23 February 2013

CUM SA FII UN BUN LEADER...

Am fost la o clasa de leadership (cum sa fii un bun conducator de oameni ) acu' citeva zile - trimisa de companie. Printre alte lucruri, am primit o lista interesanta. Ca sa fii un bun conducator, trebuie sa stii cum sa minuiesti atit munca sau materialele, cit si oamenii. Cel ce se pricepe bine la partea materiala/ fizica se numeste manager. Cel care se ocupa de oameni este conducator/leader. Iata o lista care mi s-a parut foarte interesanta si adevarata totodata.





Manageri                                                              Conducatori/Leaders
Gindeste pe termen scurt                                      Gindeste pe termen lung
Gindeste tactica                                                     Gindeste strategie
Planuieste acuma si atunci                                     Intreaba ce anume si de ce
Se uita la linia finala                                              Se uita la linia orizontului
Stie businessul de zi cu zi                                      Cunoaste consumatorul
Are grija sa perfectioneze produsele si               Are grija produselor noi si sa descopere noi 
     procesele existente                                                    procese
Dezvolta succesul prin calitate                              Ajunge la succes folosindu-se de oameni
Supravegheaza                                                      Influenteaza
Obtine autoritate datorita pozitiei ce o are             Cistiga autoritate prin felul de a gindi si 
                                                                                       comportament
.........................
Interesant concept si interesanta lista. Dumnezeu ne pune la dispozitie un spectru asa vast de cunostinte... Fiii lumii acesteia exploateaza intelepciunea acestei lumi, ca sa obtina succes in afacerile lumii... Noi, copiii Domnului avem si noi un business pe lumea asta, si businessul nostru este sa spunem lumii despre Christos. Unii sintem talentati intr-un fel, si altii intr-alt fel. Avem multi dintre noi talente deosebite si daruri deosebite.
     In copilarie si adolescenta, am urmat cursurile unei scoli de muzica. Stiu ca talentul de a cinta sau urechea muzicala nu sint suficiente pentru a fi un bun cintaret. Trebuie sa inveti tehnica ...trebuie sa inveti "cum" sa practici talentul.
     Sintem trimisi in lume ca sa raspindim Cuvintul Lui. Trebuie sa fim buni manageri ai Cuvintului, dar si buni leaders/conducatori de oameni. Putem avea un talent deosebit - innascut, dar...avem nevoie si de tehnica - si asta se invata.
      Si putem invata de la orice... pina si de la molie... Dumnezeu este fericit cind cerem de la El lucruri dupa voia Lui. Solomon a cerut intelepciune, si Dumnezeu nu numai ca s-a grabit sa i-o dea, dar a mai adaugat si alte lucruri minunate pe deasupra... Sa invatam...sa cerem intelepciune...sa o punem in practica spre slava Lui.


1 comment:

Anonymous said...

Asa este.Cu putin ajutor, m-am destelenit un picut la minte.
Dar ceea ce mi se pare interesant este faaptul ca managerii si liderii mari nu sunt cei ce se incadreaza in tipare sau scheme. Ba as zice ca cei mari sunt chiar cei care depasesc tiparele, depasesc schemele.Ei vin sa aduca modificari la scheme sau de multe ori schimba criteriile de apreciere pentru aceste categorii de oameni.
Si ma gindesc desigur la simplitatea apostolilor, felul lor de vietuire fara complicatii, fara schmeme de "functionare", cit despre pregatire ce sa spunem.Da.Au absolvit aupa ce au fost alesi , au absolvit acea scoala de 3 ani si jumatate, scoala dupa care nu s-a dat nici o diploma.Dar, fiindca au fost lideri iesiti din orice tipare, au reusit sa modifice lumea.Teoriile si anvergura si "priceperea" lor mai lucreaza si astazi.Si noi de fapt suntem chemati ca sa devenim asa ceva si ni se spune ca este posibil.Trebuie doar sa ne incredem si sa folosim invatatura
apostolica.
Frumoasa postare, frumoasa trimitere la meditatie.Fii binecuvintata.