03 February 2009

THE AMERICAN DREAM? SAU FATA MORGANA...

Tara lui Malai mare…asa ii spunea nu de mult tatal meu Americii…tara unde cu putin timp in urma toti aveau un singur vis si visul se numea “American dream” (visul American) si era asa un fel de “Fata Morgana” a Romanilor dar cu alt inteles; si pe cind romanii saracii fug mereu dupa ea fara s-o poata prinde, pe Americani ii astepta pina nu demult cite una pe fiecare…si dupa o nunta ca-n povesti ( in versiune Americana…ca la Hollywood) ajungeai apoi sa traiesti tinerete fara batrinete…si viata…pina la expiratie. Tara cu “riuri de lapte dulce ca mierea” si cu “tarmuri de mamaliga moale, de colaci, de turte si malaie…”

Economia a inceput insa sa transforme pe Fata Morgana Americana… si ea se comporta atit de ciudat ca Americanii abia stiu ce sa creada despre ea. Ca un om ce abia a aflat ca analizele i-au iesit prost…si asteapta ca cineva…un doctor…sa-l reabiliteze…cu totii se afla total nepregatiti pentru ziua de miine. Fiecare reactioneaza intr-un fel diferit, nestiind ce are de facut, nestiind de unde sa inceapa si cu ce…daca postul lui este in pericol, daca casa lui va fi urmatoarea sa fie luata de vreo banca…daca…multi , prea multi de “daca”…atunci ce-i de facut?

Azi dimineata m-a trezit ca de obicei ceasul cu alarma. Eu inca mai am job si multumesc in fiecare dimineata Celui ce mi L-a dat…ca vedeti…eu stiu exact cine imi da tot ce am. Asa ca , azi dimineata, acelasi tip vesel, crainicul…din fiecare dimineata, ma trezeste cu povestile lui...Ce bine ca nu m-a vazut cit aratam de fericita ca m-a trezit…sau…poate tocmai asta isi imagineaza si de acolo i se trage veselia.

Ei, la ora aia matinala, cind iti trebuie o vointa de fier sa pui un picior jos din pat, in timp ce alalalt inca mai doarme…tipul asta adunase niste ginduri de la oameni despre ce anume s-a schimbat pentru ei de cind economia a inceput sa fie in competitie cu melcii.

O doamna spunea ca isi cumpara cafeaua de la McDonald in fiecare dimineata; asa se face ca a facut comanda la microfon, si apoi a tras masina la fereastra sa isi ia cafeaua.
Vinzatoarea i-a dat cafeaua si 2 pungute de zahar, dar a intrebat-o daca le va folosi sau nu; si cind a spus ca bea cafeaua neagra, a rugat-o respectuos sa i le inapoieze…Miine poimiine o sa platim si pentru mustar sau ketchup…sau pentru scobitoare si servetel. Era risipei este pe sfirsite.

Altcineva remarca ca soseaua este mult mai goala si traficul mai slab la orele de virf. Dar in loc sa se bucure, spunea persoana respectiva ca regreta ca cei care nu mai sint pe drum…probabil ca nu mai au de lucru. Efectul se va cunoaste din ce in ce mai mult, pentruca este un efect domino…fiecare cadere va da semnalul unei alte caderi…

O tipa din New York, proprietara a unui magazin de bijuterii, spunea ca in fiecare dimineata , de ani de zile, arunca pe trotuar,in fata magazinului un penny stralucitor…de "noroc' zicea ea. Si spunea ea ca pina acuma, rareori s-a intimplat ca cineva sa ridice banutul…doar citeodata cite un copil…Dar, spunea ea…de cind cu economia, se duce de cite 8 ori pe zi sa inlocuiasca acel penny stralucitor…ca oamenii se apleaca si il ridica.

Si cu toata economia asta, mi-am adus aminte de o vorba veche, de pe un peretar din bucataria lui buna mea. “De unde tot iei, si nu pui, curind se ispraveste. Banul e facut rotund – lesne se rostogoleste.” Cu siguranta ca n-o sa ma rusinez nici eu sa ma aplec dupa vre-un penny...Daca nu ma credeti aruncati citiva pe jos sa va convingeti.

