19 May 2013

BARBURA- MISIONARA LA MUSULMANI (2)

     Barbura ne spunea ca atunci cind vorbim cu femeile musulmane, trebuie sa pornim discutia de la ceva ce ne este comun in intelegere. De pilda povestea lui Agar, slujnica Sarei, nevasta lui Avraam. Agar era egipteanca - cindva mai demult dintr-o predica am inteles ca ea fusese de fapt una din fiicele lui Faraon. Nu stiu cit este de adevarat acest lucru- dar amintindu-ne de peripetiile lui Avraam in Egipt cind a mintit ca Sara este sora lui si a dat-o lui Faraon, nu mi se pare de loc nepotrivit ca Faraon sa-i fi dat pe una din fiicele lui la plecare...
     Oricum, acest subiect este de mare interes pentruca Ismail care este tatal arabilor este un personaj care este Biblic si de care putem vorbi. Nu putem nega faptul ca Dumnezeu i-a purtat si lui si mamei lui Agar de grija si nu i-a lasat sa moara de sete in pustie. Ismail inseamna "Dumnezeu a auzit". Agar numeste izvorul acela "Dumnezeu a vazut". Dumnezeu aude plinsul lui Ismail. Asta trebuie sa deschida  bine o discutie cu cei de religia musulmana. ( Genesa 16-21)
     Barbura spunea ca musulmanii cred ca , crestinii ii urasc. Ca in ciuda simtamintelor care le avem fata de ei, trebuie sa-i iubim. Dragostea este o porunca.
     Spunea ca daca te afli cumva in compania unor barbati sa ai foarte putin sau deloc contact de priviri cu sexul opus.  Ei maninca carne numai halal sau kosher, Sa nu ii atingi cu mina stinga sau sa maninci cu mina stinga. ( Si pe cit pare de curios pe atit face sens in lumea in care traiesc ei. Pentruca nu exista hirtie igienica ei se spala...si se spala cu mina stinga. De aceea considera mina stinga ca fiind spurcata. Deci...evitati sa-i atingeti cu mina stinga)
     Ei cred in Torah, in Psalmi in Noul Testament si in Coran. Exista versete in Coran cu care poti sa ii pui la incurcatura in privinta credintei lor ca Domnul Isus este doar un Profet si ca nu este Fiul Lui Dumnezeu. Ei cred ca Trinitatea este Idolatrie.

Pe masura ce imi voi mai aminti am sa adaug la acest articol.

Citeva sfaturi date de ea... 

1. Iubeste-i- si prietenia care o ai pentru un musulman trebuie neaparat sa se reverse si peste familia acelei persoane.
- Dragoste in actiune- sa fi un bun martor prin trairea ta.
- Invata despre cultura lor, tara lor, religia lor, asculta si pune intrebari
- Afla ce pareri au ei, ce probleme au
- Ajuta-i in nevoile lor, fa-te accesibil si sprijineste-i cit poti
- Impartaseste-=ti necazurile cu ei si lasa-i sa te ajute
- Respecta-i si apreciaza-i - imbraca-te modest.
-Ospitalitate: de preferat carne halal sau kosher. Nu porc sau alcohol. Nu ciini inauntru in casa. Nu-ti arata talpile la pantofi sau talpile de la picioare.
-Tine-te departe de certuri sau discutii minioase, de sexul opus sau sa folosesti mina stinga.

2. Rugaciune Rugaciunea este cruciala datorita faptului ca o batalie spirituala are loc si ei au nevoie sa vada puterea Lui Dumnezeu in noi -fundamentala ca sa putem sa:
- ii iubim si sa fim martori buni in cuvint si in fapta si ca sa ii ajutam sa descopere puterea Lui Dumnezeu.
-Roaga-te in prezenta lor:
nu folosi in rugaciune cuvintul "Tata" sau "Fiul Lui Dumnezeu" ( ne-a explicat ca ei nu au intelegerea Trinitatii si ca aceste lucruri le vor invatat pe rind - la inceput trebuie sa evitam conflictele ca sa aiba timp sa asculte si s ainteleaga cit mai mult).
-Sa le cerem permisiunea ca sa ne rugam pentru ei in Numele Lui "Isa-al Masee"( Isus Christos)
-Rugati-va inainte si dupa intilnirea cu ei ( Marcu 11:17, Efeseni 6:18-20, Coloseni 4:2-4)
-Cautati parteneri in rugaciune.
(Va urma)

1 comment:

cherie said...

Foarte interesant.
Eu mereu am spus ca oameni suntem toti, indiferent de credinta, nu ura ci dragoste ni se cere.