24 February 2013

DECIZII!!! CE VREM? MIRAJ? SAU MIRACOL? ( 1 )

Decizii…mari si mici…Daca as fi luat o alta decizie, acum 10, 20, 30 de ani…alta ar fi fost viata mea… Nu v-ati intrebat vreodata…daca? Dar daca? Am ajuns la concluzia ca uitindu-ma inapoi la vechile decizii, daca nu o fac sa invat din ele, sau sa impartasesc experienta cu cineva; sa-I ajut sa ia decizii mai bune…nu mai are rost – este o cheltuiala in plus de emotii, nervi si energie. Prefer sa-mi iau lectiile si sa continui excursia pe pamintul asta privind inainte. Lectiile vechi sint astfel si ele bune la ceva. Si…privind inainte…incerc sa iau decizii mai bune pentru viitor. Atit!

Iata ce am citit in seara asta dintr-o carte de studiu mai veche. Ginduri pretioase… si vreau sa le impartasec cu voi…
…………………………………………….
Din “Tough choices” (alegeri grele) de Ruddell Kelfer
Tradus Rodica Botan
Te-ai oprit vreodata sa consideri cite decizii ai sa iei inainte ca ziua de astazi sa se sfirseasca? Cite decizii ai sa faci saptamina asta – si cum toate vor ajunge sa intre in istorie? Cite decizii ai sa iei in urmatoarea luna?

Foarte multe din aceste decizii sint marunte. Iesim afara sa luam dejunul dupa serviciul de biserica, sau venim acasa? Depinde de tara unde esti sau de obiceiurile care le ai…dar pina si la subiectul asta simplu - ce maninci de amiaz? …se cer decizii.

Cit am sa maninc? Ce am sa maninc…salata sau ceva mai substantial? Ce fac dupa masa? Ma uit la un meci de fotbal, dorm…studiez? Am sa-l disciplinez pe Johnny pentruca raspunde obraznic? Am sa raspund la mesajul ala telefonic pe care l-am aminat de citeva zile? Ma duc sau nu la spital sa vizitez pe ruda aia care este internata?

Dar nu toate deciziile sint minore. Unele decizii pe care le luam astazi, sau saptamina asta, sau anul asta, vor schimba cursul vietii noastre.

-Sa schimb oare serviciul?
-Sa ma mut in alt oras?
-Sa accept responsabilitatea unor anume slujbe la biserica?
-Sa cumparam oare casa aia?
-Sa imprumutam bani?
-Sa ma fac misionar?
-Sa ma casatoresc cu X?
-Sa ma duc la o consultatie medicala pentru problema respectiva?
-Sa ma apuc de businessul asta?
-Sa rup oare prietenia asta?
-Sa ma duc la consultatii - pentru problemele emotionale care le am?

Adevarul este ca intreaga viata este rezultatul unor serii de decizii marunte. Si in timp ce un Dumnezeu suveran face ca toate lucrurile sa lucreze impreuna spre binele nostru, dorinta Lui este ca noi sa invatam sa facem mai intii de toate alegeri potrivite. Ceea ce trebuie sa invatam in primul rind este sa stim sa ne stapinim. Traim cu intelepciune cind il lasam pe Christos sa controleze viata noastra. Este aceasta stapinire de sine un miraj sau un miracol? Concluzia este ca stapinirea de sine acolo unde dorintele noastre stapinesc apetitul nostru si emotiile, este doar un miraj daca nu este Duhul Lui Dumnezeu in controlul vietii noastre. Altfel sintem ca un motor fara conbustibil sau un televizor fara curent electric. Ideea, gindurile, intentiile ce le avem pot fi bune dar daca nu avem si putere sa le ducem la indeplinire… nu ne vor folosi la nimic.

Cind Christos este la cirma vietii noastre (si asta este adevarata intelepciune) atunci stim sa facem decizii marunte potrivite, iar El produce rezultate fenomenale la aceste decizii marunte. Si asa, deodata, viata noastra ajunge sub controlul Lui. Nu mai sintem atrasi si impinsi de propriul nostru apetit, de dorintele noastre nesatioase, si nu mai sintem condusi de emotii. Si atunci luam decizii in armonie cu Cuvintul Lui, sub controlul Duhului Sfint, si Dumnezeu este stapinul vietii noastre.

Asta inseamna sa traiesti o viata libera controlata de Dumnezeu. Si doar atunci mirajulul…devine un miracol!

7 comments:

Flore... said...

Noi, sau mai bine zis nepotica mea are nevoie de un miracol!
Ne poti ajuta sa faci cunoscuta povestea ei ?
multumim mult!
http://florentza.blogspot.com/2010/02/ajutati-o-pe-alexia.html

gaby_d said...

te citesc zilnic Rodica.
imi place atat de tare tot ce scrii,si mi se lipseste totul de suflet.iti multumesc!
http://www.youtube.com/watch?v=ahEC_BZRJ6I

Anonymous said...

Someone deleted a variety of links from load2all and uploading servers.

From now, we will use www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every link will be there and visible for everyone.

You can pick out from many great [url=http://kfc.ms]short url[/url] address like:

kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.

They maintain over 60 different available domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work well for free without any registration needed.

So we think it is good idea and propose you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too!

Thank you.

Rodica Botan said...

Flore...trebuie sa facem ceva mai mult decit atit...mai stam de vorba...

Rodica Botan said...

gaby...ma straduiesc sa impart cu voi ce am invatat de la viata ; in speranta ca o sa fie ceva , cuiva de folos. Viata e scurta sa invatam din propriile greseli, spunea cineva...as ca eu va invit sa imprumutati din concluziile mele daca vi se par potrivite.
Cu toata dragostea...

Gedeon said...

Ruddell Kelfer nu a stiut la ora cind a scris aceste lucruri o neaosa vorba romaneasca: da-mi Doamne mintea romanului, cea de pe urma.
Dar, eu cred ca si aceasta vorba are neajunsurile ei si anume: cind este
urma?
Si pentru a ne descreti fruntile, ca are grija viata sa ni le increteasca la loc, apropo de decizii si timpul lor, un cetatean apare in fuga pe peronul garii si-l intreaba pe impegat:
-Domnule, mai prind acceleratul de Bucuresti? Acesta ii raspunde prompt:
-Depinde cu ce viteza alergi ca a plecat de 10 minute.
Si macar ca decizia de a merge la Bucuresti nu era rea...asa ii trebuie.

Marta said...

Din experienta :Nu te uita inapoi dupa ce ai facut ce ai hotarit.Analiza sau regretele sint de prisos. Ele folosesc doar altora daca ai avut curajul sa povestesti.Deaceia te iubesc ca esti deschisa Rodica mea.