13 February 2013

DESCOPERA-TI DARUL

Am participat recent la un studiu biblic despre daruri. La inceput am crezut ca e vorba de daruri …cum ar fi cintatul…dar studiul zicea ca alea sint talente si nu daruri. Si ca aceste daruri ti se dau cind esti nascut din nou…si ca fiecare am primit un astfel de dar. Studiul este scris de Russell Kelfer.

Am sa sumarizez ceea ce am invatat pentruca mie mi se pare de folos intelegind cum intr-o biserica este loc si nevoie de tot felul de oameni care sa lucreze impreuna ca un trup.

Uneori avem impresia ca toti trebuie sa fim la fel, cu aceleasi idei, ca sa existe armonie. Ce am invatat din studiul asta mi-a intors pe dos tot ce stiam si parca face si sens.

Darurile sint urmatoarele:

Darul profetiei ( prin asta intelege sa vorbesti din Cuvint…si numai din Cuvint), darul de a face servicii fratilor tai, darul de a cerceta(de a studia Scripturile) darul de a fi un bun administrator(organizator), darul de a fii milostiv, darul de a incuraja, si darul de a darui…din ceea ce ti-a fost dat si tie.

Fiecare trebuie sa avem cel putin un astfel de dar…Darul ne este dat noua, dar ne este dat pentru a-i servii pe fratii nostrii…

Ca sa stim ce dar avem, trebuie sa cautam…si sa ne analizam in lumina Cuvintului…este ceva personal…sa stii pentru tine…sa poti sa ii intelegi pe altii…si sa poti lucra in armonie cu ei.

Ca sa intelegeti mai bine am sa traduc una din povestirile din carte in care veti recunoaste pe cei ce au cele sapte daruri.

Janice s-a imbolnavit, asa dintr-o data. Nimeni nu cunostea motivul bolii ei dar toti stiau ca are nevoie grabnica de ajutor. Ea avea doi copii mici , iar sotul ei era dus pentru o luna si nu avea pe nimeni din familie ca sa-i poata fii de ajutor. Si pe cind se odihnea pe patul spitalului asteptind inca o serie de teste, se ingrijora…”Oare cum o sa se ingrijeasca Dumnezeu de multele mele nevoi?”

Cam tot la aceeasi ora, sapte din prietenii ei de la biserica au intrat pe rind pe usa spitalului. Sapte madulare din trupul Lui Christos, biserica din care facea parte si fiecare minat de acelasi gind…sa o ajute in starea ei jalnica.

Dar fiecare dintre ei avea un dar spiritual diferit.

Prima care a intrat pe usa a fost Paula-Profetul. S-a uitat la dreapta si la stinga, si i-a soptit lui Janice:”Oare ce incearca Dumnezeu sa ne spuna prin asta? Ca un lucru este cert…ne-a trezit atentia la toti.” Bineinteles asta n-a sunat ca un lucru comfortabil, dar daca o cunosteai pe Paula stiai ca intentia ei era dintre cele mai bune. Felul in care a vorbit insa dadea de inteles ca e posibil ca un pacat a fost savirsit si asta a dus la boala respectiva…si Janice ar face bine sa isi reexamineze viata. Poate o astfel de examinare nu era un lucru rau, dar facuta mai tirziu…acum acest gind nu putea aduce prea multa alinare. Dar fondul pe care lucra Paula era bun…si ea incerca sa caute adevarul si sa descopere pacatul.

Urmatoarea a intrat pe usa, Susie…Serviabila. Am putea sa-i spunem si Annie cea Activa…. Ea era ocupata cu toate grupurile din biserica…cu misiunea era presedinta cu casa de adapostire a femeilor…si invata clasa de scoala duminecala. Si ceea ce i-a spus ea lui Janice a avut un pic mai mult darul sa o incurajese pe aceasta din urma.”Nu te ingrijora, Janice” a inceput ea, “am sa am eu grija de copii pina esti in spital. Da-mi o lista cu ce trebuie sa fac…si o sa am grija sa-ti tin casa in ordine pina te reintorci”. Puteai sa vezi de pe fata bolnavei ca o greutate uriasa i-a fost luata de pe inima. Si toate astea au fost spuse de Susie cu usurinta si aratind multa dragoste…darul ei fiind acela de a se ocupa de nevoile fizice ale fratilor ei.