6 comments:

Anonymous said...

O scumpa de tine ,hazlie esti...faci haz de necaz.

Rodica Botan said...

Ce altceva putem face?

Anonymous said...

Mai Rodica, daca ceea ce spui sunt realitati, inseamna ca sunteti mult mai avansati in criza decat noi.

La mine in Oradea traficul e la fel de infernal, iar pentru firma la care lucrez mai fac angajari. Cei drept lucrez in industria alimentara si aceasta nu e afectata asa de tare. Dar sa stii ca foarte greu gasesc oameni de calitate.

Rodica Botan said...

Secretara de la biserica unde merg trimite din cind in cind e-mailuri sa ne rugam de una sau de alta, situatii urgente care se intimpla peste saptamina. Astazi de pilda a anuntat sa ne rugam pentru situatia financiara a citorva familii care si-au pierdut joburile si o familie a carei casa a fost jefuita...

Sora mea e profesoara si li-i s-a spus ca s-ar putea ca in loc de salariu sa primeasca pink notes...in care guvernul le spune cit le datoreaza...profesori de muzica si sport au fost dati afara...clase de college formate din mai putin de 20 persoane au fost eliminate...

California sta cu bugetul in bat...si nu e de mirare. I-ai vazut pe toti gealatii lui Obama care mai de care nu si-au platit taxele. Imagineaza-ti daca guvernul nu poate sa-si plateasca salariatii cum o sa arate Statul asta...politia e platita de guvern, nu?
Profesorii...la fel...ca si pina acuma scolile medii si liceele erau cimpuri de batalie uneori...acuma daca reduce numarul profesorilor?

Plus ca romanul e obisnuit sa isi gateasca si sa-si cirpeasca...astia majoritatea stiu doar sa ia de-a gata...vorbesc de multimile care traiesc pe ajutor social.

In fata casei parintilor mei sta o familie din asta care si-au facut profesie din a sta pe welfare...ajutorul asta social. Odata terminasera banii si i-au cerut tatalui meu ceva bani imprumut; mama mea, femeie miloasa, se duce in casa si scoate din frigider o gaina si le-o da...
Nu-ti vine sa crezi...o intreaba pe mami..."dar ce sa fac cu ea"...mami saraca a crezut ca nu intelege ea bine englezeste...si uite asa n-au luat gaina ca n-au stiut ce sa faca cu ea. E aproape greu de conceput...

Ei astia cind or fi flaminzi...

Deocamdata se traieste inca din grasimea din trecut...
Dar o multime de case au fost abandonate. Au ridicat acu vreun an preturile la case si acuma oamenii nu mai au cu ce platii si au abandonat casele...cind ai cumparat casa cu 500.000 de dolari si pretul este doar de 200.000 acuma si tu mai ai de platit 480.000...la casa...ce sa faci?

Multa lume derutata...

Mai mult cred ca asta este...s-a instaurat o neincredere in guvern, in economie, in toate...

Eu lucrez la cea mai mare companie de gaz si electric din Ca. Una din fiicele mele si sotul ei sint ingineri la aceeasi companie. Ei fac desenele si calculele pentru noile zone comerciale sau ma rog cine construeste ceva si are nevoie sa bage gaz si electric. Mi-au spus ca tot mai putine joburi vin...oamenii nu se mai aventureaza sa construiasca...daca ei nu construiesc, aia care vind materiale de constructie nu au business...eu care fac hartile electrice n-am ce sa desenez...si uite asa...lantul desertaciunilor...

