23 May 2010

RASPUNS LA O INTREBARE...

La versetul de mai jos, cherie a pus o intrebare pertinenta. Am scris raspunsul si nu mi-a acceptat blogul ca este prea lung. Dar pentru ca intrebarea este o intrebare serioasa, inteligenta, si raspunsul este unul care ne-ar putea fi folositor, il pun aici. Si il putem discuta in continuare ca sint sigura ca n-am acoperit chiar tot ce trebuia.

Mai mult decit atit, vreau sa mentionez ca nu sint "predicator", dar ca toti trebuie sa fim intr-un fel...predicatori. Cind Domnul Isus a atins orbii si leprosii si ei s-au tamaduit si si-au recapatat vederea, Domnul Isus le-a spus sa mearga si sa spuna, sa se arate preotilor...Ucenicilor Lui le spune, mergeti in toata lumea si vestiti Evanghelia". Evanghelia este "vestea buna"...Cum ar fi fost sclavii negrii din Sud, sa fi primit eliberarea si sa nu mearga de la unul la altul si sa-si spuna aceasta veste buna?

Asa ca, eu asta fac...am fot pacatoasa si El m-a iertat, si ma simt eliberata si am sperante si va spun si voua - ca daca nu, mi-ar sta in git...plus ca-mi fac doar datoria. Dar iata intrebarea lui cherie si apoi raspunsul meu. Simtiti-va liberi sa intrebati sau sa raspundeti...
................................................

cherie said...
Sa nu te supere intrebarea mea, stiu cat esti de credincioasa, dar am vazut ca ai fost (poate mai esti) predicator, zic eu indrumator in ale credintei.

"Daca nu l-ai lauda pe Domnul te temi ca asta l-ar supara ?"

Lauda si binecuvantarea vine din multumirea ce o ai de la darurile pe care ti le face Domnul, dar crezi ca daca acuprinsa de alte griji ai uita sa-i aduci laude El s-ar mahni ? Sau si mai rau, s-ar supara ?
...................................
Raspunsul meu...

Nu ma supar cherie de loc. Asta este o intrebare tare buna de fapt .

Vezi tu...pamintul si tot ce-i pe El este facut de Dumnezeu. Biblia este scrisa de oameni pe care El i-a inspirat sa scrie. Unii chiar au vorbit cu El fata in fata, cum a fost de pilda Moise cind s-a urcat pe munte si Dumnezeu i-a dat cele zece porunci.

Asa ca , din moment ce lucrurile scrise acolo sint aprobate de El, ma tem ca eu un simplu om nu prea am ce sa adaug. Mai mult, daca ai o Biblie poti sa verifici ca pe ultima pagina, ultimul capitol din Apocalipsa patru versete de la sfirsitul Bibliei scrie urmatoarele: "Marturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta. Si daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui dela pomul vietii si din cetatea sfinta , scrise in cartea aceasta."

Cine as fi eu sa spun un cuvint mai mult sau mai putin decit scrie acolo?

El este Dumnezeu , eu sint ...ca o furnica...cu opinii e drept, dar furnica...

Cum ar fi sa cumperi ceva, un aparat oarecare - si de la fabrica primesti un manual de folosinta. Acolo scrie sa faci un anume lucru, care ar fi el, si eu zic...ce stiu astia...nu-i nevoie; ce , ce-o sa se intimple daca nu fac lucrul respectiv?

Se intimpla insa ca anumite instructiuni de folosire pastreaza produdul respectiv in starea de functionare. Primii oameni in Gradina Edenului au primit o singura instructiune cu privire la Gradina...Dumnezeu le-a spus ca din unul din pomi sa nu manince ca in ziua cind vor minca, vor muri.

Diavolul insa siret...sta ascuns si cind a auzit porunca, exact la aia si-a gasit de lucru. Si stim toti cum s-a sfirsit si cum au fost dati afara din Eden. Unii ar argumenta ca ce a spus Dumnezeu n-a fost adevarat...Ma tem insa ca stiintific se stie acuma ca in ziua in care ne nastem incepem sa murim cite un pic; si murim celula cu celula...

Ce vreau sa spun este ca daca Biblia ar scrie ca nu balena l-a inghitit pe Iona, ci invers...sint gata sa cred. N-o sa inteleg cum, dar sint si alte lucruri pe care nu le-am inteles la inceput si pe parcurs am ajuns a intelege...si la urma urmei nu stiu nici cum sta pamintul asta suspendat pe nimic, si din cite planete exista doar pamintul are conditii de viata, cel putin din cite am vazut , sau au vazut altii prin telescop...

Dar sa o iau altfel. Dumnezeu nu este numai Creator, El este Tatal celor care vor sa-i fie copiii. Laudele de care vorbeste David in Psalmi, sint laudele unui copil al Lui...pentruca despre David insusi Dumnezeu spune ca a fost un om dupa inima Lui. Desi David a comis citeva pacate uriase: crima si adulter, David isi recunoaste pacatul si plinge cu atit amar, si Dumnezeu il iarta. Sau poate tocmai pentruca a pacatuit si si-a vazut scadinta, poate tocmai de aia ii aduce binecuvintari si multumiri Lui Dumnezeu. Imagineaza-ti sa faci o gafa uriasa fata de parintele tau fizic...nu crezi ca l-ai convinge daca ai veni inapoi cu lacrimi si ai spune..."taticule...imi pare asa de rau...tu m-ai invatat sa fac bine si eu uite ce am facut. Oh, iarta-ma de prostia mea..." Si nu te-ai bucura si ai spune tuturor..."Stiti ce? Am un tata nemaipomenit...eu m-am purtat ca un om fara inima si constiinta dar el m-a iertat. I-am gresit enorm, dar nici nu-si mai aduce aminte." Si asta pentru o gresala oarecare.

In cazul nostru, pacatele noastre ne-ar fi facut acces doar la iad. Dar gratie jertfei Domnului Isus Christos avem posibilitatea ca printr-o singura acceptare a jertfei Lui si o intoarcere de la calea noastra rea sa putem sa petrecem eternitatea cu El, intr-un loc special pregatit pentru noi...Nu merita El multumire si lauda pentru asta?

Oamenii cinta ode si osanale la oameni de rind, conducatori de stat, eroi sau viteji ...si un Dumnezeu care si-a jertfit Fiul pentru noi, nu merita laude?

Si crede-ma ca la astea s-ar putea adauga si alte lucruri...

Binecuvintarea este un cuvint format din doua cuvinte...poate am putea spune "vorbit de bine". Nu merita El sa-L vorbim de bine? Desi unii oameni prefera sa-L injure...Si Biblia spune ca vom da socoteala de cel mai mic cuvint iesit din gura noastra...si ca fiecare cuvint este inregistrat...Cum? Nu ne mai miram astazi cum, cind exista tehnologie deja sa fie posibil la oameni aproape unele lucruri...

Sper ca ti-am raspuns intr-o oarecare masura...

Daca El spune ceva in Biblie...noua oamenilor nu ne ramine decit sa ne conformam sau sa suportam la sfirsit consecintele. In Biblie nu sint scrise sugestii...ci numai porunci!!! Si nu pot argumenta, ca in sala de judecata la urma, in ziua de apoi, ma duc doar pe post de vinovat...si acolo in afara de Domnul Isus care sa puna o vorba in dreptul meu, nu este nici un alt avocat pentru mine...
  
 
 
 
 
Si alaturat, un boboc de trandafir din gradina mea pentru tine, cherie. Multumesc de intrebare...

3 comments:

cherie said...

Ca un adevarat slujitor al lui Dumnezeu, nu poti concepe sa nu-l lauzi caci aceasta este pentru tine "naturalul".
Unii aduc laude Domnului de frica.
Desi exista un singut Dumnezeu, Vechiul Testament il percepe ca pe un legiuitor ce razbuna neascultarea dar Noul Testament il reconsidera ca un tata iubitor si iertator. Vrea insa mereu sa-i respecti "legea".

Rodica Botan said...

Sa raspund la faptul ca imi este "natural" sa-l laud...da si nu. Inclinatia mea naturala este sa ma gindesc la mine. Mi s-a intimplat sa ma rog si sa mi se raspunda la rugaciune si sa uit sa-i multumesc Lui Dumnezeu sau sa-mi treaca prin minte ca sint eu isteata si uite ce smechera am fost si am impins lucrurile intr-o anume directie...Sintem oameni. Inclinatiile noastre sint rele de la nastere pentruca dupa caderea lui Adam in pacat, asta a devenit natura noastra...asta este "naturalul" Uite un copil mic...cine il invata sa spuna prima minciuna si de ce? "Naturalul" din el actioneaza...

