21 March 2013

COMPORTAMENT SI...CONSECINTE...

Behavior and Consequences(The effective use of a powerful parenting tool)
by Dr. Bill Maier
(tradus Rodica Botan)

Intreaba-te daca ai in tine sensul realitatii?! Uite, raspunde la citeva intrebari simple.

Bob conduce pe interstate, o masina sport, rosie cu o viteza de 90 mile la ora - si un politai il trage pe dreapta. Ce primeste Bob de la politai?

-o felicitare?
-o prajiturica?
-o amenda pentru viteza ?

Suzana prefera sa doarma tirziu dimineata in loc sa ajunga la timp la serviciu. Dupa ce intirzie in mod repetat citeva zile la rind, seful Suzanei o sa ii spuna :

-sa se trezeasca mai repede si sa fie la timp la lucru?
-sa ia citeva zile de vacanta sa se odihneasca?
-sa-si caute un alt loc de munca?

Ca rezultat al alegerilor facute de Bob si Suzana, amindoi vor experimenta consecinte neplacute. Putem doar sa speram ca ei vor invata din propriile lor experiente, si astfel Bob o sa ajunga un sofer mai atent si Suzana o sa devina un angajat mai responsabil.

Pregatirea pentru lumea reala

"Consecintele" sint o unealta foarte puternica si efectiva pentru un parinte. Cind copiii nostri nu respecta regulile sau nu sint responsabili, trebuie sa implementam ceva consecinte, ceva  urmari, si sa lasam ca aceste consecinte ale comportamentului lor sa se desfasoare in mod normal si sa-si faca efectul pina la sfirsit. In timp, aceste relatii de cauza si efect vor actiona ca un fel de profesor, ajutindu-i pe copiii nostrii sa invete cum se opereaza in lumea reala in care trebuie sa existe.

Din nefericire, prea multi parinti scurtcircuiteaza acest proces, atunci cind nu implementeaza in mod corect acest plan de fapta si rasplata sau ii iarta pe copii mereu si ii scapa de urmarile faptelor lor, ca nu cumva sa simta vreun disconfort si sa sufere. Acesti parinti cred ca in felul acesta isi exprima dragostea si ii ocrotesc pe copii lor de urmarile actiunilor lor; in realitate insa, ii pregatesc pe copii pentru o viata de frustrare si de insucces - mai tirziu in viata.

Cartea Proverbelor ne aminteste ca Dumnezeu a creat lumea sa functioneze intr-un anumit fel…specific. Toate actiunile noastre au ramificatii, si cel mai adesea, seceram ce am semanat (Galateni 6:7). Copiii nostrii beneficiaza atunci cind invata ca viata este conceputa in jurul relatiei cauza si efect - si ca uneori efectele sint chiar foarte neplacute.

Daca un copil de 2-3 anisori atinge o soba fierbinte, se va arde - asta este urmarea naturala. Cind actiunile unui copil nu duc la un rezultat convingator, un parinte bun, chiar si atunci poate impune o consecventa - o urmare care sa fie conectata in mod logic cu comportamentul copilului ca sa se foloseasca de orice situatie in a-si educa copilul. De exemplu, un copil este instruit sa-si puna trenutul lui de jucarie la locul lui, dar copilul nu asculta; o urmare logica ar fi ca in ziua urmatoare sa fie pedepsit sa nu se poata juca cu acea jucarie.

Cum arata…

Consecintele pot fi pozitive sau negative. Parintii pot folosii urmarile pozitive cind vor sa incurajeze un anumit comportament si consecinte negative cind vor sa descurajeze un alt comportament.

Pentru ca acest sistem de consecinte sa lucreze bine, consecintele trebuie aplicate imediat. Copii au o durata de atentie foarte scurta. Poti sa lungesti aceasta durata folosind un sistem de punctaj. Imediat in urma incidentului respectiv, acorda punctajul ca plata pentru comportanmentul lui sau scade din punctaj daca comportamentul este negativ. Apoi aceste puncte pot fi folosite pentru privilegii speciale sau mici cadouri mai tirziu.

De asemenea ai nevoie sa fii consistent in aplicarea consecintelor, ca daca nu copilul tau va invata ca tu nu esti serios in ceea ce spui. De aceea este crucial ca totdeauna sa-ti tii promisiunile, chiar si cind n-ai timp sau esti obosit .

In sfirsit, consecintele trebuie sa fie puternice. Daca o consecinta, fie ea pozitiva sau negativa, nu-l intereseaza pe copilul tau…ii este indiferenta, ea nu-i va schimba comportamentul. De exemplu, adunind punctaj ca sa cumperi o rochita noua la papusa poate fi o consecinta placuta pentru o fetita de 7 ani, dar peste un an s-ar putea ca sa n-o mai intereseze.

In timp ce inveti sa folosesti consecintele si sa le faci sa fie efective - in loc sa ii bati la cap pe copii , sa strigi si sa ii ameninti - ai sa vezi ca relatia cu copii tai o sa fie din ce in ce mai buna. Copiii tai vor intelege clar ce anume vrei de la ei iar tu ai sa te simti mult mai increzator in pozitia ta de parinte. Bineinteles ca ai sa administrezi totdeauna consecintele intr-o atmosfera si un context cald, sustinator..

Articolul in engleza este in linkul de mai jos...
http://www.focusonthefamily.com/parenting/effective_biblical_discipline/approaches_to_discipline/behavior_
and_consequences.asp

2 comments:

Alin Cristea said...

Titlul e tradus gresit - trebuie: consecinte (nu consecvente)

- rervici - trebuie: serviciu
- seful lui Suzana - trebuie: seful Suzanei
- Consecventele - trebuie: consecintele
- nostrii - trebuie: nostri
- scurcicuiteaza - trebuie: scurtcircuiteaza
- discomfort - trebuie: disconfort
- fraustrare - trebuie: frustrare
- consecventa - trebuie: consecinta
- aceea jucarie - trebuie: acea jucarie
- Pentruca - trebuie: pentru ca
- Copii - trebuie: copiii
- consecventelor - trebuie: consecintelor
- copii tai - trebuie: copiii tai
- Copii tai - trebuie: Copiii tai
- confident - trebuie: sigur (sau: increzator)
- suportiv (nu exista in lb. romana) - trebuie:... (de ajutor)

Rodica Botan said...

Thank you Alin. am corectat!!!