Oameni harnici si de calitate...cred ca sint mai multi pe aici...de fapt lumea este impartita in cei care muncesc si vor sa aiba si cei care nu muncesc si vor acelasi lucru...
Pina acuma Guvernul le-a dat suficient sa stea acasa si sa traiasca destul de bine si daca n-au muncit. Banii astia vin din asa numitul "social security" pe care ni-l trage din fiecare salariu in speranta ca la batrinete vom putea si noi beneficia de ceva. Problema este ca , omorind atitia bebelasi, a ajuns sa existe mai multa lume care cheltuie decit populatie care lucreaza...iar banii aia adunati chipurile "pentru noi la batrinete" nu mai exista de mult si pentru bugetul ala se tot imprumuta de la guvern...de aia lupta asta dintre democrati si republicani...(printre altele)...mai bine ma opresc ca butonul asta se opreste tare greu...Noapte buna si multumesc de vizita...

Anonymous said...

Stii... cateodata ma intreb daca nu cumva esti economist de meserie :)

Imi place cum vezi lucrurile la nivel macroeconomic. Dar cred ca problema vine mai din urma, de pe vremea lui Clinton, iar Bush pur si simplu a ignorat-o si a ajutat la adancirea ei cu razboaiele lui.

Problema nu e acum ca a scazut cererea de locuinte (pe de o parte si din cauza lipsei de populatie tanara) ci in trecut, de ce au dat frau liber creditarii aberante? Daca omul de rand nu e in stare sa gandeasca cat ii e plapuma, trebuia guvernul sa gandeasca pentru el.

Bebelasii care ar trebui sa cotizeze acum la sistem trebuiau sa se nasca acum cel putin 20 de ani.

Orice decizie are consecinte si eu zic ca ar trebui sa cautati deciziile in urma cu 25-30 de ani pentru consecintele de azi.

Cat despre republicani si democrati, vin pe rand la putere, fiecare spune ca a are o mostenire grea, ca promisiunile din campanie se vor realiza dar pe un termen mai lung... fiecare ia decizii proaste si apoi sunt suficient de inteligenti sa ii lase pe ceilalti la putere sa primeasca oalele sparte.

Am studiat recent istoria romanilor de la Cuza pana la al doilea razboi mondial... la fel a fost si la noi intre conservatori si liberali.

Rodica Botan said...

Cristi...exact asa cum ai spus. Si daca ne uitam mai adinc problema vine cam de cind au uitat pe ce s-a bazat tara asta...odata cu departarea de Dumnezeu problemele apar, pentruca oricit ai fi de bine intentionat , pe intuneric e greu sa functionezi cum trebuie.

Mi-ai facut o surpriza placuta. Si la voi ca si la noi cred, liberarii atita tipa si atita isi dau cu parerea ca ai crede ca ei sint majoritatea...mi-am zis la un moment dat ca e eclipsa de orice lumina pe acolo pe la voi...atita l-au felicitat pe Obama, de mi-au sarit toate intentiile bune de la loc.

Acuma nici Bush nu le-a facut el pe toate bine, dar cel putin s-a straduit...cu asta de seara pina dimineata nu stii cu cine se inhaita...e ca un teenager din ala care a ajuns la mostenire si acuma sa vezi ce-i trece prin cap...Mai spune un proverb romanesc ...spune-mi cu cite te insotesti...iar Obama S-A INSOTIT...tot unu si unu...

Cu copii ai dreptate...aia care trebuiau sa tina economia cinta laude in cer...iar parintii lor o sa zaca singuri ca daca guvernul nu mai are bani sa le plateasca sederea in azil...nu stiu ce-o sa faca...cu exceptia ca pe atunci poate Obama va legaliza si euthanesia...si le "rezolva" problema.

Interesant ce zici de Romania...poate acelasi lucru simplu si acolo...cu Dumnezeu si economia merge...fara El...nici gaina nu oua...caci toata natura i-L cunoaste...si norii se feresc sa dea ploaie...si fara El...prostia omeneasca creste ca ciupercile pe intuneric...

Multumesc pentru comment. Ma luasem de-o groaza crezind ca e plina tara de "preteni" de-a lui Obama...by the way...pastorul meu e negru, nu cumva sa crezi ca am prejudecati din cauza culorii...pe dinauntru arata omul rau, nu pe dinafara...
Blessings, ca e dimineata si ma "gat" de lucru...he-hei...eu inca am job, slaba Domnului!!!