17 March 2010

Traind viata cu curaj - In cautarea adevarului ( 4 )

http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/traind-viata-cu-curaj-in-cautarea_17.html ( 3 )
http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/traind-viata-cu-curaj-in-cautarea_16.html ( 2 )
http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/traind-viata-cu-curaj-in-cautarea.html ( 1 )


Ca sa intelegem in general procesul in care se nasc emotiile, si felul cum lucreaza , si ca sa putem sa le dirijam in asa fel incit actiunile noastre sa fie constructive si nu destrusctive, am putea sa impartim acest proces in 5 parti. Pentru a retine mai usor , vom folosi literele cuvintului TRUTH, care in engleza inseamna adevar.

T - reprezinta factorul - "trigger"…adica motivul sau actiunea care a stirnit emotiile in noi; poate fi un motiv serios cum ar fi moartea cuiva, pierderea slujbei, probleme cu copii la scoal, probleme de familie serioase, dar tot atit de bine ar putea fi ceva neinsemnat cum ar fi, avem o intilnire la ora 12:00 si persoana cu care trebuie sa ne intilnim intirzie citeva minute. Sotia sau sotul trebuia sa…spele vasele si le gasim tot in chiuveta…copii si-au lasat pantofii in mijlocul casei cind le-am spus de mii de ori sa isi pune ghetele la loc…In general toate evenimentele din viata ne produc un soi sau altul de emotii…

Trecem deocamdata peste urmatoarea litera R direct la U…

U -reprezinta - "unhealthy response". Un "raspuns nesanatos". Cineva intirzie citeva minute si asteptam sa dam ochii cu el rosii la fata de nervi fara macar sa cunoastem motivele intirzierii. Si inainte de a afla motivul intirzierii, trintim vreo citeva vorbe "intelepte" sa ne tina minte.

Cineva semnalizeaza la dreapta si face la stinga si sintem gata sa sarim de la volan direct la beregata soferului fara sa stim ca poate omul abia a aflatca are cancer si este derutat…necajit, confuz…Scoatem capul pe geam si amenintam cu pumnul...Niciodata insa nu stim exact motivul pentru care oamenii actioneaza intr-un fel asu altul. Nu totdeauna o fac inadins sa ne scoata pe noi din sarite; adesea sint doar circumstante pe care daca le-am cunoaste am avea intelegere si compasiune; dar cum nu totdeauna este posibil sa le cunoastem trecem urgent la judecati pripite si facem spume la gura - cineva iara ne-a aratat lipsa de respect…cineva iara ne incurca noua planurile…O sa le aratam noi lor…cine se cred? Putem devenii paranoici sau sa actionam ca si cei care au schizofrenia fara sa fim bolnavi cu adevarat. Dar nu cunoastem adevarul si ne spunem noua insine tot felul de lucruri care pot sa fie minciuni…Curat, murdar (vorba lui Caragiale, ca putem sa ne innebunim singuri fara nici un motiv real si serios. Si daca numai am gindii…dar si actionam inainte de a ne dezmeticii din situatie.

Intre T si U este litera R.

R - reprezinta "wrong thinking" adica "gindirea gresita", irationala, asa cum am aratat mai sus. Daca am cunoaste adevarul si daca am fi mai putin iuti sa ne miniem, am putea afla unele detalii care ori ne-ar potoli ori ne-ar ajuta sa acceptam unele emotii ca reale, tragice dar sa nu mai adaugam si la durerea de a trece prin acele emotii si alte dureri. Nu exista garantie pe lumea asta ca nu o sa ni se intimple nimic dureros, ca oamenii n-or sa gresasca fata de noi, ca n-o sa ni se faca nici o nedreptate. Dar…o analiza corecta a situatiei este mai buna decit a reactiona inainte de a avea timp sa rumegi situatia. Deci pe R (gindirea gresita) trebuie sa o evitam pe cit posibil.

Atunci ce este de facut…ca emotiile vor exista intotdeauna. Oamenii din jur sau viata insasi va crea situatii in care vom raspunde emotiv, vom avea reactii ? Trebuie sa fim atenti la felul cum gindim. Sa alegem in loc de o gindire gresita, o gindire care cauta dupa adevar. Gindirea gresita are totdeauna urmari: resentiment, vinovatie, amaraciune.

Al doilea T este reprezinta "adevarul" - TRUTH. Cunoscind adevarul "adevarat" ne va ajuta de cele mai multe ori sa nu avem, reactii urite. Vom avea rabdare sa vedem de ce a intirziat persoana asteptata? Poate motivul este unul care ne va determina sa avem compatimire si intelegere in loc sa ne miniem si sa ne simtim tratati cu lipsa de respect. Poate ca sotul, sotia, s-au simtit rau si nu au putut spala vasele…si daca ne ducem furiosi la ei, in loc sa le fim sprijin…vom fii total ridicoli si in ochii nostrii si vom arata lipsiti de sensibilitate in ochii lor. Imafginati-va situatii in viata cind ati gresit tinta si v-ati facut de miru lumii…Mie mi s-a intimplat nu odata?!

Ultima litera este H - de la "heralth" (sanatos). Cind situatiile sint mai complicate si nu stim cum sa gindim, Biblia ne poate ajuta sa avem o gindire , o judecata limpede, curata, potrivita. Nu exista situatii in viata noastra care sa nu aiba un raspuns in Cartea Sfinta. Trebuie insa citita ca sa stim…si situatiile se vor explica atit de usor…Cit ni s-ar parea o explicatie sau alta de buna…este nevoie sa ne spunem noua insine adevarul -TOTDEAUNA. De obicei noi cautam sa ne explicam, cautam sa ne spunem lucrurile care vrem sa le auzim. Oamenii in general se mint pe ei insisi mai mult decit mint pe altii. O gindire negativa te tine captiv. Adevarul te va face liber…si cind ai gasit adevarul trebuie sa il pastrezi, sa il crezi, sa il urmezi. Adevarul este tot atit de important pentru sufletul nostru cit este aerul pentru corpul nostru.

Adevarul este ca o saminta. Daca lucrezi la el va creste si va da roade. Asta nu este un proces de gindire pozitiva…ADEVARUL este esenta tuturor lucrurilor. EL ESTE. Citeodata adevarul doare…dar este mai sanatos decit o minciuna, mai de dorit. Ai sa suferi o vreme, dar n-ai sa reactionezi ca atunci cind ai o gindire gresita. Daca vei avea vreo reactie, ea va fi una sanatoasa.

No comments: