unde Allah i-a descoperit Coranul lui Muhammad.
-Judecata de pe urma este descrisa in termeni remarcabili. In ultima zi , orice faptura va da socoteala de ceea ce a facut si va fi cintarita in cintarul lui Allah. Ceea ce a facut o persoana de-alungul vietii trebuie sa cintareasca mai mult bine decit rau. Existenta eterna va fi determinata pe baza acestor actiuni.


CRESTINISM
-Aderentii cred intr-un singur Dumnezeu care exista in 3 persoane (Tatal, Fiul si Duhul Sfint).
-Invata ca oamenii sint nascuti cu o natura care este inclinata catre pacat si sa faca rau.
-Invata ca Isus este Singurul Fiu A Lui Dumnezeu, a doua persoana a Trinitatii, care a venit sa traiasca pe pamint in forma umana , fiind in intregime atit om cit si Dumnezeu. A murit pe cruce ca sa plateasca pretul pacatelor intregii omeniri, a inviat a trei zi si continua sa traiasca si astazi.
-Proclama ca va fi o zi la sfirsitul veacurilor , de judecata pentru toti oamenii. Fiecare persoana va fi judecata cu dreptate in acordanta cu gindurile si actiunile fiecarui om si in acordanta cu standardul Lui Dumnezeu. Doctrina traditionala Crestina, spune ca cei care nu au crezut in Isus in aceasta viata, vor petrece o eternitate in iad, in timp ce acei care cred in Isus, prin credinta vor fi iertati si vor petrece eterniatatea in cer.
………………..
4. Care sint diferentele majore pe care le-ai observat la religiile de mai sus? Cit de importante crezi ca sint aceste diferente?
5. In opinia ta, este crezi adevarat daca spui ca toate aceste religii majore invata acelasi adevar de baza …sau asta ar fi o concluzie neadevarata? Si ce motive ai avea pentru alegerea ce ai facut-o?

2 comments:

elena marin-alexe said...

Aceste religii nu au acelasi adevar de baza.Ele ar vrea sa para ca duc spre acelasi Dumnezeu dar pe alte cai.Iar asta e imposibil, caci Isus spune:Eu sunt Calea ,Adevarul si Viata. nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.AM ALES SA-L CRED PE ISUS SI BIBLIA CACI EU CHIAR Il CUNOSC PERSONAL si nu m-a dezamagit niciodata. O seara placuta sa ai.

Rodica Botan said...

Am primit de curind noua carte de la studiu Biblic de la biserica unde merg si mi s-a parut ca traim niste zile atit de confuze si ca e nevoie sa stim mai mult ca sa spunem si altora care sint ametiti cu apa de ploaie in globalismul asta tembel in care orice merge...orice este spiritual. Poti sa crezi in borcanul tau de castraveti murati din camara ca daca esti calm si nu faci bai nimanui, nimeni n-o sa-ti atraga atentia...ca nu este corect din punct de vedere politic sa mai spui adevarul Si mor oamenii in prostia lor si se duc in iad ca noi nu stim sau nu vrem sa le spunem adevarul...
De aia, m-am pus pe tradus...poate o ajuta cuiva. Daca numai un suflet se reintoarce de la ratacirea lui (Doamne fa ca multi sa citeasca si sa se reintoarca) atunci pe linga cerul intreg...ma voi bucura si eu...
O zi buna elena ...iti doresc din toata inima...