05 March 2010

LUPTA CU DEPRESIA...

Poate majoritatea ati citit mesajul din likul de mai jos. O fata, care se declara lezbianca, vrea sa se sinucida. O multime de oameni au raspuns respectind rugamintea lui Marius, de a se adresa constructiv acestei persoane, cu dragoste si intelepciune, in speranta ca vom putea atinge inima ei si sperind ca ceva…un cuvint venit de la El prin noi…o va putea intoarce.


Pe moment am simtit obligatia, dorinta, nevoia daca vreti , sa-i intind o mina…sa-i spun un cuvint…Am trecut cu multi ani in urma prin depresii teribile care m-au dus si pe mine departe…si multumesc lui Dumnezeu ca mi-a mai dat timp de gindire, mi-a mai daruit viata…a cita oara, oare, ca sa pot sa vorbesc de minunile Lui?

Depresia este un lucru cumplit. Si multa lume sufera de depresie. Corpul si mintea lucreaza impreuna; exista motive chimice (o imbalanta chimica) care poate sa predispuna pe cineva la depresie. Nu totdeauna persoanele depresionate au motive sa fie in depresie. Sint alti oameni care au probleme la fel de mari sau chiar mai mari, care mentin o atitudine solida, pozitiva, desi trec si ei prin aceleasi greutati ca si ceilalti.

Sint multe lucruri pe care le putem face sa inlaturam sau sa micsoram impactul acestei boli. Si cei care n-au simtit pe pielea lor ce este depresia ar face mai bine sa nu contribuie la subiect daca vor numai sa critice (chiar daca numai aducind argumente biblice). Sint citeva exemple Biblice de oameni care au suferit de depresie. Unul ar fi Ilie, care imediat dupa izbinda ce a avut-o s-a dus in munti unde a vrut sa moara; iar Dumnezeu a trimis corbii sa-l hraneasca. Altul ar fi Iov care numai ajutor n-a primit de la prietenii lui…Sa nu fim si noi ca si prietenii lui Iov.

Am sa enumar citeva lucruri care ajuta…care m-au ajutat pe mine. Observati ca oamenii care muncesc fizic, nu prea se pling de depresie? Poate ziceti ca n-au timp. Este si asta un raspuns. Dar organismul care misca, exerseaza si sta in soare, in aer liber, isi procura anumite vitamine isi reconditioneaza, revitalizeaza starea tot timpul. Stiati ca vitamina D, de exemplu nu poti sa o ai decit daca stai la soare? Si soarele si natura au o influenta nemaipomenita in a calma, in a reimprospata starea noastra. Exercitiul fizic, mersul pe jos, sint idei grozave…daca nu altceva iesi din casa si plimba-te un pic.

Apoi depresia este o boala a visatorilor…Iti faci proiecte mari, uneori dincolo de puterile omenesti. Si cind lucrurile nu iti merg dupa planurile ce le-ai facut te simti jefuit de ceva…furat de drepturile pe care - sa fim seriosi, nu le-ai avut de la bun inceput. Iosif a fost un visator…e drept, dar nu unul ca noi. Dumnezeu in mod specific i-a dat acele vis…n-a fost imaginatia lui care a aspirat la lucruri greu de infaptuit. Asa ca nu ne putem compara cu el si nu sintem acelasi soi de visatori… Ar trebui sa ne punem privirile in ceea ce avem, in binecuvintarile primite, si sa ni le numaram…una cite una. O lista chiar ar fi de efect. Am putea realiza cite lucruri nemeritate chiar primim de la Dumnezeu.

Oamenii care sufera de depresie sint …egocentristi. Pentru perioada aia de timp se simt in centrul universului si parca intreaga omenire graviteaza in jurul lor. Va amintesc ca sint si eu unul dintre acesti oameni si nu mi-e tare usor sa recunosc. Dar daca sintem sinceri si coborim in adincul sufletului nostru, trebuie sa recunoastem ca uneori ne dam mai multa importanta decit s-ar cuveni. Exista multa suferinta in jur, dar a noastra pare mai mare…Poate intr-adevar este mare durerea care o avem, dar daca reusim sa ne luam ochii de la noi si sa-i punem pe cineva si mai necajit ca noi…n-o sa facem decit…primul pas sa iesim din propria depresie.

