09 March 2010

SA NE INTELEGEM EMOTIILE ( 2 )

http://rodicabotan.blogspot.com/2010/03/sa-ne-intelegem-emotiile-si.html ( 1 )


S-a stabilit in cele de mai sus ca dragostea si ura au acelasi obiectiv, aceeasi directie, iar teama are un obiectiv diferit opus dragostei. Dragostea raportata la trecut se transforma in nostalgie si pentru viitor se manifesta sub forma de dorinte. Ura si frica sint in tr-o forma sanatoasa, pozitiva, doar cind se raporteaza la “acum” si aici” .

In ce priveste ura si frica, raportate la trecut sau viitor – ele creaza emotii nesanatoase . Pentru trecut regret si apoi depresie, pentru viitor anxietate (neliniste). Uneori emotiile noastre in ce priveste ura si frica se comporta ca un yo-yo intre trecut si viitor. Vinovatie, regret, depresie pentru faptele vechi si teama pentru viitor. Cind frica se raporteaza la viitor ia forma…“dar daca?”…”dar daca voi repeta trecutul?” Anxietatea (nelinistea) nu are focus…nu are substanta . Teama de inaltime…este o forma de neliniste. Exista tot felul de temeri…unii oameni se tem sa iasa afara din casa …altii au alte temeri…Separarea de cineva poate fi o forma de anxietate…Copii mici pling la nesfirsit cind sint despartiti de mama.

Marea majoritate ale acestor temeri nu iau fiinta niciodata. Ingrijorarea este una dintre cele mai lipsite de eficienta emotii. Ingrijorarea este frica in forma viitorului. Ne putem pierde in vinovatiile trecutului sau sa ne zdrobim de grijile zilei de miine, si ne producem mult necaz si multa durere absolut fara nici un motiv.

Dumnezeu a stiut acest lucru despre noi. De aceea El a creat rezolutie, solutie la aceste emotii problematice. Pentru trecut Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau sa moara pe cruce pentru absolut toate pacatele si greselile noastre . Dumnezeu ne-a iertat prin Fiul Sau tot trecutul, remediind astfel tot ce am stricat noi in viata. Pentru viitor, in Matei 6…”Nu va ingrijorati”…ni se spune…”si apoi , cine dintre voi, chiar ingrijorindu-se, poate sa adauge macar un cot la inaltimea lui?” Daca continuam sa ne simtim vinovati …prin comportamentul nostru spunem ca jertfa Lui Christos nu a fost suficienta?! Ca va trebui sa mai moara odata pentru pacatele noastre?! Pentruca - fara jertfa Lui trecutul nu va putea fi remediat!!! In ce priveste viitorul avem din nou o singura solutie. Sa avem incredere, sa ne incredem in totatlitate in Cel care a promis …” cu nici un chip nu te voi lasa”. Si aceasta incredere trebuie sa fie cu privire la absolut tot ce avem: sanatate, copii, bani, viata….

2 comments:

A.Dama said...

Trebuie sa te uiti aici, Rodica! Am gasit o varianta naturala a "Strigatului" lui Munch.

http://adamaica.wordpress.com/2007/10/06/munch-you-cricri/

:)

Rodica Botan said...

M-am uitat...parca varianta naturala este chiar mai frumoasa. Nu zice Eclesiastul ca tot ce a fost o sa mai fie si nu e nimic nou sub soare?