Edie Incurajatorea batu la usa…Ea a luat mina bolnavei in mina ei si a inceput sa o consoleze, dar intr-un fel foarte spiritual. “Toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce se incred in El’ i-a spus ea…Dumnezeu are un plan si prin boala asta El vrea sa-ti schimbe viata…chiar daca dureaza mai mult…Dumnezeu se va milostivii de tine. Si ce mult curaj ne-ai dat tu in alte dati cind ai trecut prin situatii grele. Nici ea n-a putut sa schimbe situatia, dar i-a aratat bolnavei ca exista o perspectiva diferita…si ca Dumnezeu este in control si are un plan…

Nu termina ea bine ca Rhonda, Studioasa dadu coltul si intra in camera bolnavei…”Multumesc ca ai venit”, spuse bolnava. Rhonda era o persoana mai retrasa, si de obicei trebuia sa initiezi o dicutie cu ea…ea gindea mai mult decit vorbea. Dar Rhonda zise…”ti-am studiat simptomele…s-ar putea sa stiu cauza crizelor tale. Am o carte pe care vreau sa o citesti” si ii intinse cartea…Si Rhonda isi arata in felul ei dragostea fata de bolnava, prin incercarea ei de a afla cauza bolii prin investigatiile facute.

Mary milostiva statea de o vreme déjà proptita de perete si nu se mai putu abtine…si incepu sa plinga incetisor…”n-am cuvinte sa spun cum m-am intristat cind am auzit ca te-ai imbolnavit”. Janice a inteles-o …Mary era persoana care de cite ori cineva avea o suferinta, Mary suferea cu toti…asa era ea, asa isi arata ea ca are aceeasi simtire cu ei si astfel parca vroia sa duca si ea o parte din durerea lor.

Gretchen Darnica, intra si ea in discutie dar nu spuse mult, ca nu era felul ei…ei ii placea sa actioneze din umbra…nevazuta. S-a aplecat si a intrebat-o pe Janice in soapta daca are asigurare medicala.”Oare o camera privata ar costa mult mai mult? Intreba apoi. Si si-a propus sa intre pe la biroul spitalului la plecare si fara sa lase pe nimeni sa stie ce afacere are ea pe acolo, platii diferenta ca sa ii ofere lui Janice o camera mai buna. Si ea o iubea pe Janice. Felul in care ea isi manifesta dragostea era de asi impartasii resursele cu fratii si surorile ei.

Abby, administratoarea fu ultima. Ea era ocupata cu luatul notitelor, si facind tot felul de liste , si planificind.”Nu te ingrijora de nimic” a consolat-o pe Janice…Ce aveai de facut la birou, am dat la Brenda sa faca…si Mary o sa iti tina lectia de studiu biblic duminica . Spre deosebire de Susie care facea servicii ea insasi, Abby delega sarcini , ocupindu-se in viitor de lucrurile care trebuiau facute, si facind asa ii usura bolnavei gindurile despre cum si cine ii va rezolva problemele cele mai urgent.

In sala aia de spital erau sapte persoane diferite dar care aveau un gind comun…sa ajute pe cineva in nevoie .

Profetul a vrut sa expuna adevarul

Servitorul a vrut sa aiba grija de nevoile fizice.

Incurajatorul a vrut sa incurajeze intr-un mod spiritual.

Cercetatorul a vrut sa gaseasca cauza bolii.

Milostivul si-a aratat dragostea prin lacrimile impartasite.

Cel care avea darul de a darui s-a ocupat de finantele bolnavei.

Administratorul a delegat oameni care sa se ocupe de problemele mai de durata.