Cind n-ai bani, si duci lipsa…si atunci poti gasi pe unul care are si mai putin. Incearca sa dai 50 de centi din dolarul tau unuia care are si mai putin ca tine…N-o sa va vina sa credeti ca acest gest poate sa ajute. Si daca esti credincios, cu siguranta ai frati de credinta care s-ar putea sa se apropie de tine, daca le dai voie si mindria iti permite - si vei primii cu siguranta o mina de ajutor. Daca esti parasit…chiar de cei pe care ii iubesti…exista totusi Unul in cer care nu te paraseste niciodata. Faptul ca esti copilul Domnului, rezolva o serie de probleme.

Noi cautam o dragoste perfecta la oameni; si o cautam acolo unde nu exista. Noi vrem ca oamenii sa ne dea cit dam noi…si poate nu dau pentruca nu au cit si ce avem noi, poate nici nu inteleg - natura lor este diferita. Cind ne casatorim ne facem niste imagini false despre cum o sa fie…si cind realitatea ne loveste nu sintem pregatiti. De unde stiu? Pentruca n-am uitat …o parte din poverile purtate in tinerete.

Ok…viata pe pamint nu este plina de bucurii. Biblia spune clar…"in lume veti avea necazuri"…dar biruiti!!! Nu exista biruinta fara lupta…si nici victorie totala daca nu esti cu Christos.

Am gasit un exercitiu zilnic care ma ajuta impotriva depresiei. Multumirea. De dimineata incep si, somnoroasa conduc prin ceata citeodata…si cind imi vine cirtirea pe buze incerc sa o inlocuiesc cu o multumire. Doamne, in timpurile astea cind pentru fiecare pozitie de munca care se face se prezinta 6 oameni din care 5 ramin tot fara lucru…eu am un servici. Scoala-te Rodica…ca esti binecuvintata…ai un loc de munca. Cind am probleme la lucru ( si zilele astea s-au tinut cu droaia, m-am mirat si eu cit sint de descurcareata…Dumnezeu mi-a dat o minte limpede si ori am pus problemele la punct or pe cei care au creat problemele. Sper sa nu se gaseasca cineva sa ma puna pe mine la punct acuma… :). Dar…trebile s-au rezolvat. Si…citeodata ma simt tare singura…dar daca stau si ma gindesc bine…sint atit de independenta…nu imi cere nimeni socoteala de nimic si singura persoana in fata careia trebuie sa ma justific este Dumnezeu. Nu-i asta motiv de bucurie? De mincat am mincat, imbracaminte am…nu ma ploua ca am acoperis la casa si pe horn iese fum …Am o mie si una de multumiri sa spun pe ziua de azi si abia am inceput. Cit este lista ta de multumiri de lunga? Oh…am uitat - cei ce aveti copii? Oh…cum ne mai arunca gindul asta in depresie citeodata...Ei…pentru ei tin pe saptamina o zi de post , ca am realizat ca nu ma pricep la altceva…si Domnul va lucra acolo unde trebuie si va ajusta ce trebuie ajustat, caci ai Lui sintem...

Si un secret acuma…cind o sa terminam lista asta de multumiri…va fi seara tirziu si vom fi prea obositi ca sa mai cirtim sau sa fim depresati…Si miine? Miine o luam de la capat!

2 comments:

elena marin-alexe said...

Eu am trecut prin multe ...multe incercari si cred ca medicamentul contra depresiei este :multumirea.
Daca omul ar asculta de Dumnezeu care spune:Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, sufletul i-ar ramane sanatos.

Rodica Botan said...

si eu tot la concluzia aia am ajuns...