17 March 2010

Traind viata cu curaj - In cautarea adevarului ( 3 )

Lectia continua...Ni s-a explicat putin despre "gindirea gresita" care este principala vinovata de emotiile care le hraneste; si cind emotiile se aduna in cantitate mare sint ca un fel de presiune care o tinem sau nu sub control…si emotiile sint forta care da nastere la multe din actiunile noastre …Actiuni foarte diverse, neasteptate uneori…fatale alteori…si in unele situatii noi insine sintem surprinsi de puterea sau de energia sau de rezultatul final produs de aceste emotii in actiune.


S-a amintit inainte ca perfectionismul , desi pare ceva pozitiv si majoritatea l-am incurajat la noi si la altii, este un fel gresit de gindire atunci cind il impingem la extrema. Trebuie sa fim perfecti in tot ce facem ca daca nu …vezi ce catastrofa se intimpla?! O gindire sanatoasa ar fi ca noi, oamenii cit am fi de excelenti in ceea ce facem, NU PUTEM SA LE FACEM PE TOATE. Mamelor in special care sint specializate in multy task ( fac o mie de lucruri in acelasi timp)…hello…anunt public pentru astfel de mamici - ceea ce incercati voi este imposibil; trebuie sa incepeti sa ginditi realistic: adica nu puteti sa le faceti excelent pe toate: profesie, casa, familie (sot , copiii, parintii, fratii), prieteni, si lista continua…

Un alt exemplu clasic de perfectionism…ideea ca trebuie sa fim iubiti, placuti de toata lumea. Unii oameni se dau peste cap si isi creaza ulcere la gindul ca cineva , undeva, s-a uitat urit la ei si ca persoana respectiva probabil are cine stie ce resentimente…In mod sigur ca exista cineva care nu s-a uitat frumos la noi in dimineata zilei de astazi. Si posibil ca persoana respectiva sa aiba si o …indigestie. O sa rezolvam noi acuma problemele lumii si o sa avem pe toata lumea zimbindu-ne dulce? Nu cred! De fapt am fost anuntati ca si asta este un fel de idolatrie…sa cauti intr-una dupa aprobarea oamenilor. Realistic vorbind, adevarul din Biblie ne spune ca parerea Unuia singur conteaza si acela este…Dumnezeu. El cunoaste in mod intim circumstantele noastre si problemele care le avem si ne poate intelege perfect; pe cind oamenii si cind vor sa perceapa adevarul se uita totusi prin ochii lor si gindesc prin filtrele mintii lor. Bineinteles ca , concluziile lor nu pot sa fie integral reale, pentruca oricit s-ar stradui, ei gindesc cu propriul lor aparat de gindire care isi va imprimuta din esenta lui …Te uiti prin lentile roz…vezi lumea reala mai…colorata decit este. Te uiti prin lentile fumurii…o vezi , aceeasi lume reala…un pic mai ursuza, mai intunecata.

Unii dintre noi ne identificam cu ceea ce facem ca profesie. In momentul cind performantele sint mai slabe din te miri ce motiv, incepem sa gindim ca nu mai avem valoare. Asta este din nou o gindire gresita. Valoarea noastra sta in faptul ca am fost creati dupa imaginea Lui Dumnezeu. El a suflat in noi viata si acea particula dumnezeiasca care este viata, ne da valoare. Nimeni nu ne poate fura aceasta valoare, Dumenzeu a trimis pe Fiul Sau sa rascumpere acea picatura din El pe care a semanat-o in fiecare dintre noi.

Satana ne amageste cu minciunile lui si ne face de multe ori sa ne simtim fara valoare…lepadati, uitati,neimportanti, si ne fura stabilitatea, si ne strica echilibrul nostru emotional. Aceste simptome pot fi distrugatoare …Acestea sint ginduri foarte gresite. Dumnezeu ne ofera adevarul Lui Si adevarul ne va face liberi de astfel de ginduri sinistre…(va continua)

2 comments:

ioan said...

Interesant.Confirm.

Rodica Botan said...

Multumesc Ioan de vizita...continua sa confirmi, ca confirmi bine!!!
:)