19 February 2009

STAIIII...SA TE PRIND!!!

“Am sa te prindddd…, am sa te prinddddd!!!” Jane Marie Scarboro isi cheama fiul ei de 3 ani, Teddy care se misca abia in urma celorlati pe poteca pe care urcau dealul. Mama a doi copii simtea ca-si pierde rabdarea …dar, se gindi ca e mai bine sa schimbe tactica. Decit sa tot strige la el…”vino aici, acumaaa”, rizind l-a prins pe Teddy si l-a aruncat in aer si l-a carat in sus pe poteca catre restul grupului. Dar amindoi au ramas veseli si bine dispusi.

Sa invatam de la mamica asta: stilul asta de a lucra cu copii merge mult mai bine, mai usor…decit sa racnesti si sa ameninti tot la cinci minute. “Jucindu-te cu ei, indepartezi ceea ce ar deveni un concurs de ambitie”, spune Scarboro.

Jane Nelson, EdD, guru in domeniul instructiilor pentru parinti si autoare a nenumarate carti, printre care “Positive Dscipline” si impreuna cu H.Stephe N Glenn, “Raising Self Reliant Children in a Self – Indulgent World”, spune ca umorul este cheia succesului in disciplina copiilor. Ea spune ca umorul ajuta sa rupi starea negativa nu numai a copiilor dar si a celor mari. “Ajuta pe parinti sa iasa dintr-o stare de reactie”, explica Nelson. Cind mamele si tatii zbiara comenzi minioase, copii de toate virstele au tendinta sa se incapatineze si sa reziste. Si nu beneficiaza nimeni de o asa stare de lucruri.

Pentru cei mai mici( toddlers), le iei atentia cu gidilaturi sau cind alergi dupa ei, sau cind folosesti animalele de plus sa vorbesti cu ei…asta este o strategie nemaipomenita. Si rata de succes in a le acapara atentia si ai face sa coopereze este mult mai ridicata. Iei o maimuta de plus in mina, o legeni putin si spui peltic…” E timpul sa ne spalam pe dinti…vrei sa vezi cum imi spal eu dintii?” . Nu dureaza mult si ii vei auzii ca rid, si urmatorul lucru va fii ca te vor urma la baie sa-si spele dintii…si ei.

In loc sa lucrati unul impotriva celuilalt, copii si parintii, pot lucra sau se pot…juca, impreuna, sa atinga un scop bine definit…Si in loc sa tipi…”nu ma fa sa vin acolo si sa te fac eu sa te speli pe dinti…” treaba devine mai mult un fel de…” hai sa faci ceva cu mama sau cu tata, hai sa ne spalam pe dinti impreuna…sa vedem ai cui dinti stralucesc mai tare”

Nelson aminteste si alte incidente dragute…in unul dintre ele, un tatic se facea ca ia interviu copiilor lui ca sa-i determine sa gindeasca mai serios despre un anumit subiect …o alta situatie, mamica le ghicea programul ce-l vor avea pe ziua respectiva doar ca sa le aminteasca copiilor ei ce aveau de facut, ca sa nu uite.

Folosindu-te de diplomatie spunea Nelson si avind stari de vorba placute cu copii, face ca relatia parinte – copil sa fie o relatie dorita, placuta, de lunga durata. Zicea Nelson…cum ai vrea sa vina seful tau si sa vorbeasca cu tine…rastit? Sau sa te roage sau sa-ti aminteasca ca trebuie sa faci ceva…

Si nu uitati…ca de o slujba poti sa scapi, dar relatia cu copii nostrii o avem pentru totdeauna. Intr-o buna zi, cind ne vom purta si noi ca niste copii…care este modul in care ai vrea sa ti-i se aminteasca ca e timpul sa te speli pe dinti?

2 comments:

MONONOKE KITCHEN said...

Foarte frumos articolul, plin de invataminte folositoare!

Rodica Botan said...

Multumesc pentru vizita...