03 March 2010

PESTERILE DIN QUMRAN

In 1947 un copil arab care avea grija de oi, s-a ratacit pe cind era in apropierea Marii Moarte. Undeva in rocile golase, aproape de ruinele din Qumran, a descoperit o crapatura prin care s-a strecurat inauntru. Aceasta parea sa fie o intrare intr-o pestera nedescoperita inca. Inauntru a vazut o multime de vase de lut in care erau suluri din piele. Mai tirziu s-a descoperit ca aceste manuscrise pretioase au fost astfel ascunse in aceasta pestera multe secole in urma ca sa fie protejate de distrugerile timpurilor de razboi. Ciobanasul a luat un sul cu el si a fost mirat ca arheologii erau foarte interesati de aceste manuscrise.


Atunci a inceput o mare “vinatoare” de manuscrise din partea comerciantilor arabi si a oamenilor de stiinta. In anii urmatori s-au descoperit citeva biblioteci secrete in aceeasi regiune. Pretul manuscriselor se totaliza la citeva milioane. Descoperirea manuscriselor de la Marea Moarta a trezit atentia oamenilor de stiinta din toata lumea. Chiar si astazi se continua munca de descifrare a textelor. Sulul continind cartea Isaia este cel mai important pentru noi si este pastrat in biblioteca universitatii din Ierusalim. Cu ajutorul sistemului de datare Geiger (un instrument al fizicii nucleare moderne) s-a determinat ca manuscrisul lui Isaia din Qumran a fost scris cu 70 de ani inainte de Christos.

Toti oamenii de stiinta care sustineau ca Biblia este plina de erori s-au dovedit inca o data gresiti. Ei gindeau ca aceste manuscrise vechi vor dovedi cartea Isaia ca fiind nevrednica de incredere. Dar care a fost rezultatul dupa o examinare atenta? Orice cititor al Bibliei va fi bucuros sa auda ca aceste manuscrise vechi atesta inca odata adevarul si exactitatea Sfintei Scripturi. Cuvintul lui Dumnezeu este ca o stinca. Este de nezdruncinat.

………………………….

“Cerul si pamintul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece nicidecum” Matei 24:35

5 comments:

A.Dama said...

Rodica,
Ai niste lacrimioare care merg la inimioare!!! ;)

Sa speram ca le va rosti iar, si cand vom fi in ceruri, ca daca rosteste "lacrimioare", cuvintele Lui raman. :)

corina said...

D-na Rodica ma iertati am vrut sa ma scriu la persoane interesate si nustiu de ce mi-a aparut poza si sus la optiones.Na ca m-am incurcat!Osa incerc sa sterg nustiu cum dar o sa ies eu cumva cu basma curata.Ma iertati inca odata.

Rodica Botan said...

a.dama, lacrimioarele si florile de nu ma uita sint florile mele preferate...imi mai aduc aminte cu placere de un buchetel de ghiocei intr-o primavara din primavara vietii mele...

Imi plac toate florile si chiar cele de ciulin...au o prestanta aparte...

Rodica Botan said...

Corina...asta sa fie tot baiu!!!
:) Bine ai venit ...mi-ar place sa se simta toata lumea ca acasa la ei...

Rodica Botan said...

Corina...asta sa fie tot baiu!!!
:) Bine ai venit ...mi-ar place sa se simta toata lumea ca acasa la ei...