Si da...unii aduc laude Lui Dumnezeu de frica si altii din dragoste. Oricum, pina la urma tot vor recunoaste ca El este Cel ce este...pina si logica iti spune ca daca trebuie sa faci ceva , mai bine o faci de buna voie decit silit...De obicei oamenii braveaza pina dau de o situatie mai dificila...si doar cind se vad neputinciosi, abia atunci cind isi vad neputinta, recunosc ca trebuie sa existe ceva mai mare decit ei.

Este exact asa cum zici. Dumnezeu este dreptate, dar El este si dragoste si mila. Este o imposibilitate sa fi si drept si sa pedepsesti si sa fi si milos sa iubesti...si sa ierti...

Dar ce la oameni este cu neputinta, aproape imposibil de gindit, la Dumnezeu are exista solutie.In dreptatea Lui El trebuia sa ne pedepseasca...Dar in bunatatea si mila si dragostea Lui, L-a trimis pe Fiul sau sa plateasca pedeapsa...si in mila Lui ne-a iertat...

Cind am fost facuti din tarina...Dumnezeu a facut o investitie personala in noi...A suflat din El viata in noi. Sufletul este o parte din El, care orice ai face parca are calitati dumnezeiesti...Cind vezi pe cineva in necaz..."te doare sufletul". Ai vrea sa-l pedepsesti pe un oarecare pentru un rau care ti l-a facut..."dar nu te lasa sufletul" s-o faci...

Cit despre lege...Noi toti vrem libertate, nu? Dar daca nu exista o lege, care sa stabileasca ce este rau si ce este bine...se creaza o anarhie...unde unii dau in cap la ceilalti, pe temei ca sint liberi sa faca ce vor.

Adevarul este ca, fara reguli, fara o lege, nu se poate convietui. O casa unde nu sint reguli stabilite pentru membrii familiei ei, nu functioneaza bine.
Cele 10 porunci date lui Moise de catre Dumnezeu stau la baza codurilor penale ale lumii. Respectindu-le orice societate de oameni a putut trai frumos...

Singura posibilitate sa traiesti o viata decenta este sa respecti aceste reguli, nu?












Si faptul ca Dumnezeu ne-a expplicat

Rodica Botan said...

Hai sa luam legile la rind. Prima cred ar fi legea cu care majoritatea oamenilor au o mare problema. Dar ne putem uita astazi sa vedem ca faptul ca oamenii cred in mai multi dumnezei este problema numarul unu a intregii omeniri, ca de acolo vin razboaie si rautati.
Alta...sa lucrezi 6 zile si una sa te odihnesti. Pai daca nu te odihnesti ai tot felul de boli atit fizice cit si psihice.

-Cinsteste pe tatal si mama ta...
Uita-te la societatea in care traim si vezi ca lipsa de respect care incepe in casa se muta in scoala si la locul de munca si te miri ca oamenii se poarta mai rau ca unele animale.
-Sa nu ucizi. Nu cred ca e nevoie sa mai adaug.
-Sa nu furi. Nici aici...
-Sa nu minti...pina si tribunalele nu stau de vorba cu tine daca nu juri sa spui adevarul...
-Sa nu iei nevasta aproapelui tau...Celula de baza a societatii este familia. Cind ea este distrusa, toate-s pe duca.
Mai merita sa continui?

Acuma , nu supunem noi pe copiii nostrii la tot felul de situatii care li se par lor neplacute, pentruca vrem sa facemi oameni din ei? La copii le-ar place sa faca ce vor ei tot timpul. Este bine sa-i lasam de capul lor? Si daca nu-i lasam sa faca ce vor, o facem pentruca ii urim?
Biblia il numeste pe Dumnezeu asa cum ai zis "tatal nostru"...Este singura modalitate de a intelege felul in care Dumnezeu vrea sa se raporteze la noi. Ca altfel nu am putea sa intelegem.

Si acum sa-ti spun...am tot respectul de intrebarile tale...gindesti adinc si nu esti superficiala. Sper sa fi putut sa-ti raspund intrebarilor in mod satisfacator. Daca am neglijat ceva...intreaba-ma din nou. Daca nu stiu, o sa caut raspunsul la altii care stiu mai mult ca mine.
Calde imbratisari...