Poate ai reusit sa te identifici cu unul dintre cele sapte daruri . Cauta sa vezi care este inclinarea ta naturala cind este vorba de o nevoie in biserica. Dar aceste sapte trebuie sa lucreze mina in mina sa se completeze una pe alta ca sa poata sa acopere nevoile intr-o biserica.

…daca voi gasi interes, am sa continui sa copiez, sa impachetez (sa sumarizez) tot ce am invatat intr-o forma usor de asimilat. Aceste povestiri, mi-au dat sansa sa inteleg mai bine despre ce este vorba, si nu m-am obosit cu definitii abstracte…cred ca Domnul Isus a vorbit in pilde pentruca stia ca altfel n-o sa inteleg mare lucru…Daca v-a placut …lectia de azi…lasati un comentariu sa stiu si eu…asta va fi incurajator. Multumesc.

7 comments:

Anonymous said...

minunat! eu cred ca am mai multe daruri!!!sa studiez Scriptura, sa incurajez, sa servesc....Doamne ajuta-ma sa le folosesc pe toate!
multumesc inca o data pt tot ce imi trimiti. am fost cam ocupata si plecata in vacanta, si cu musafiri,si nu am mai reusit nici sa citesc tot, "daramite" sa mai scriu.
tamara

Rodica Botan said...

m-am luminat in multe directii...si mai departe studiul explica cum lucreaza diferite cei care au diferite daruri impreuna...sau ce situatii sa evite , ca sa evite conflictul, pentruca prin natura lor unele dintre darurile astea par a fii oponente, dar in realitate se completeaza...

Anonymous said...

am facut si noi, cu femeile, anul trecut un studiu si ne-a fost de mare folos cand am inteles ca nu e una mai buna si una mai rea, ci fiecare are darul ei, locul ei, slujba ei si ne-a ajutat sa mentinem o mai buna organizare, unitate, pe scurt, a fost benefic si pentru grup si pentru fiecare persoana in parte. am chiar si un test copiat din una din carti.

Rodica Botan said...

...poate ma ajuti si ma mai completezi...poti intervenii oricind...te rog chiar...stii trebuie sa practicam ce am invatat, nu?
Rodica

Anonymous said...

Cntinua Rodica sa sortezi, sa impachetezi si sa asezi pe rafturile blogului tau ideiile studiului. Sunt excelente.

Acum aproape un an un grup de romani din Montreal, doritori sa cunoasca mai bine Cuvantul, au parcurs un studiu asemenator. Pot sa iti spun, ca ne-a prins tare bine.

Eu vin dintr-o familie de pocaiti (nu penticostali:)) dar niciodata nu mi-a fost foarte clara ideea darurilor spirituale (de cele mai multe ori le confundam cu talentele). Acum pot sa spun ca stiu despre ce e vorba si prin harul Domnului am reusit sa identific in mine, darul pus de el, spre folosul celor din jurul meu.

Ca aplicatie, la sfarsitul studiului facut de noi, fiecare membru al grupului a incercat sa-si identifice darul si sa-l impartaseasca cu ceilalti. A fost o binecuvantare!

Asa ca...keep going! Vas-y!

Rodica Botan said...

Multumesc...si cred si eu ca va fii de folos...am privit intreaga organizare a unei biserici cu alti ochi si am inceput sa inteleg oamenii din punctul lor de vedere stiind ca si ei ca si mine au acelasi obiectiv, doar pornesc dintr-un alt punct de vedere si ca, pentru o cit mai adevarta evaluare a oricarui lucru sau situatii, e necesar sa ai o astfel de perspectiva completa...
Apoi, urmind un studiu facut de altcineva nu ma stresez ca ceva n-o sa sune bine...ultimul lucru pe care l-as dori este sa duc pe cineva in eroare cind e vorba de cele spirituale...si cum n-am o educatie speciala in privinta asta, ma simt mai comfortabil cind ma ghidez dupa un studiu facut de oameni mai priceputi decit mine...

Viorica said...

Good job! Merita tot efortul.