16 May 2010

CUM SUPRAVIETUIESC ZILNIC…PARTEA 1

Din “Above the storm” De Carol Hopson
Tradus - Rodica Botan

Nu vi se pare ca satana este la atac atit dimineata cit si seara? Nu va treziti dimineata cu aceleasi ingrijorari cu care v-ati dus la culcare? Nu va simtiti ingreuiati de ingrijorari inca inainte ca sa fi inceput ziua? Si eu am fost pe-acolo. Ma rog si citesc Cuvintul si inca am de luptat cu descurajari si frica, in fiecare zi.

In patruzeci de ani de misiune , sotul meu si cu mine a trebuit sa ne descurcam cumva in momentele de descurajare, frustrare, anxietate si cind am fost loviti si cazuti. Dar in acele zile dificile am invatat ceva deosebit despre vulturi, despre pregatirea lor zilnica si asta ne-a ajutat sa descoperim pacea pe care Dumnezeu are dorinta sa ne-o dea in fiecare zi.

Vulturul isi incepe fiecare zi cu un proces special numit ”preening”. Si isi petrece cam o ora in fiecare dimineata, trecindu-si fiecare pana prin cioc ca sa o curete cu aburi (steam clean), pentru ziua respectiva, pentruca el stie cit de importanta este rutina asta a lui de dimineata.

Un vultur matur are in jur de 7.000 de pene care sint facute din keratin, la fel ca si parul si unghiile noastre. Aceste pene sint formate din structuri microscopice care se intrepun, foarte puternice si foarte usoare in acelasi timp. Straturile de pene inchid ermetic aerul intre ele ca sa izoleze pasarea impotriva racelii si o protejeaza de ploaie. Acest proces numit preening este procesul prin care vulturul protejeaza si ingrijeste de penele lui. Asa ca dupa ce curata cu abur penele, pe fiecare trecind-o prin ciocul lui, da drumul unei substante chimice dintr-o glanda ce o are ,ca sa faca penele impermeabile , ca sa se poata proteja de furtuni, noroi, ape miloase, ori orice alta intemperie are de intimpinat in cautarile lui zilnice dupa mincare. Aceasta este deci pregatirea lui zilnica.

Cum am descoperit acest lucru depre vulturi, Domnul mi-a deschis si mie mintea la ceea ce urma sa fie rutina mea zilnica in special in timpurile grele de descurajare si oboseala. Si sotul meu si cu mine amindoi am inceput sa practicam zilnic acest proces de “preening” in timpul nostru de devotiune din fiecare dimineata. Si ne curatam prin “abur” viata noastra cerind mai intii Domnului iertare pentru ingrijorarile de noapte si temerile din ziua precedenta. Si ne straduiam astfel sa incepem ziua cu o inima curata.

PSALM 51:10…” Zideste in mine o inima curata Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic.”

Am aflat ca este imposibil sa pot sa practic credinta daca nu am o inima curata. Asa ca a devenit foarte important acest timp de curatire. Adesea trecem usor peste pacatul nostru si incercam sa ne vedem mai departe de treburi sperind ca Dumnezeu ne va binecuvinta. Si pacate care par ca ne aluneca usor din memorie sint: minia, ginduri amare, un spirit de critica, o inima neiertatoare, o atitudine de judecata, o minte vesnic ingrijoarta. Cind aceste lucruri sint prezente in inimile noastre sintem deja murdariti si nepregatiti sa tinem piept luptelor si problemelor din ziua respectiva.

A doua parte a acestor pregatiri zilnice este partea in care ne facem impermeabili luind un verset din Scriptura sa-l memoram. Si il vom folosi mai tirziu in timpul zilei sa-l infruntam pe satana cind ne va ataca. Cind eram atacati cu ginduri de genul…” Problerma asta n-o sa dispara si munca voastra de misiune va suferii grozav…”, noi recitam versetul din Filipeni 1:6 ( mesaj potrivit pt Sabri si Luminita)…”Sint incredintat ca Acela care a inceput in voi aceasta buna lucrare, o va ispravi pina in ziua Lui Isus Christos.” Cind eram confruntati cu teama zilei de miine recitam Isaia 41:10…”nu te teme caci Eu sint cu tine; nu te uita cu ingrijorare caci Eu sint Dumnezeul tau; Eu te intaresc, si tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta mea biruitoare.”

Acest proces a devenit atit de pretios pentru noi si ne-a ajutat sa stam credinciosi intr-un timp foarte dificil din viata noastra. Un alt fel de a ne pregati dimineata a fost folosind acrosticul urmator:

P - praise (adu laude)
R – repent (exprima regrete)
A – ask (cereri)
Y – yield (urmeaza)

3 comments:

Luminita si Sabri said...

Multumim mult pentru aceasta postare. Am citit-o impreuna si ne-a incurajat enorm!

Haleluia!

Sa va binecuvinteze Dumnezeu sora Rodica!
cu multumiri si bucurii,

Rodica Botan said...

Sabri si Luminita, am fost incurajata atit de mult weekendul asta cu privire la multe lucruri...si asa de mult as dori sa va pot transmite aceste incurajari.
In alta ordine de idei, ma bucur ca Mary si Dany Cartacai te-au vizitat...Semne bune. Fratii te cauta...

Alin Cristea said...

cind am fost loviti I cazuti - lipsește: ș

pacatul nostru s incercam - lipsește: i