24 May 2013

BARBURA - MISIONARA LA MUSULMANI (4)

(continuare) de aici...http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2561322590697100113#editor/target=post;postID=348157879298875188;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=4;src=postname

4. Ce intelegem deci...ca nu exista o metoda sigura sau un fel sigur de a te apropia de toti musulmanii cu vestea Evangheliei sa se potriveasca pentru toti. Dar poti considera citeva sfaturi cum ar fi...


a. Sa povestesti din Biblie evenimentele in ordine cronologica ( cum a facut Domnul Isus in Luca 24:27-44)
b Istorii ale "Profetilor": Adam, Avel(Haabil) si Cain (Kaabil), Noe (Nuh), Avraam (Ibrahim), Iosif (Yusuf), Moise (Musa), David (Daaud), Ioan Botezatorul (Yahya) si Isus (Isa al-Masih).
c. Epistola lui Luca sau Mt, dupa povestea creatiunii, caderea omului/ pacatul, legea , sacrificiul.
d.Numele Lui Dumnezeu si a lui Isus
e. Profetii despre Isus- Mesia.
f.Parabole/ invataturi a lui Isus:Fiul risipitor, predica de pe munte, dragostea pentru dusmani.
g. Femeile din Biblie: Eva(Havaa), Sara, Hagar (Haajiraa), Rahab, Ruth, Ana, Maria, Maria Magdalena.
  Cum a tratat Domnul Isus femeile ( femeia cu scurgere, femeia prinsa in curvie, Samariteanca)
h.Teme de discutii: etica crestina, ura, iertare, cinste, dragoste, vorbirea de rau, etc.  Onoare si rusine, suferinta, respingere, teama, frica si protectie, putere, gratitudine fata de Dumnezeu, Harul Lui Dumnezeu, Imparatia Lui Dumnezeu, circumcizie, pelerinaj, post, rugaciune, adevarata frumusete, dragoste, puritate/curatie, familie/casatorie.
i. Foloseste ilustratii, povestiri, parabole, proverbe, poeme(incluzind Psalmii), intrebari, ilustratreaza prin cuvinte(piine, apa, pastor, lumina, refugiu)
j.Drama si scurte scenete.
k.Cintece.
l.Video:caractere biblice, filmul Isus, Magdalena, Povestea Lui Dumnezeu, or Speranta.
m. Memoreaza versete din Biblie impreuna cu ei.
 5. Incurajeaza-i sa citeasca Biblia( in limba lor daca sint literati)
In araba:The Sharif Bible
Urdu: Urdu Geo Version Bible (www.urdugeoversion.com)
..........................
Barbura ne-a spus ca femeile musulmane sint curioase si dornice sa afle cit mai mult depsre crestini si crestinism( experienta ei a fost intre femei deoarece in cultura lor femeile stau separat iar o femeie nu are nici macar dreptul sa priveasca un barbat in fata - ci ii ocoleste privirea). Important este sa stii cum sa le dezvolti curiozitatea si cum sa o faci in asa fel incit sa nu le insulti credinta. Sint personaje si unele povestiri pe care si Coranul le-a imprumutat. Coranul fiind scris dupa 600 de ani dupa Domnul Isus. Unele povestiri au fost schimbate de ei, dar ca sa ii atragi intr-o discutie trebuie sa cunosti putin din ceea ce scrie in Coran si sa te folosesti de lucrurile pe care le avem in comun pentru a ajunde sa discuti lucrurile pe care nu le avem in comun si sa le poti explica ce si cum.

La un moment dat ne-a povestit Barbura despre Adam si Eva si cum primul lucru pe care l-au simtit cei doi dupa caderea in pacat a fost...rusinea. Nu am eu talentul acestei misionare si nu am chiar putut sa retin intreg continutul celor ce ni s-au spus dar am inteles ca in cultura musulmana onoarea si rusinea sint lucruri foarte puternice. De aceea si felul in care un parinte sau un frate isi omoara copilul sau sora daca aceasta i-a facut de rusine sau numai li se pare ca s-a intimplat acest lucru.

Un lucru mi-a fost foarte clar. Majoritatea femeilor musulmane din aceste tari sint analfabete. De fapt majoritatea populatiei este analfabeta. Ei insisi nu isi cunosc suficient religia pentruca invata despre Coran unul de la altul si sint bucati din Coran care le sint complect straine. Asa ca daca reusesti sa ajungi sa disvuti cu ei si sa le impartasesti astfel de lucruri ai deschis o portita pentru a le aduce Vestea cea Buna.

Pe masura ce traduc aceste idei rupte din discutia cu Barbura, am sa scriu si ce-mi mai amintesc din scurta noastra intrevedere. (Va urma)

1 comment:

Marta said...

Domnul sa o ocroteasca pe Barbura . sa ii dea mult har si intelepciune in continuare. Acestia sint eroi pentru care trebuie sa ne rugam.