08 March 2010

SA NE INTELEGEM EMOTIILE SI COMPORTAMENTUL (1 )

Am inceput aseara la biserica, un curs interesant tinut de un doctor (Dr Dave Stoop, PhD.) si sub supravegherea pastorului meu Dr Aubrey McGann care este doctor atit in teologie cit si psihologie. Vor fi lecturi bune care ne vor ajuta sa intelegem mai profund felul cum lucreaza mintea noastra si emotiile noastre, comportamentul, temperamentele…etc. si sa intelegem totodata si pe cei din jur mai bine; dar nu o analiza din punctul de vedere a lumii ci o analiza facuta de cineva care cunoaste Biblia si il cunoaste si pe Dumnezeu.
Prima lectie este:

SA-TI INTELEGI EMOTIILE

Introducerea: Dr Stoop spune ca pentru o intelegere rationala a emotiilor noastre, ele se grupeaza in trei ( si pentru unii chiar patru ) feluri de emotii: DRAGOSTEA, URA SI FRICA. ( A patra ar fi TRISTETEA).

El spunea ca aceasta analiza seamana cu analiza culorilor primare ( rosu, galben si albastru), iar a patra ar fi negru pentru crearea umbrelor ( in psihologie negru este inlocuit cu tristetea.)

Emotiile sint niste forte…si fiecare emotie are un obiect asupra caruia isi exercita forta.

DRAGOSTEA - Presupunind ca iubesti (iti place) ciocolata, vei face tot posibilul sa gasesti , sa treci pe linga magazinul unde poti sa iti cumperi, sa procuri banii ca sa-ti cumperi ciocolata mult dorita. Esti indragostit - ai o tendinta permanenta sa gravitezi in jurul persoanei iubite…(e-mail, phone…scrisori)

URA - este o forta cu caracteristici apropiate de dragoste. Exista o atractie intre ura si obiectul sau persoana urita chiar daca atractia nu se manifesta in acelasi fel ca si dragostea , dar exista nevoia continua de a face ceva in directia aia. Sa spui, sa ameninti…iar la unii se manifesta chiar mai rau)

Atit dragostea cit si ura functioneaza cu un combustibil puternic - pasiunea.

FRICA este…opusul dragostei.(si asta a fost o surpriza pentru mine…)In trecut auzisem de nenumarate ori ca dragostea este opusul urii, apoi ca indiferenta ar fi opusul dragoatei. Dr Stoop spune ca frica este opusul dragostei. Iubesti pe cineva dar ti-e teama …si cu cit mai mult vrei sa te apropii , in aceeasi masura frica te face sa te departezi. Una lucreaza impotriva celeilalte. Deci fiecare dintre aceste emotii are o miscare care o caracterizeaza. Cind una cistiga satiu, cealalta se retrage.

Ura si dragostea au aceeasi miscare…catre obiectul iubit sau urit. Frica este insa opusul iubirii…ea te tine departe de obiectul iubit. "Perfect love cast out Fear", (dragostea perfecta nu are nici o frica) este o expresie populara ce cuprinde mult adevar. O mare parte din relatiile noastre omenesti au incluse in ele dragoste si teama.

Din punct de vedere fiziologic insa, spunea el - ura si frica au aceleasi simptome fiziologice ( singele se misca catre extremitati si o puternica miscare hormonala ia loc). Corpul este pregatit pentru …"fight or flight"( bataie sau fuga).

Ce produce, ce hraneste FRICA? Este perceptia noastra asupra unui lucru. Un copil de 5 ani ne ameninta ca ne bate sau o namila de om? Felul cum percepem amenintarea, va face sa ne fie sau nu frica. (vom ride de amenintarea copilului, dar ne vom teme de amenintarea namilei…!!!)

Credinciosii au (unii) ideea ca ei nu trebuie sa se minie…dar nu este chiar asa (Efeseni 4:26). Versetul este clar "miniati-va si nu pacatuiti". Un anume fel de minie care are atributele lui "acum" si "aici" este o minie sanatoasa. Nu poti sa nu te minii daca vezi o nedreptate. Nu poti sa nu te minii cind vezi ca un doctor face bani practicind avortul…si ca omoara bebelasi. Dar minia ta nu trebuie sa devina un pacat…si asta s-ar intimpla daca ai actiona in aceasta minie si ai omori pe acel doctor. Deci exista o minie care este pacat si este o minie care nu este pacat si care lucreaza ca sa faca dreptate, ea lucreaza catre iertare si uitare.

(Va continua)

2 comments:

corina said...

Ai foarte mare dreptate trebue sa stim cum sa actionam la minie.Si cit de departe sa ajungem cu ea.Stii Rodica am gasit si eu undeva scris la un sfint parinte daca imi aduc bine aminte iar el spunea cam asa:Ca minia a lasat-oDumnezeu in firea omului ca sa o folosim doar cind vrajmasul nostru diavol vine sa ne lupte.Efoarte interesant.O seara linistita iti doresc.

Rodica Botan said...

Sint foarte entuziasmata d clasa asta...am fost doar ochi si urechi. Trebuie sa continui sa-mi traduc notitele...in speranta ca vor putea sa fie folositoare cuiva. Te imbratisez...